Ministrul energiei murdare


În aceste zile, liderii lumii discută despre încălzirea globală la COP26. Ministrul Energiei și cel al Mediului sunt reprezentanții României la negocierile de la Glasgow.
Punctul fierbinte al negocierilor la cel mai mare summit despre climă este cererea ONU de renunțare la finanțarea investițiilor în combustibilii fosili. Adică gaz, petrol și cărbune.
Cât timp unii lideri se chinuie să-și salveze popoarele, ministrul Energiei român ignoră semnalul de alarmă tras de experți. Am văzut imaginea cu ministrul de Externe din Tuvalu, vorbind de la un pupitru din mijlocul apei. Țara lui, ca majoritatea insulelor din Pacific, riscă să fie înghițită de ocean din cauza schimbărilor climatice.
Inevitabil, am comparat imaginea cu cea a lui Virgil Popescu, ministrul Energiei. Doar că pe el mi l-am imaginat la masă cu benzinarii. El însuși deține 3 benzinării în Mehedinți și afacerile par să primeze în fața interesului comun.
În timp ce liderii lumii caută soluții la cel mai important summit despre schimbările climatice, Virgil Popescu se laudă pe Facebook cu investiții în gaz, pe care îl denumește „combustibil regenerabil”. Așa lasă de înțeles că gazul ar fi energie verde, deși e un combustibil murdar.
Hai să nu îi mai permitem să perpetueze această minciună.
E momentul să îi demascăm fățărnicia. Dacă ne mobilizăm și îi scriem într-un număr cât mai mare, vor afla și mai mulți oameni că minte atunci când susține că pledează pentru energie verde. Iar el va simți presiunea cetățenilor, pe care acum are impresia că îi duce cu preșul.
Hai să îi scriem pe Facebook că gazul nu e energie verde. Să îi explicăm că România are potențial uriaș de energie verde, precum cea eoliană sau solară. Fără astfel de investiții, poluarea și schimbările climatice vor atrage după sine deșertificarea țării. Am citit că în California de Sud oamenii nu mai au apă. Au rămas fără nicio rezervă de apă, din cauza secetei. E mai grav ca niciodată și cam așa ar putea arăta viitorul nostru.
Dacă acționăm acum, mesajul nostru va contrabalansa postarea ministrului, condus probabil de interesele lobby-iștilor din industria energiei.
Scrie-i și tu acum un mesaj, în care să îi spui că:
- Vrem investiții în energii verzi, nu în gaze
- Doar reducerea nivelului de emisii cu efect de seră ne poate salva de încălzirea globală
- Măsurile trebuie luate urgent, nu mai avem timp să așteptăm
- La discuțiile de la summitul ONU să prezinte un plan concret cu investițiile României în energie verde
Am urmărit declarațiile de la summitul ONU din Glasgow. Președintele Klaus Iohannis a spus numai platitudini. Deși verbal a angajat România pe calea prevenirii schimbărilor climatice, în țară majoritatea investițiilor se fac încă în combustibili fosili.
Din păcate, însă, cel care negociază direct în comisii e Virgil Popescu, ministrul Energiei. Iar el nici măcar la nivel declarativ nu susține energia verde.
Cu aceste opinii nu ne poate reprezenta pe noi, cetățenii conștienți de efectele încălzirii globale. Dacă politicienii de azi vor muri de bătrânețe, copiii noștri pot muri din cauza schimbărilor climatice. Știu că subiectul e greu digerat de majoritatea cetățenilor. Dar membrii Declic ca tine înțeleg gravitatea situației.
Nu ar fi prima dată când pornim o luptă cu un nucleu. Gândește-te cum a început campania pentru Roșia Montană. Eram o mână de oameni care credeam că vom opri exploatarea. Uniți, cu energie și perseverență, am reușit.
Așa poate fi și cu soarta energiei verzi. Însă doar dacă ne mobilizăm acum și acționăm.
Îi scrii și tu ministrului să îi ceri energie verde?
Dacă nu ai semnat încă petiția, susține și tu declararea urgenței climatice în România!
Campanie realizată în cadrul proiectului „Orașe reziliente”. Proiectul este derulat de Asociația REPER21 în parteneriat cu Terra Mileniul III, Centrul de Dezvoltare Comunitară Durabilă și Declic, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”
