Blog 26 May 2020

Ne pasă de elevi? Mesajul Antoniei de la Consiliul Național al Elevilor

Numele meu este Antonia Pup și sunt președintele Consiliului Național al Elevilor, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România. CNE a pus problema privind accesul elevilor la educația online (limitat, în cele mai multe cazuri inexistent) încă de când ministrul Educației a anunțat suspendarea cursurilor și înlocuirea orelor în format tradițional cu cele online.

Îți scriu pentru că am nevoie de ajutorul tău . La momentul de față, 900.000 de copiii din țară nu au acces la educație, iar ministerul Educației nici măcar nu recunoaște aceste date. Au trecut peste două luni de când școlile și-au întrerupt activitatea și Guvernul încă nu ne-a spus ce se va întâmpla cu aceia dintre noi care nu avem acces la educația digitalizată.

Școala s-a încheiat pe 11 martie pentru cei fără echipamente electronice și internet. Ministerul a transmis părinților să achiziționeze astfel de echipamente pentru copii. Dar cum să fie acest lucru posibil când sute de mii de părinți sunt în șomaj tehnic? Lecțiile online nu pot fi predate pe telefon. Elevii au nevoie de laptopuri pentru ca educație să continue, mai ales ținând cont de faptul că specialiștii susțin că de la toamnă ne așteaptă un nou val de infectări. Școlile probabil nu se vor putea deschide. 900.000 de elevi vor rămâne în continuare în afara sistemului.

Imaginează-ți cum e să fii în pielea unui astfel de copil. Simplul fapt că poți citi acest e-mail constituie un privilegiu. Imaginează-ți cum e să știi că nu îți vei mai revedea colegii și profesorii până în septembrie, că ei pot avansa cu programa, pot face exerciții, se pot pregăti pentru examenele naționale, iar tu ești condamnat la abandon școlar. Acum și în varianta digitală.

Ministerul Educației și Cercetării a alocat bani doar pentru 250.000 de elevi, de 3,6 ori mai puțin decât numărul real. Noi, Consiliul Național al Elevilor și Declic, credem că cetățenii au posibilitatea de a convinge autoritățile să respecte dreptul la educație, protejat de Constituție. Însă, cu doar 20.000 de semnături nu vom convinge ministerul să suplimenteze fondurile și să cumpere echipamente pentru toți elevii.

Avem nevoie de ajutorul tău! Dacă fiecare membru Declic își convinge un/o prieten/ă să semneze petiția, ne dublăm forțele și convingem ministerul. Așa, toți elevii vor avea acces la educație online, nu doar o parte dintre ei.

Dacă nu acționăm acum, cât problema e încă pe agenda publică, în curând Guvernul va avea alte priorități și va uita de elevi.

Trimiți și tu acum petiția către cunoscuți?

Îți mulțumesc,
Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor

Antonia CNE

Află mai multe despre această campanie apăsând aici.