Blog 8 June 2023

Mihai Tudose și hărțuirea sexuală

Fostul prim-ministru Mihai Tudose, actual europarlamentar PSD, este acuzat că și-a hărțuit sexual o fostă angajată [1]. Iar PSD acuză victima, în loc să-l sancționeze pe Tudose [2]. Te invit să semnezi noua petiție Declic, în care cerem ca Mihai Tudose să fie exclus din partid. Dacă nu reacționăm, europarlamentarul va continua în același stil abuziv.

PSD își apără constant membrii de partid care hărțuiesc sexual angajatele sau colegele.

Cel mai recent exemplu este al lui Mihai Tudose. O fostă angajată a explicat pentru ziarul Europa Liberă abuzurile la care a fost supusă, pe când lucra la cabinetul de europarlamentar al social-democratului.

Femeia a povestit că Tudose i-a bătut noaptea la ușa de la hotel, sub pretextul returnării unei cărți. Că a încercat să-i cumpere o mașină de lux și i-a oferit un telefon sigilat ca să vorbească doar de pe el.

Și nu s-a oprit aici. Fostul prim-ministru a continuat cu remarci sexiste de tipul „ar trebui să te îmbraci mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși, ce mironosiță ești.”

Se pare că aceste remarci erau la ordinea zilei.

Ce crezi că face PSD, după toate aceste acuzații grave care îi sunt aduse unui membru din partidul său? Își instruiește oamenii să evite subiectul. Iar dacă sunt încolțiți de vreo întrebare, membrii de partid trebuie să prezinte povestea fostei consiliere ca pe o minciună răzbunătoare. Strategia PSD se poate observa în punctajul de comunicare despre acest subiect, care a apărut în presă. [2]

Acesta nu este un caz izolat, ci un mod de operare în PSD.

În urmă cu câteva luni, Marius Budăi, actualul ministru al Muncii, a fost acuzat de mai multe colege că le suna noaptea, când erau în delegații prin țară. Într-unul dintre aceste incidente a fost nevoie de intervenția soțului unei victime, după cum au declarat mai mulți martori pentru ziarul Libertatea. Și în acest caz, PSD a apărat hărțuitorul. [3]

O astfel de atitudine față de hărțuirea sexuală din partea PSD, dar și din partea celorlalte partide, contribuie la un mediu perfect pentru viitoare abuzuri de putere.

Alegerile bat la ușă și este momentul să tragem PSD la răspundere. Dacă partidul nu sancționează acum oamenii cu probleme, ne vom trezi cu ei iarăși în poziții de putere. Vom auzi iar de alții ca Tudose și Budăi care își hărțuiesc nestingheriți oamenii cu care lucrează.

De asta, te invit să semnezi petiția. Semnătura ta va ajuta la construirea unui mediu de lucru mai sănătos, în care protecția și respectul să fie obligatorii.

Fără presiune publică din partea noastră, PSD va apăra în continuare hărțuitorii. Putem să arătăm că suntem împotriva abuzului dacă semnăm în număr cât mai mare petiția. Dacă zeci de mii de oameni condamnă comportamentul lui Tudose, asta le va da de gândit liderilor din partid. Nu vor mai putea ascunde abuzul sub preș. Și nu vor mai putea pune în fruntea listelor oameni cu probleme de imagine. Arată că ești de partea victimelor și hai să reclamăm nedreptatea.

Semnezi și tu petiția pentru ca Mihai Tudose să fie exclus din partid pentru faptele sale?

Nu tolerăm hărțuitorii,
Ana și echipa Declic

PS: Este extrem de greu pentru o victimă a hărțuirii să povestească despre abuzul la care a fost supusă. Pentru că, de cele mai multe ori, părerea majoritară este că „sigur a făcut ea ceva”. E nevoie de timp pentru ca victima să proceseze, să găsească sprjin și să-și facă curaj să povestească public despre abuz. De asta, cele mai multe cazuri de hărțuire rămân necunoscute. Semnează și tu petiția pentru a contribui la un mediu de muncă sănătos.


Note:
[1] G4media[.]ro, UPDATE Europarlamentarul despre care o fostă asistentă a dezvăluit că ar fi hărțuit-o sexual este Mihai Tudose (PSD)
[2] Libertatea[.]ro, PUNCTAJ DE PARTID. Cum sunt învățați de către conducerea partidului liderii PSD să-l apere pe Tudose și să discrediteze mărturia asistentei care l-a acuzat de hărțuire sexuală
[3] Libertatea[.]ro, Ministrul care sună sau abordează femei noaptea. Una dintre ele îi e colegă de partid. „Vrea să fie macho man”