Moștenire și lupta cu balaurul

I-am spus copilei mele, într-o seară, că toate jucăriile ei vor ajunge pe dulap, într-o cutie, dacă nu le strânge. A început să strige: „Nu vrem în cutie, nu vrem în cutie!”. A văzut că fac ochii mari și m-a lămurit: „Jucăriile mele protestează, nu vor în cutie!”.
Am râs până m-a durut burta. Apoi am realizat că i-am transmis deja micuței mele o moștenire importantă. Curajul de a lupta pentru lucrurile în care crede.
Poate ți se pare puțin lucru o astfel de moștenire. Dar în Noua Zeelendă, tocmai lupta curajoasă a unei comunități cu autoritățile, transmisă din generație în generație, a salvat de la distrugere un râu considerat sacru. Timp de 140 de ani, oamenii din Comunitatea Maori le-au ținut piept autorităților. Ar fi putut să abandoneze lupta, să renunțe. Dar, pentru ei, asta nu a fost niciodată o opțiune. În 2017, un tribunal a decis că râul Whanganui are aceleași drepturi ca oamenii.
Asta a permis refacerea ecosistemului unui râu considerat mort până atunci.
Noi, cei din Comunitatea Declic, avem ceva în comun cu comunitatea Maori: grija ca râurile din țara noastră să fie în siguranță.
La începutul anului, parlamentarii au votat în regim de urgență o lege toxică, care lasă ariile protejate la cheremul sponsorilor de partide. Nu e de mirare, aceștia fac milioane de euro din afacerile cu hidroenergie.
Noi, cei din comunitatea Declic, nu ne-am lăsat demoralizați de votul lor. Știam că nu putem permite ca ariile protejate să devină teren de joacă pentru niște oportuniști.
Așa că am apelat la avocații Declic cu care am reușit să oprim până acum, în instanță, mai multe proiecte nocive pentru natură. Cum ne așteptam, au găsit nereguli în lege. Așa că le-am trimis judecătorilor CCR peste 6.800 de intervenții tip Amicus Curiae, în care reclamam aceste nereguli.
Nu am fi putut acoperi onorariile avocaților, dacă nu am fi avut donațiile recurente ale membrilor ca tine. Pe acești bani ne bazăm, mai ales când nu e timp de strângeri de fonduri. Tot cu sprijinul donatorilor am organizat un protest la CCR. Așa i-am demascat pe câțiva dintre politicienii care conduc cruciada împotriva ariilor protejate.
Judecătorii CCR ne-au ascultat. Au declarat neconstituțională legea toxică. Când am aflat vestea, am deschis o sticlă de șampanie, să sărbătoresc. Mi-am imaginat cum ciocnesc un pahar cu fiecare membru implicat în această campanie.
Dar victoria noastră a reușit să întărâte industria hidroenergetică. Premierul Nicolae Ciucă s-a erijat în ambasadorul celor care au afaceri cu microhidrocentrale. Iar unul dintre inițiatorii legii, Cătălin Zamfir, ne-a atacat furibund: „Să renunțăm la terminarea unor hidrocentrale care vor produce energie electrică pentru 500.000 de gospodării și în care s-a băgat peste un miliard de euro doar pentru că voi, chipurile, apărați peștisoru’ și răcușoru’?”.
Experții pe mediu îl contrazic pe Zamfir. Rețeaua hidrografică e fragilă deja, nu are cum să susțină acele proiecte hidroenergetice. Și nu cu energie hidro putem depăși criza enegetică, ci cu energie produsă eolian și solar.
Dar Zamfir și acoliții lui nici nu vor să audă de alt tip de energie. Cei care au băgat bani în hidrocentrale inutile vor să scoată profit. Așa că politicienii sunt presați să le dea cadou legea care permite hidrocentrale în arii protejate, de urgență.
Nici nu s-a uscat cerneala de la decizia CCR și Zamfir a și redepus proiectul în Parlament.
Industria hidroenergetică e ca balaurul din povești. Dacă tai un cap, crește altul la loc.
Ca să ținem piept industriei hidroenergetice, trebuie să apelăm la „arme” eficiente. Expertiza avocaților este una dintre ele. Și ne costă cel mai mult.
Noi nu avem sponsori cu portofelul doldora, cum au partidele. Dar avem donatorii Declic, oameni implicați cum ești și tu, care nu se lasă intimidați de tupeul unora ca Zamfir. Acțiunile noastre sunt posibile doar datorită lor. Doar că, în ultima vreme, acoperim tot mai greu cheltuielile.
Ca să putem continua să luptăm, cu îndârjire, ca oamenii din Comunitatea Maori, avem nevoie să rămâi alături de noi. Semnează petiția „Râuri: stop finanțărilor pentru proiecte comuniste” și citește tot ce s-a întâmplat în cadrul campaniei!
Pentru legi mai bune,
Denisa și echipa Declic