Stire 8 February 2022

Ministerul Justiției refuză să protejeze copiii împotriva agresorilor sexuali

Suntem uluiți de reacția transmisă de Ministerul Justiției, când vine vorba despre protejarea victimelor agresorilor sexuali. Parcă nu am trăi în aceeași Românie, în care un minor este abuzat sexual la fiecare 6 ore.

Ne lovim de aceeași atitudine obtuză din 2020, când ministru la Justiție era tot Cătălin Predoiu. Atunci, conservatorii de la Justiție s-au opus pedepselor prea mari pentru agresorii sexuali, pe motiv că strică „algoritmul” Codului Penal.

Acum, același Minister al Justiției, condus tot de Predoiu, nici nu vrea să audă de introducerea unui prag vârsta sub care orice act sexual cu un minor e considerat viol. 100.000 de membri Declic cer instituirea acestui prag la vârsta de 16 ani. Un proiect de lege aflat în Parlament susține legiferarea acestui prag. Suntem revoltați că Ministerul Justiției se opune. Dovada este tocmai documentul înregistrat la Comisia Juridică, ce poartă antetul Ministerului Justiției și semnătura ministrului Predoiu. Punctul de vedere negativ al ministerului se întinde pe nu mai puțin de 22 de pagini. Cu toate acestea, Ministerul Justiției tocmai a publicat un comunicat și o postare pe Facebook în care acuză Declic de calomnie și rea credință.

Reamintim că sunt numeroase state europene care au reglementat printr-un prag vârsta sub care orice act sexual cu un minor e considerat viol: Olanda, Spania, Belgia, Finlanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, UK susțin pragul de 16 ani. Irlanda și Cipru au 17 ani, iar Malta 18 ani. Studiile UNICEF susțin pragul de 16 ani.

În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm, domnule ministru Cătălin Predoiu, cum puteți dormi noaptea?