Email 3 December 2021

Mesaj de groază despre abuz sexual

Niciun copil nu ar trebui să trăiască cu teama că ar putea fi victima unui abuz sexual. Dar, în România, realitatea cumplită este că un copil devine victima unui abuz sexual la fiecare 6 ore.

Agresorii scapă, de cele mai multe ori, cu pedepse blânde. Sau nu ajung niciodată după gratii. Dau vina pe victime, spun că au fost provocați. Iar magistrații încadrează violurile drept acte sexuale consimțite, indiferent de vârsta victimelor.

Politicienii sunt cei care ar fi putut pune capăt acestor derapaje din justiție, dacă ar fi făcut o lege eficientă anti-viol. Doar că lor nu le pasă de copiii care cad pradă unui abuz sexual. Dorm confortabil noaptea.

Noi, cei din Comunitatea Declic, nu am putut rămâne pasivi. Am fi devenit complicii parlamentarilor ignoranți. Așa că am pus la cale un protest șocant, care să-i trezească din amorțeală.

Le vom duce la Parlament o sculptură reprezentând suferința unui copil abuzat. „Victima” încremenită de groază are și un mesaj mut, gravat pe soclul pe care se cațără mâinile abuzatorilor: „Salvați-mă”.

Pentru realizarea sculpturii am apelat la artistul cu care am făcut, în trecut, recuzita la alte acțiuni Declic de impact. Când am văzut fetița plămădită de mâinile artistului, atât de lipsită de apărare, mi s-a pus un nod în gât. M-am dus și mi-am strâns în brațe copilul.

Sper ca și politicienii să se cutremure când vor vedea sculptura. Le va sări în ochi fix când vor intra pe poarta Parlamentului. Ar face bine să realizeze, măcar în al doisprezecelea ceas, că și ei poartă vina pentru sutele de abuzuri sexuale care rămân nepedepsite. Și tot în mâinile lor stă puterea de a face o lege care să protejeze copiii împotriva agresorilor.

Protestul are loc luni, 6 decembrie, de la ora 11:00. Vom fi la intrarea în Parcul Izvor, vizavi de intrarea la Camera Deputaților, dinspre Bd. Națiunile Unite.

Ar fi dezolant ca jurnaliștii care vin la acțiune să fotografieze și să filmeze o sculptură singură și abandonată pe trotuarul din fața Parlamentului. Presa va scrie că nimeni nu a venit la protest. Parlamentarii nu vor mai simți presiunea societății civile și nu se vor grăbi să facă o lege eficientă anti-viol.

De aceea, este important să fim prezenți la eveniment în număr cât mai mare. Să arătăm cât de mulți suntem cei cărora ne pasă de copiii abuzați sexual. Să le batem obrazul politicienilor, că nu sunt în stare să facă o lege. Acesta este rolul nostru, al cetățenilor. Să luptăm să facem o societate mai bună pentru noi și pentru generațiile viitoare.

Știu că poate părea dificil să vii la acea oră. Dacă ești la serviciu, te rog să ceri mai devreme pauza de masă, acțiunea noastră durează aproximativ 30 de minute.

Poate te întrebi dacă merită efortul și ce se schimbă dacă vii.

În primăvară, am ieșit în stradă 30 de oameni, să cerem o lege care să protejeze victimele violenței domestice. Am organizat un flashmob în fața Parlamentului. Ne-a plouat și am simțit frigul până la oase. Dar a meritat. Imaginile cu noi au fost mediatizate la nivel național. Parlamentarii s-au simțit rușinați și au votat legea pe care o țineau la sertar, tot din nepăsare.

Așadar, ce zici? Crezi că îți poți rupe o jumătate de oră din program, ca să vii la Parlament și să le ceri politicienilor să dea o lege care să protejeze copiii orice abuz sexual? Apasă butonul de mai jos și confirmă că participi la protestul cu statuia copilului abuzat sexual.


Alături de victimele oricărui abuz sexual,
Denisa și echipa Declic

P.S. Gândește-te cât timp ai alocat anul acesta pentru o acțiune civică. O jumătate de oră la protestul Declic de luni poate schimba soarta copiilor din România. Dă click aici și confirmă că participi la protest.

Dacă nu ai apucat încă, semnează acum petiția Declic „Vrem o lege anti-viol care să protejeze copiii!