Blog 19 October 2023

Mineritul fără limite

Am lansat o petiție prin care cerem ministrului Energiei să respingă Regulamentul privind materiile prime critice. Aceasta nouă lege europeană ar permite mineritul în ariile naturale protejate și i-ar expropria pe localnicii care se opun. Alătură-te zecilor de mii de europeni care se opun acestui regulament. Semnează acum.

Am aflat de Regulamentul privind materialele critice acum o săptămână. Am citit draftul documentului și, pur și simplu, nu pot cuprinde cu mintea tupeul și nesimțirea industriei miniere.

Mie îmi e clar: industria se află în spatele acestui proiect de lege european. Spun asta pentru că regulamentul ar transforma în realitate cele mai arzătoare dorințe ale celor ce investesc în minerit.

Până acum, industria minieră nu a avut voie să distrugă ariile naturale protejate? Nicio problemă, noul regulament îi va permite să excaveze oriunde. Se vor opune localnicii? Nici asta nu va mai fi o problemă. Conform noii legi, aceștia vor fi expropriați fără drept de apel.

Regulamentul este similar cu legea specială pentru Roșia Montană, lege respinsă în 2013 în țara noastră. Și acea lege încerca să facă posibile excavarea pe scară largă în zone protejate și exproprierea localnicilor care se opun.

Atunci, industria a eșuat să schimbe legea mineritului din România. A eșuat, în primul rând, pentru că inițiativa era percepută ca una ce permitea distrugerea naturii și a patrimoniului cultural. Ei bine, pentru a putea impune asemenea abuzuri la nivelul legislației europene, lobby-ul industriei miniere prezintă regulamentul ca fiind o inițiativă, ține-te bine, … „verde”.

Iată cum și-au propus cei din minerit să distrugă natura printr-o inițiativă „verde”. A fost stabilită, în colaborare cu oficialii europeni, o listă de 34 de materiale „esențiale”. Lista include litiul, cobaltul și cuprul. 16 dintre aceste materiale au fost etichetate ca fiind „strategice” pentru că ar fi necesare „tranziției verzi” către o economie mai puțin poluantă. De exemplu, pentru producerea de mașini electrice.

Regulamentul, aflat în dezbatere, va permite extracția rapidă a acestor materii prime, fără a ține cont de zonele naturale protejate sau de voința localnicilor.

Dar, ecologiștii o spun de zeci de ani: multe dintre aceste materiale ar putea fi obținute prin reciclare. De exemplu, în prezent, 44% din cuprul folosit în UE provine din reciclare. Dar noul regulament propune un minim de doar 10% pentru metale reciclate! Sunt anulate astfel eforturile de a duce economia UE în direcția refolosiri materiilor prime și reciclării.

Noul regulament ar urma să fie votat de miniștrii industriei din statele membre, de europarlamentari și oficialii europeni până la sfârșitul anului. Asta, dacă nu ne opunem noi, cetățenii Europei. În România am blocat, așa cum am spus, o inițiativă similară și sigur o mai putem face o dată.

Vestea bună e că și în restul Europei cetățenii se mobilizează, cerând autorităților să respingă acest regulament. Haide să ne unim forțele! Semnează și tu petiția pentru o tranziție verde autentică, care pune în prim-plan oamenii și natura, nu profitul și exploatarea minieră.

Pentru viitorul nostru,
Antoniu și echipa Declic

PS: Deși inițiatorii regulamentului îl numesc „verde”, realitatea este că mineritul moderne are un impact major asupra mediului și comunităților. Sunt defrișate întinse suprafețe de pădure, sunt distruse terenuri agricole, se poluează râurile și se produc deșeuri toxice. Ideea că mineritul ar susține „tranziția verde” este pur și simplu nerealistă. Semnează petiția și tu, chiar acum!