Blog 15 July 2018

Roșia Montană: Memoriul de acuzare Gabriel Resources împotriva Statului Român este public!

Memoriul (acuzațiile companiei Gabriel Resources împotriva Statului Român) în procesul de arbitraj de la Washington este, într-un final, public!

Memoriul (acuzațiile companiei Gabriel Resources împotriva Statului Român) în procesul de arbitraj de la Washington este, într-un final, public!

La trei ani după demararea procesului de arbitraj împotriva României și după repetate cereri din partea organizațiilor din România și internaționale care doresc să intervină în acest proces,  memoriul de acuzare formulat de Gabriel Resources în procesul în care solicită 4, 4 miliarde de dolari de la Statul român este făcut public de către tribunalul arbitral care va gestiona acest dosar. Poate fi accesat aici.

Gabriel Resources acuză Statul român că, prin vocea mai multor decidenți politici i-a creat “așteptări rezonabile” că mina cu cianuri se va realiza, așteptări care nu au fost onorate prin acordarea de autorizații. Și nu numai că se va realiza, dar vă că va obține toate profiturile estimate de companie ca rezultate din proiectul său investițional de la Roșia Montană. Statul este cel care s-ar fi angajat și ar fi trebuit să exproprieze sute de proprietari de la Roșia Montană, să creeze un lac imens un cianuri în locul unei văi naturale locuite, să demoleze cimitire și biserici și să scoată de sub protecție valori istorice unice în lume. Toate acestea sunt pezentate drept așteptări legitime. Dacă vă întrebați cine sunt acești decidenți politici, dați câteva căutări în document după numele “Victor Ponta” și “Traian Băsescu”. Nu se rezumă la ei, dar sunt prezentați ca având roluri decisive în promisiuni de sprijin necondiționat al statului pentru cianurarea României.

Comunitatea Declic își propune în lunile care urmează să susțină intervenția mai multor organizații non-guvernamentale în procesul de arbitraj. Această intervenție nu are menirea apărării unei părți sau a alteia în proces, ci să susțină o poziție independentă, bazată pe fapte și pe legi interne și internaționale, care să aducă tribunalului internațional informații cheie pentru luarea deciziei finale.

Comunitatea Declic va informa publicul interesat din România și din străinătate, prin informări periodice, privind desfășurarea acestui litigiu și  privind neadevărurile susținute de compania Gabriel Resources împotriva Statului Român în acest proces. Aceasta deoarece cei care ar fi, într-un final, obligați să suporte suma uriașă de despăgubiri solicitată de Gabriel suntem noi, cetățenii plătitori de taxe, și nu acei decidenți iresponsabili.  

Dacă vrei să te implici în susținerea demersurilor societății civile în arbitrajul de la Washington, vezi aici cum: