Actiune 18 October 2021

Mihai, Tiberiu și Radu au nevoie de tine

România a ajuns țara în care jurnaliști și activiști sunt bătuți și umiliți, ca în filmele cu mafioți, doar pentru că își fac meseria. Iar ce ni se pare revoltător e că procurorii români tratează într-o doară cazul în care Mihai, Tiberiu și Radu au fost agresați în pădure, pentru că filmau despre tăierile ilegale. De aceea, ne vom adresa oficialilor europeni. Le scrii și tu chiar acum un mesaj? Ți-am pregătit câteva argumente mai jos.


În urmă cu câteva săptămâni, Comunitatea Declic s-a mobilizat după ce doi jurnaliști și un activist abia au scăpat cu viață. Mihai, Tiberiu și Radu erau în comuna Panaci (județul Suceava), unde filmau un material despre tăierile ilegale, când au fost atacați de 20 de indivizi, cu răngi și topoare. Printre atacatori era și șeful ocolului silvic. O anchetă a început la scurt timp după incident, însă procurorul de caz a minimizat faptele.

De aceea, am cerut, printr-o petiție, mutarea dosarului din Vatra Dornei la o instanță superioară. Asta pentru ca Mihai, Tiberiu și Radu să aibă parte de o anchetă imparțială, făcută de procurori competenți. Suntem 20.000 cei care suntem alături de ei și cerem să li se facă dreptate.

Însă, Prim-procuroarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Maria Ciornei, nu a considerat că dosarul are motive să fie preluat și a respins cererea din petiția Declic.

Unul dintre motive a fost că ancheta nu este „complexă”. Deci nu e nevoie de procurori cu alte competențe, care aparțin de o instanță superioară.

Dar poate că ancheta nu este „complexă” și pentru că procurorul de caz din Vatra Dornei a minimizat faptele. El a trecut cu vederea că victimele au declarat public că au fost amenințate, umilite și torturate. Dar și că jurnaliștilor le-a fost distrusă toată aparatura video.

Ce e mai grav e că nici victimele nu au avut succes cu cererea lor. Jurnaliștii au cerut extinderea urmăririi penale pentru fapte de distrugere, tâlhărie calificată și tortură. Practic, ce a omis procurorul. Dacă extinderea urmăririi era admisă, ancheta s-ar fi mutat la Suceava.

Deci, avem 2 răspunsuri care spun același lucru. Că ancheta nu se mută la o instanță superioară și nici măcar cu un pas mai departe de influența mafiei lemnului.

Dacă în România cazul nu este tratat cu seriozitate, în Uniunea Europeană sigur nu e la fel. De aceea, ne vom adresa Comisarului european pentru Justiție, Didier Reynders. Una dintre atribuțiile lui Reynders este să se asigure că statele membre respectă mecanismul privind statul de drept. Instrumentul care îi permite să facă acest lucru este mult titratul Raport anual privind statul de drept.

E cel în care România e des criticată, pentru că nu înaintează cu reformele în justiție, printre altele. Acest raport cuprinde și o parte despre mass-media și libertatea presei, unde se încadrează abuzul împotriva celor trei.

De asta, îi vom cere comisarului să documenteze cazul, să îl introducă în raport și să solicite o anchetă eficientă. Așa, România va fi arătată cu degetul din afară pentru că nu dă doi bani pe siguranța și protecția jurnaliștilor.

Totodată, îi vom cere același lucru și șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac. Așa, avem mai multe șanse ca mesajul să fie recepționat.

Dacă ancheta este lăsată la voia întâmplării, tot mai des viața jurnaliștilor și activiștilor care semnalează nereguli va fi pusă în pericol. Prin implicarea noastră, vom împiedica să ajungem în situația în care jurnaliștilor le este frică să investigheze abuzuri ale industriei sau ale autorităților.

Le scrii și tu celor doi oficiali? Nu vor putea să ne ignore dacă le scriem mulți.


Ți-am pregătit câteva argumente pe care să le folosești, pe care le-am tradus și în engleză. Te rog să folosești un ton respectuos, pentru ca mesajele să fie luate în seamă. Traducerea o găsești după ce dai click pe butonul – Scrie-i comisarului pentru Justiție.

  • Suntem 20.000 de cetățeni europeni, care cer anchetă imparțială în cazul jurnaliștilor Mihai Dragolea, Radu Mocanu și activistului Tiberiu Boșutar. Pe 16 septembrie, ei au fost bătuți în pădure de 20 de indivizi, înarmați cu bâte și topoare, pentru că filmau despre tăierile ilegale din județ. Au fost amenințați, torturați și umiliți, iar echipamentul video le-a fost distrus.
  • Ne temem că procurorii care anchetează cazul minimizează gravitatea faptelor; De aceea, vă solicităm să documentați acest caz pentru Raportul anual privind Statul de drept
  • Totodată, vă cerem să vă asigurați că România respectă recomandarea 1534/2021 a Comisiei (din 16 septembrie 2021), prin care statele membre ar trebui să ancheteze infracțiunile împotriva jurnaliștilor în mod imparțial, independent, transparent și în timp util, pentru a preveni normalizarea acestor atacuri.

În trecut am reușit să facem autoritățile europene să ne asculte, când cele de la noi se făceau că nu înțeleg. Cu ajutorul organizațiilor soră din Polonia și Ungaria, am convins eurodeputații să legifereze acordarea fondurilor europene cu condiția respectării statului de drept. Putem să reușim și de această dată, dacă ne implicăm în număr cât mai mare. Scrie-le și tu, chiar acum, celor 2 oficiali.

De asemenea, dacă nu ai apucat, semnează și tu petiția aici.