Stire 1 November 2021

Mesaj din lumânări, în fața Guvernului: „Neam ucis de nosocomiale”

Comunitatea Declic a aprins în fața Guvernului, vineri, 29 octombrie, 560 de lumânări, în semn de protest față de lipsa raportărilor reale ale infecțiilor intraspitalicești. Membrii Declic au format din lumânări mesajul: „Neam ucis de nosocomiale”. Protestul a fost organizat pentru a atrage atenția asupra pericolului la care sunt supuși pacienții, din cauza infecțiilor ascunse sub preș de autorități.

Au trecut 6 ani de la tragedia din Colectiv, când am conștientizat cu toții cât de grav este pericolul acestor infecții pentru viața pacienților. Astăzi, suntem din nou în mijlocul unei alte tragedii. Zilnic, 500 de oameni mor din cauza Covid. E ca și cum 2 avioane pline cu pasageri se prăbușesc, zilnic, în România. Unii dintre pacienții cu Covid ar mai fi avut șanse să scape, spun medicii, dacă secțiile de terapie intensivă nu ar fi fost pline de nosocomiale. Câți pacienți trebuie să mai moară, victime ale infecțiilor nosocomiale, ca guvernanții să se ocupe, cu adevărat, de eradicarea infecțiilor?

Anduța Karetsou, campaigner Declic

Transparentizarea datelor este un prim pas în combaterea eficientă a bacteriilor susțin membrii Declic, care au inițiat și o petiție pentru raportarea reală a infecțiilor din spitale. Deja peste 20 000 de români au semnat petiția “Raportați infecțiile intraspitalicești!” și cer guvernanților să implementeze un sistem transparent de raportare a infecțiilor nosocomiale.

Pe lângă mesajul format din lumânări „Neam ucis de nosocomiale”, membrii Declic au afișat și un banner de mari dimensiuni cu mesajul „Murim cu zile de la infecțiile intraspitalicești. Nu le mai ascundeți!”.

Puteți consulta campania „Raportați infecțiile intraspitalicești!” sau semna petiția urmând acest link.