Blog 21 September 2023

Mesaj pentru CCR

Judecătorii CCR discută în câteva ore o lege toxică [1] ce ar permite distrugerea mai multor râuri de la noi din țară. Cum construirea de hidrocentrale în ariile protejate din România nu este legală, mai mulți afaceriști și politicieni controversați caută necontenit să schimbe legea. Este vorba despre continuarea unor proiecte hidroenergetice ceaușiste, începute în urmă cu mai bine de 30 de ani, care aduc prejudicii grave mediului înconjurător. Din acest motiv, unele au fost deja blocate în instanță de noi sau de alte asociații neguvernamentale.

Dar acești politicieni dubioși ignoră deciziile judecătorești. Astăzi, ei pun presiune pe Curtea Constituțională să treacă legea controversată care ar permite construirea hidrocentralelor în parcurile naționale sau arii protejate. Astfel, ei fac jocurile băieților deștepți din energie, care se îmbogățesc din distrugerile de râuri. Însuși ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este unul din politicienii insidioși care militează insistent pentru continuarea hidrocentralelor comuniste.

Dar nici el și nici ceilalți politicieni care susțin legea nu suflă un cuvânt despre ce înseamnă finalizarea acelor hidrocentrale: defrișarea unor suprafețe mari de păduri, distrugerea totală a vegetației și afectarea habitatului multor specii protejate de viețuitoare. Riscăm ca unele să dispară pentru totdeauna. Am plăti acest preț pentru un aport neglijabil de energie, pentru că râurile nu mai au debitele mari de apă din anii ‘80.

Dar noi, cei care ținem partea naturii, nu a profitului băieților deștepți, am vorbit încontinuu despre aceste pericole. Sute dintre noi am pus presiune pe Avocatul Poporului să atace legea hidrocentralelor comuniste la CCR și a făcut-o.

Acum este momentul să ne mobilizăm din nou în sprijinul naturii. Hai să le cerem judecătorilor CCR să ne asculte și să declare neconstituțională legea dorită de Burduja și ceilalți continuatori ai planurilor lui Ceaușescu.

Sunt 9 judecători: Marian Enache, Livia Doina Stanciu, Varga Attila, Elena Simina Tănăsescu, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Mihaela Ciochina, Laura Iuliana Scântei și Bogdan Licu. Fiecare judecător are propria adresă de email. Ți le las aici:

[email protected][email protected][email protected][email protected][email protected][email protected][email protected][email protected][email protected][email protected]

Împreună cu avocații Declic am pregătit argumente pertinente pe care le poți trimite și tu judecătorilor. Tot ce trebuie să faci este să intri în mailul tău, să copiezi argumentele și să trimiți propriul tău mesaj. Durează doar câteva minute.

Avem șanse să ne facem ascultați doar dacă suntem cât mai mulți și uniți în acest demers. Doar așa putem contrabalansa influența toxică a politicienilor precum Burduja.

Dacă nu putem, însă, să ne rupem 5 minute din timp ca să trimitem un mail în sprijinul naturii, înseamnă că ne dăm bătuți. Și vom trăi cu gustul amar că am renunțat să ne mai implicăm exact când a contat mai mult.

Poate te gândești că nu avem nicio șansă în fața băieților cu bani și influență care sponsorizează firmele de partid.

Nu e deloc așa. Le-am scris judecătorilor CCR și când politicienii au încercat să dea lovitura cu microhidrocentralele în arii protejate. Și am fost ascultați. Anul trecut, CCR a declarat neconstituțională legea care modifica limitele ariilor protejate la presiunea băieților deștepți din energie. Pentru că ne-am implicați suficient de mulți, presiunea societății civile a fost mai puternică.

Ți-am scris mai sus că sesizarea Avocatului Poporului se discută chiar în ședința de astăzi a CCR. Trimite acum mesajul tău. Va ajunge imediat în căsuța poștală a judecătorilor constituționali. Vor avea timp să-l citească și să-l ia în considerare când dau verdictul final. Doar împreună reușim să creăm un zid puternic de rezistență împotriva influenței politicienilor.

Cere-le judecătorilor CCR să admită sesizarea Avocatului Poporului și să declare neconstituțională legea care legalizează proiecte hidroenergetice interzise de judecători. Iată și câteva argumente care să te ajute:

  • Nu a existat alt act normativ, după 1989, care să ne încalce atât de grav dreptul la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic. OUG 175/2022 presupune secarea a 21 de cursuri de apă: Jiu, Bratcu, Dumitra, Belareca, Zăbala, Bâsca Mică, Bălescu Mare, Porcu, Bâsculița, Patac, Bâsca Mare, Paltin, Cașoca, Donca, Bistra, Gălăoaia Mică, Gălăoaia Mare, Vișa, Răstolița, Valea Bradului, și Ilva.
  • Aceste proiecte implică exterminarea unor populații de specii protejate de pești, inclusiv a ultimei populații românești de lostriță.
  • Cele nouă proiecte hidroenergetice nerentabile distrug și 23 de situri Natura 2000, două parcuri naționale, un parc natural și un sit Ramsar.
  • OUG 175/2022 a fost emisă cu pretextul că cele nouă proiecte hidroenergetice nerentabile vor fi finanțate prin REPowerEU. Comisia Europeană a respins această solicitare, așa că nu vor veni bani din REPowerEU pentru aceste proiecte.
  • Sumele necesare finalizării proiectelor sunt uriașe. De exemplu, cu 75 de milioane de euro se pot realiza noi unități de producție, sustenabile, legale, care să producă incomparabil mai multă energie electrică și chiar mai repede decât ar putea proiectul „Amenajarea hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești”, de exemplu.

Ia cu copy/paste argumentele de mai sus, compune un email nou și trimite-le celor 9 judecători. Poți adăuga și argumentele tale scrise clar și pe un ton cuviincios. Astfel, judecătorii vor vedea că și cetățenii au o voce puternică și luptă pentru un mediu sănătos.

Împreună suntem mai puternici,
Denisa și echipa Declic


Note:
[1] Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.175/2022 pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie precum şi a altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.