Minciună gogonată la minister
Ministerul Muncii încalcă dreptul angajaților pe salariul minim la un trai decent, printr-o minciună gogonată. Susține că Directiva Europeană pentru salarii minime adecvate nu menționează coșul minim de consum în calculul salariului minim.
În realitate, directiva subliniază clar importanța „coșului” în stabilirea costului vieții, în scopul atingerii unui nivel de trai decent. [1]
Scrie-i ministrei Muncii, demască minciuna și cere-i să aplice corect directiva europeană în calculul salariului minim.
Fac parte, ca și tine, dintre membrii și membrele Declic care militează pentru corelarea salariului minim cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. De partea noastră este atât o lege românească (174/2020), cât și o directivă europeană.
Însă, destinatarii solicitărilor noastre, Guvernul și Ministerul Muncii, caută mereu căi prin care să excludă „coșul” din formula de calcul pentru salariul minim. Acum, calea aleasă este o minciună sfruntată, care vizează Directiva Europeană. O directivă pe care ministerul este obligat să o transpună în legislația românească, în următoarele 12 luni.
Spun asta pe baza unui răspuns primit recent de la cabinetul ministrei Simona Bucura Oprescu. În email, mi se comunică faptul că: „în cuprinsul Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană nu este menționat ca și criteriu coșul minim de consum.”
Or, asta este o afirmație falsă. În realitate, Directiva subliniază foarte clar că „un coș de bunuri și servicii la prețuri reale stabilite la nivel național poate fi esențial pentru determinarea costului vieții în scopul atingerii unui nivel de trai decent.”
Inițial, mi-am spus că trebuie să fie o eroare a echipei de comunicare de la minister. Dar, apoi, mi-am spus că aș fi naivă să cred așa ceva. Mai mult ca sigur e o manevră intenționată, care va lăsa angajații pe salariul minim cu buzunarele goale și cu frigiderele bune de scos din priză.
E o minciună gogonată, menită să păstreze salariul minim drept un instrument de momeală electorală. Guvernanții folosesc tactica creșterilor infime, spunând că astfel combat sărăcia în muncă. Asta în timp ce salariul minim ar trebui să fie un drept fundamental al oricărui angajat care muncește cinstit.
Probabil că cei de la minister se bazează pe faptul că nimeni nu va analiza textul Directivei și, astfel, nimeni nu se va revolta. Iar ei vor putea să continue să calculeze salariul minim așa cum le convine, nu cum îi avantajează pe angajați. Nu le pasă nici de faptul că transpunerea Directivei în mod eronat ar putea atrage sancțiuni din partea UE.
Dacă nu reacționăm imediat în fața acestei minciuni, cei de la Ministerul Muncii vor crede că ne-au păcălit. Și că, în continuare, pot să fure liniștiți dreptul la un trai decent al angajaților pe salariul minim, fără să fie trași la răspundere.
Noi, cei din Comunitatea Declic, putem să avem chiar acum o reacție publică și vizibilă, care să oprească în fașă această minciună sfruntată. Dacă stăm deoparte, minciunile nesancționate vor deveni „adevăruri”. Iar cei care vor plăti prețul vom fi tot noi, cetățenii.
De asta, îți propun să te implici și, împreună, să facem valuri în spațiul public. Să o „bombardăm” cu mesaje pe ministra Simona Bucura Oprescu, pe social media. Să-i cerem explicații și să dezmintă minciuna. Să știe că suntem pe fază și că nu ne lăsăm păcăliți.
Așadar, îi scrii și tu un mesaj pe Facebook sau pe Instagram ministrei, sub formă de comentariu la ultima sa postare? Spune-i că știi ce prevede Directiva Europeană și că este inacceptabil să excludă valoarea coșului minim din formula de calcul pentru salariul minim.
De exemplu, eu voi lăsa următorul mesaj:
Directiva Europeană privind salariile minime adecvate subliniază clar importanța coșului de consum în determinarea costului vieții, în scopul atingerii unui nivel de trai decent prin salariul minim. Vă atrag atenția asupra necesității ca echipa dumneavoastră de comunicare să renunțe la promovarea unei afirmații eronate potrivit căreia „Directiva nu menționează coșul minim de consum ca și criteriu” în stabilirea salariului minim.
🤥 #cosminim #traidecent #salariulminim
Însă, dacă va fi doar un singur mesaj, acesta se va pierde printre alte zeci sau sute de comentarii. 49.035 de membri și membre Declic au primit acest mesaj. Dacă măcar 1% își rup din timp câteva minute ca să scrie ministrei, vor fi 500 sute de mesaje.
Echipa care se ocupă de paginile de social media va vedea că subiectul „arde” și o va alerta pe ministră. Iar Simona Bucura Oprescu va ști că trebuie să schimbe abordarea privind salariul minim. Altfel, riscă să fie percepută ca o ministră care a mințit atunci când, la început de mandat, a spus că „dorim ca fiecare român să trăiască cel puțin decent.”
Îi scrii ministrei Muncii, Simona Bucura Oprescu, pe conturile sale de social media?
Pentru un trai demn din salariul minim,
Anduța și echipa Declic
PS: Coșul minim de consum pentru un trai decent tocmai ce a fost actualizat în România. Un om ar avea acum nevoie de 3.807 de lei net, pe lună, pentru a trăi minim decent. Ministerul Muncii, împreună cu Guvernul, trebuie să schimbe formula de calcul pentru salariul minim și să ia în considerare necesarul lunar pentru un trai demn. Scrie-i pe Facebook și/sau pe Instagram ministrei Muncii. Spune-i să includă coșul minim de consum pentru un trai decent în calcului salariului minim, conform Directivei Europene.
Note:
[1] DIRECTIVA (UE) 2022/2041 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană: eur-lex[.]europa[.]eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022L2041&from=RO