Monumentul Eroilor Revoluției este reabilitat

În ianuarie 2019, am intrat în al 3-lea deceniu de la Revoluție. Sanda Tănase a fost unul dintre acei cetățeni care a dorit ca sacrificiul făcut de români pentru democrație să fie păstrat în amintirea colectivă. Așa că s-a uitat în jur și a rămas dezamăgită să vadă ansamblului memorial dedicat Eroilor Revoluției, din Piața Revoluției, din capitală, ca fiind în paragină.
Ea s-a mobilizat și a intrat în legătură cu echipa de la Declic.
„Credeți că ne putem mobiliza pentru a solicita primăriei restaurarea monumentului din Piața Revoluției?
Sanda Tănase, inițiatoarea petiției „Reabilitarea ansamblului memorial dedicat eroilor revolutiei din Decembrie 1989 – Piata Revolutiei”
Ne amintim de eroi o dată pe an și din păcate suntem din ce în ce mai puțini cei care o facem. În clipa de față arată groaznic și nu cred că ne face cinste modul în care ne tratăm eroii. Nici nu vreau să mă gandesc ce impresie își fac străinii despre modul cum ne tratăm eroii. Dacă pe aceștia nu îi mai plângem măcar să le acordăm respectul cuvenit. Cred că și asta este o prioritate, dacă vrem să fim tratați cu respect.”

Odată ce Sanda a realizat că poate deschide o petiție pe platforma CampaniaMea.Declic.ro, s-a mobilizat și a depus-o. Deși nu a reușit să strângă foarte multe semnături de susținere, Sanda nu s-a culcat pe-o ureche și a bătut la cap instituțiile pentru a descoperi care este problema de fapt.
În februarie 2019, Ministerul Culturii și Identității Naționale îi răspundea petiției referitoare la apartenența și responsabilitatea reabilitării monumentului „Glorie Eternă eroilor și Revoluției Române“. În răspuns se menționează următoarele:
→ în prezent monumentul face parte din domeniul public al statului și este în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale
→ Ministerul Culturii a elaborat și promovat in 2018 un proiect de hotărâre a Guvernului pentru trecerea din domeniul public al statului în domeniul public al Primăriei Capitalei.
→ deoarece au fost modificări în Guvern, în prezent proiectul de act normativ a reluat circuitul interministerial de avizare
Concluzie: Ministerul Culturii ar trebui să fie forțat sa reabiliteze monumentul și nu să se ascundă după hârtii. Eroii nu au ezitat, nu au tras de timp și nici nu au practicat circuitul hârtiilor – le suntem datori cu reabilitarea monumentului, la 30 ani de la revoluție.
Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Ministerul nu și-a asumat răspunderea decât pe pasarea responsabilității către PMB. Lucru care s-a întâmplat în octombrie 2019. Administrația Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Capitalei prelua monumentul și, măcar declarativ, demarau procedura pentru a interveni asupra monumentului pentru a-l repara și a-l curăța. Această trecere a însemnat și includerea obiectivului pe itinerariile de patrulare a Poliției Locale.
Între timp Sanda făcea vizite regulate pentru a urmări ce se întâmplă cu Monumentul. Pe lângă asta, discuta cu politicienii care îi răspundeau pentru a înțelege unde este blocat proiectul de reabilitare, discuta cu echipa Declic pentru a afla ce mai poate face. A jonglat mult între instituții și hotărâri oficiale. În acest timp, monumentul era în deteriorare avansată, nesupravegheat și uitat de oraș. „Țeapa” nu mai impresiona pe nimeni. Însă datorită insistenței, mass media a preluat acest subiect: „De la „Memorialul Renaşterii” la „Memorialul Ruşinii”. Monumentul care ar trebui să cinstească memoria eroilor de la Revoluţie arată deplorabil din cauza actelor de vandalism, dar şi a nepăsării autorităţilor”
„Nici eu nu am stat locului. Din păcate, informațiile și atenția autorităților sunt greu de obținut în capitală, însă am tras de ei până când și-au îndeplinit obligațiile legale de a ne informa:
Sanda Tănase, inițiatoarea petiției pe CampaniaMea.Declic.ro
Am trimis 5 sesizări la Ministerul Culturii, de care a aparținut monumentul până în 15 iulie 2019. Motivul invocat de ei pentru inactivitate a fost ca un fel de spălare pe mâini: nu reabilităm deoarece urmează să fie trasferat Monumentul la PMB. Autoritățile au avut nevoie de un an ca să semneze această Hotărâre de Guvern!
Am trimis 6 sesizări către Poliția Locală S1. Deși la primele sesizări răspunsul lor a fost că nu e de competența lor să aplice sancțiuni celor care deteriorează monumentul, ulterior au găsit o soluție și am aflat că două persoane au fost amendate pentru deteriorarea „spațiului verde”.
În iulie am fost anunțată că a fost semnată Hotărârea și a apărut în Monitorul Oficial HG nr 494/2019, urmând ca transferul la Administratia Monumentelor PMB să se facă în termen de 60 de zile. Acum autoritățile locale specifică „intenția” lor de a reabilita monumentul. Campania deci continuă.”
În noiembrie însă, monumentul a fost înconjurat de panouri inscriptionate cu PMB – Administrația Monumentelor. Era astfel protejat. Este neclar de ce Primăria a făcut acest lucru, Sanda spera însă să fie primul pas spre reabilitarea monumentului. Un prim pas lung, însă.

Pentru Sanda, bătălia s-a dus pentru valorile noastre, ca și societate. Ea își motivează petiția astfel: „Reabilitarea monumentului va fi un semn de adânc respect pentru cei care și-au dat viața în decembrie 1989 pentru ca noi să fim astăzi liberi și să ne bucurăm de lucruri la care ei nici nu visau. Semnarea petiției este un semn de compasiune pentru rudele și prietenii celor uciși în decembrie 1989. Este importantă existența unui monument întreg, nu în paragină pentru că ne pasa și ne doare sangele nevinovat curs în Decembrie 1989. Pentru ca românii să-și aminteasca de aceasta parte a istoriei lor. Pentru că este un important obiectiv turistic al Bucureștiului.”
Abia în octombrie 2020, Sanda a putut să vadă rezultatul efortului ei. Odată cu alegerile locale, și primăria s-a mobilizat și a arătat că pentru voturi, și eroii revoluției devin prioritari. La început de lună, ea anunța semnatarii petiției:
Vă scriu, după mult timp, cu vești bune: Ansamblului Monumental Memorialul Renasterii din Piața Revoluției a fost reabilitat!
Ne bucurăm că acest lucru s-a întâmplat, deși observăm cu dezamăgire că politicienii se ocupă de oraș cu precădere în preajma alegerilor.
Vă reamintesc că, atunci când am inițiat această petiție, Monumentul era închis într-o spirală birocratică în care nimeni nu își asuma răspunderea pentru reabilitarea lui. În octombrie 2019 acesta intra în gestiunea Primăriei Municipiului București. Abia un an mai târziu, cu ocazia alegerilor locale, acesta a fost recondiționat și deschis publicului.
Mă bucur că pot anunța o victorie,
Sanda

Vezi aici petiția Sandei, „Reabilitarea ansamblului memorial dedicat eroilor revolutiei din Decembrie 1989 – Piata Revolutiei” sau începe chiar tu o petiție cu miez de schimbare pe platforma CampaniaMea.Declic.ro
Află mai multe aici despre comunitatea Declic.