(ne) izolație termică

Mulți dintre cetățenii României locuiesc în case prost izolate sau fără izolație termică. Pentru a încălzi cât de cât locuința, trebuie să dea caloriferul la maximum. Însă, pentru că locuințele n-au izolație termică, mare parte din căldură este irosită. E ca și cum ai sta iarna cu geamurile deschise și căldura dată tare, așteptând să-ți fie cald. La sfârștiul lunii, ajungi să plătești o factură umflată și o să-ți fie în continuare frig.
Locuințele neizolate termic sunt o problemă care ne afectează pe mulți dintre noi. De aceea, am lansat o petiție nouă. Le cerem ministrului Energiei și ministrului Dezvoltării să pună în practică un program de reabilitare termică a clădirilor, pentru locuințele de la sate și orașe.
Semenzi și tu? Fără un astfel de program, ne vom lovi de aceeași problemă în fiecare iarnă. Facturile vor fi în continuare mari și în case va fi tot frig.
Toată lumea vorbește despre prețurile ridicate la energie sau cât le-a mai venit factura la curent sau gaz. Cu toții ne întreabăm ce putem face pentru a plăti mai puțin.
Însă, indiferent cât costă kilowatul, locuințele din România au o problemă energetică majoră, încă de la construire. Majoritatea clădirilor rezidențiale au fost construite între 1961 și 1980, când nu existau standarde de eficiență energetică. Deci, s-au construit fără a lua în calcul nici un fel de izolație termică a pereților sau acoperișurilor [1]. În prezent, aproape 8 din 10 clădiri (77%) au nevoie de reabilitare termică [2] ca să nu mai piardă prin pereți tot ce a încălzit caloriferul sau radiatorul.
E adevărat că s-au tot derulat diverse programe de anvelopări cu polistiren, mai ales în orașe. Dar acestea nu s-au desfășurat chiar în toată țara și, de multe ori, calitatea lucrărilor a lăsat de dorit. În continuare rata de renovare în România este redusă, de 1,3% pe an.
Bani pentru un asemenea program există. UE va pune la dispoziția statelor membre un fond care vizează exact problema locuințelor neizolate termic și sărăcia energetică.
Însă este nevoie de noi să convingem Ministerul Energiei și Ministerul Dezvoltării pentru a pune în practică un program național de reabilitare termică. Acești bani din fondul UE s-ar putea distribuii prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, dar autoritățile de la București trebuie să se ocupe de hârtii.
Fără voință politică și un plan național, vom pierde acești bani cu care s-ar putea reabilita clădirile în care locuim pentru a fi eficiente energetic. Facturile aferente încălzirii vor fi incomparabil mai mici dacă apartamentul sau casa în care stăm păstrează căldura înăuntru iar centralele și radioatoarele nu merg non-stop.
De aceea, e important să semnezi și tu această petiție chiar acum. Avem nevoie de un Plan Național pentru Reabilitare Termică a clădirilor, de tipul Casa Verde. Vrem să fie accesibil pentru toți cetățenii și să fie cât mai repede pus în aplicare. Semnezi și tu petiția pentru locuințe izolate termic?
În speranța unei ierni călduroase,
Ana și echipa Declic
PS: În timp ce Polonia, Cehia sau Slovacia au programe de renovare a caselor din rural, România nu are. Cu toate că există programul „Casa eficientă energetic”, acesta se adresează doar celor care au bani [3]. Trebuie să ai resursele ca să faci investiția în casă și apoi statul îți decontează cheltuielile, dacă sunt eligibile și dacă ai respectat cu sfințenie birocrația. În loc să ne izolăm locuințele, plătim bani tot mai mulți companiilor ce produc și furnizeaza energie. În loc să investească în confortul nostru, statul alege să sprijine indirect un sector deja privilegiat al economiei. Semnează și tu petiția acum.
Note:
[1] Digi[.]ro, Ursula von der Leyen, despre reducerea consumului de energie: Va face ca stocurile să dureze mai mult și prețurile să scadă
[2] Energy Policy Group (2021), Romania’s Post COVID-19 Recovery. Enabling a Green Transformation of the Economy, October 2021
[3] pressone[.]ro, Cum bâlbâie politicienii viitorul energetic al României, în timp ce votanții lor așteaptă gazul la aragaz de 30 de ani