Actiune 10 February 2021

Moșternirea lui Ceaușescu

Am pornit o nouă campanie și avem nevoie de susținerea ta. Cerem Guvernului să oprească finanțările pe bani europeni pentru proiecte hidroenergetice abandonate după căderea comunismului. Rețeaua hidrografică a României este deja fragilă, nu mai suportă noi hidrocentrale. Multe dintre aceste proiecte fie vizează zone protejate, fie au fost contestate de comunitățile locale și blocate de instanță, ca ilegale.

Semnezi petiția?


România urmează să primească peste 30 de miliarde de euro finanțare europeană, iar 37% din aceste fonduri ar trebui alocate pentru protecția mediului și tranziția la o economie verde. Însă, în timp ce țări ca Austria, Belgia, Olanda, Germania, au ales să aloce sume enorme ca să aducă râurile la o stare cât mai apropiată de cea naturală, planul statului român este să ridice noi construcții hidroenergetice. Și nu oricum, ci pornind de la niște proiecte comuniste și costisitoare, abandonate de ani buni, dar care acum ar aduce bani frumoși în buzunarele celor care distrug mediul și fac profit.

Pe lista „neagră” a construcțiilor hidrotehnice sunt chiar și proiecte oprite de instanță, dar autoritățile caută portițe la limita legii, ca să le construiască pe bani europeni. Este și cazul hidrocentralei de pe Jiu care, dacă s-ar construi, ar ajunge să afecteze iremediabil zona protejată Parcul Național Defileul Jiului.

Vechii parlamentari au dat anul trecut legea Șarapatin, cu dedicație pentru cei care vor să construiască hidrocentrale chiar și în arii protejate. Am trimis atunci mii de mailuri către parlamentari. Le-am cerut să nu voteze o lege nocivă, care pune în pericol ultimele râuri libere și amenință habitatul unor specii protejate de pești sau de animale precum vidrele și castorii. Am fost chiar și cu un castor-mascotă în Parlament, în ziua votului, ca să atragem atenția asupra abuzului săvârșit de politicieni. Dar parlamentarii susținuți de afaceriști influenți nu ne-au ascultat.

Așa că, anul acesta, am decis să schimbăm strategia de luptă pentru apărarea râurilor. Știm că, fără finanțare, nimeni nu se încumetă să ridice noi proiecte hidroenergetice.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care permite României să atragă fonduri europene pentru protecția mediului, prevede, în forma actuală, distrugerea a 23 de cursuri naturale: Olt, Tismana, Răstolița, Ilva Mare, Valea Bradului, Vișa, Gălăoaia Mare, Gălăoaia Mică, Bistra, Donca, Jiu, Bratcu, Dumitra, Bâsca Mare, Cașoca, Paltinu, Patac, Bâsculița, Porcu, Bălescu Mare, Bâsca Mică, Zăbala, Siret. Planul făcut de autoritățile române reprezintă fix opusul politicilor comunitare și naționale, care și-au propus conservarea râurilor.

Dar, ca să oprim astfel de distrugeri pe bani europeni, trebuie să fim mulți cei care punem presiune pe Guvern, să nu le mai dea finanțare. O petiție semnată de 20.000 de membri Declic ar fi un mesaj clar către Guvern, că banii europeni trebuie folosiți exact pentru scopul în care au fost ceruți. Dacă reușim să oprim din start finanțările pentru proiecte inutile, nu trebuie să ne mai facem griji că Parlamentul va da iar legi cu dedicație.

Fiecare zi în care nu ne facem auziți, însă, este o zi câștigată de vocea lobby-ului, care vrea ca proiectele comuniste să fie transformate în construcții gigant. Am pornit o luptă contratimp ca să strângem cele 20.000 de semnături. Rețeaua hidrografică a României este deja fragilă, nu mai poate suporta noi hidrocentrale.

Sigur nu vrei să ne trezim într-o țară fără râuri, plină de hidrocentrale. Nu mai sta pe gânduri și semnează acum petiția!


Singurele proiecte hidroenergetice care pot fi luate în considerare de către autorități, pentru finanțare, sunt cele de consolidare și prelungire a duratei de viață pentru hidrocentralele existente. Construite cu zeci de ani în urmă, aceste amenajări au afectat deja mediul și nu au cum să mai producă noi distrugeri. Dacă vrei să te implici pentru ca autoritățile să folosească banii europeni pentru protejarea naturii, semnează acum petiția!


Află mai multe aici despre campania Declic „Râuri: stop finanțărilor pentru proiecte comuniste”.