Victorie 13 November 2020

Mutilarea parcurilor – pasul următor

În urmă cu două săptămâni, lui Antoniu i-a scris un parlamentar, Adrian Dohotaru. Era îngrijorat, o lege care ar fi trebuit să protejeze spațiile verzi era pe punctul să le distrugă și spera că o petiție a comunității Declic ar putea salva situația. Legea ar fi trebuit să fie benefică pentru parcuri deoarece a fost făcută în colaborare cu Asociația peisagiștilor. Dar a fost atât de ciuruită cu amendamente în comisiile de specialitate, încât lăsa posibilitatea „investitorilor” să transforme parcurile în mall-uri, parcări sau cartiere de locuințe.

Legea trecuse de Parlament și se afla în mapa președintelui. Klaus Iohannis putea să o promulge sau să o trimită înapoi parlamentarilor cu cerința de a înlătura amendamentele toxice pentru parcuri.

Antoniu a scris petiția prin care-i ceream președintelui să oprească mutilarea parcurilor. Ne bucurăm tare mult că aproape 22.000 de membri au decis să acționeze. Pentru că semnătururile lor l-au convins pe Președinte.

Acesta este mesajul primit de la Administrația prezidențială în care ne anunță că legea a fost trimisă spre reexaminare, în Parlament.


mutilare parcuri


Dar pericolul pentru parcuri nu a trecut încă.

Legea a fost retrimisă în dezbaterea parlamentară, dar, pentru a ne asigura că va fi modificată spre binele spațiilor verzi, este necesar să intervenim în acea dezbatere. Altfel există riscul ca parlamentarii să o lase așa. Asta ar fi dezastruos pentru că președintele nu poate respinge și a doua oară o lege.

Așadar, va veni timpul să punem presiune pe parlamentarii de care depinde forma acestei legi vitale pentru parcuri. Avem toate motivele să credem că dezvoltatorii imobiliari pun și ei presiune pe parlamentari și le cer să lase legea exact așa cum e. Pentru că asta le-ar permite să facă profituri uriașe construind în zonele verzi.

Dar putem contrabalansa influența pe care samsarii imobiliari o au în Parlament. Putem face asta scriindu-le mailuri parlamentarilor. Sau putem să tragem semnale de alarmă pe social media și în presă. Ne vom asigura că sute de mii de oameni, de alegători, vor afla de planurile lor de a distruge mii de hectare de zone verzi din orașe. Și nu credem că folosim cuvinte prea grele dacă spunem că este un gest criminal să distrugi parcuri în orașe în care poluarea chiar omoară oameni.

Din păcate bugetul acestei campanii este în acest moment foarte redus. Din cei 22.000 de semnatari ai petiției, 42 au mers mai departe și au donat. Am strâns astfel 1485 de lei, dintre care 1200 i-am folosit, cu folos, pentru a promova petiția pe Facebook. Am ajuns la peste 100.000 de oameni. Dar am mai rămas doar cu 285 de lei, insuficienți pentru a continua campania.

Legea poate intra în orice zi în dezbatere parlamentară. În acel moment, va trebui să reacționăm rapid și să facem cât mai cunoscut pericolul în care se află spațiile verzi. Astfel, politicienii de care depinde soarta parcurilor vor ști că suntem cu ochii pe ei. Putem fi siguri că acum, înainte de alegeri, le pasă când alegătorii sunt cu ochii pe ei.

Avem speranța că vom obține o lege ce protejează parcurile!


Citește aici petiția Declic „Cerem Președintelui să oprească mutilarea spațiilor verzi”.