Blog 23 June 2021

Ministrul vs infecțiile din spitale

Pe 17 iunie, alături de mai mulți membri Declic și doi acrobați pe picioroange, am fost la Ministerul Sănătății. Am vrut să o întrebăm pe ministrul Ioana Mihăilă cât va mai lăsa nerezolvată problema subraportării infecțiilor din spitale.

Am făcut acest lucru pentru că, de 6 luni, niciunul dintre cei trei miniștri ai Sănătății nu a răspuns petiției Raportați infecțiile intraspitalicești!” și nici solicitărilor de audiență. Rolul acrobaților pe picioroange a fost să ridice un banner la înălțimea geamurilor, astfel încât să fie greu de ignorat de cei din minister.

Nu mică ne-a fost bucuria când, în seara de dinaintea protestului, la ora 21:00, am primit confirmarea audienței cu ministrul Ioana Mihăilă. Urma să ne vedem la ora 10:30 dimineața, cu jumătate de oră înainte de începerea acțiunii.

Chiar și anunțată așa, din scurt, ne-am gândit că e un semn bun și ne-am tot întrebat dacă să anulăm protestul planificat. Spre deosebire de Nelu Tătaru și Vlad Voiculescu, care ne ignoraseră cu desăvârșire, iată că ministrul Ioana Mihăilă acceptase solicitarea noastră pentru o întrevedere. Am sperat din tot sufletul ne întâlnim pentru a primi vești bune privind subiectul petiției noastre.

O tehnică pe care am tot văzut că o folosesc unii politicieni, pentru a nu-și asuma responsabilitatea propriilor fapte, este victimizarea. Încă de la începutul discuției, Ioana Mihăilă mi-a spus că i se pare o mare nedreptate faptul că membrii Declic am pus presiune atât pe Vlad Voiculescu, cât și pe ea. Asta în condițiile în care lor chiar le pasă de infecțiile nosocomiale, a susținut ea.

Am simțit cum luăm foc, auzind așa ceva. Nedrept este ca pacienții să moară în continuare pe capete în spitale, din cauza unor bacterii nemonitorizate, lăsate să-și facă de cap, de zeci de ani.

Comunitatea Declic nu are culoare politică, manifestăm pentru cauzele și valorile în care credem și punem presiune pe autorități să ne asculte doleanțele și să-și facă treaba. Indiferent ce inițiale are partidul la putere.

Am ales să trecem în tăcere peste acest moment de ostilitate gratuită și am ascultat tot ce-a avut de spus ministrul în privința planurilor sale. Ne-a zis că în 2-3 săptămâni va fi funcțional un Comitet Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale. Și că se vor finaliza în scurt timp normele de aplicare a Legii nr. 3/2021 privind prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale.

În ceea ce privește raportarea și monitorizarea infecțiilor, am înțeles că ministerul se bazează pe fonduri din PNRR, pentru implementarea unui sistem digital de raportare. Asta înseamnă că soluționarea subraportării s-ar putea prelungi până în anul 2026. Am vrut să-i răspundem cu o răutate doamnei ministru, să îi zicem că, în medie, un mandat de ministru la Sănătate durează puțin peste un an. Până la finanțarea sistemului prin PNRR, mai înmânez petiția altor 3-4 miniștri.

Dar am zis să nu fim considerați obraznici și am fugit în fața clădirii, unde protestul tocmai începuse de câteva minute. Colegele de la Declic, participanții la protest, cei care ne urmăreau live pe facebook și reprezentanții presei așteptau vești de la noi. Nu știam cum să le zicem tuturor că mărețul plan al ministerului este să mai aștepte și, eventual, să mai discute despre subiect în varii comisii și comitete din când în când.

Nu primisem niciun răspuns încurajator. Ne-am uitat la bannerul „Cât o mai lungiți cu nosocomialele?”, ținut de cei doi acrobați pe picioroange, în fața geamurilor ministerului și am simțit un gust amar. Cu mâhnire, ne-am gândit că sunt în stare să o lungească la nesfârșit dacă-i lăsăm.

O spunem direct, am fost dezamăgiți de discuția cu ministrul Ioana Mihăilă și echipa sa, prezentă la întâlnire. Ne este clar că un sistem de raportare transparent și complet nu este o prioritate pentru Ministerul Sănătății la acest moment.

Mai mult, am rămas stupefiați când ni s-a spus că un sistem de raportare ca cel pentru virusul Sars-Cov-2 nu ar ajuta prea mult cetățenii. Că mai important este ca aceștia, pacienți sau aparținători deopotrivă, să facă, în primul rând, ce ține de ei în scopul limitării incidenței infecțiilor.

Am replicat că, inclusiv pentru cetățeni, este extrem de important să avem niște statistici clare. Doar așa vom putea monitoriza dacă măsurile de combatere a infecțiilor funcționează.

De fapt, autoritățile se tem că scoaterea în evidență a unor statistici reale privind incidența infecțiilor nosocomiale ar alimenta neîncrederea în spitale și în cadrele medicale. Au încercat să ne convingă că este mult mai important ca acestea să fie stimulate să raporteze, dar că nu e la fel de important ca cifrele să fie cunoscute, în detaliu, de către cetățeni.

Atunci am știut că am luat decizia bună de a nu anula protestul. Unul dintre bannere avea mesajul „Murim cu zile de la infecțiile din spitale! Nu le mai ascundeți!”. Or ministrul tocmai ne spunea că nu e important ca noi, cetățenii, să știm adevărul.

Așa că, ne aflăm în fața unui moment de cumpănă, în care avem nevoie de opinia ta, pentru a decide cum să mergem mai departe în această campanie. Ministerul Sănătății spune că un sistem de raportare poate să mai aștepte. Noi, echipa Declic, credem că prevenția și combaterea infecțiilor nosocomiale trebuie să meargă mână în mână cu o monitorizare transparentă, disciplinată și completă.

Putem continua presiunea publică, pentru ca sistemul de raportare a infecțiilor să intre pe lista scurtă a priorităților ministrului Sănătății. Sau putem găsi o altă campanie cu șanse mai mari de reușită. Dar, pentru a lua această decizie, trebuie să cântărim bine opțiunile și să ne spunem cu toții părerea.

Platforma IT pe care o folosim ne permite să ne consultăm cu tine și să-ți aflăm opinia aproape instantaneu. Răspunsul tău e foarte important pentru noi, pentru că ne ajută să stabilim cum continuăm. Răspunzi și tu chiar acum?

Consideri că trebuie să continuăm presiunea publică pentru implementarea unui sistem digital, transparent și complet de raportare a infecțiilor instraspitalicești, așa cum se întâmplă pentru virusul Sars-Cov-2?