Blog 13 February 2023

Ne vedem la închisoare

Premierul Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, ne-au pus gând rău: vor să bage protestatarii pașnici în pușcării. Ei au depus la Senat un proiect de lege conform căruia, dacă protestezi și scandezi împotriva politicienilor, poți fi trimis 7 ani la închisoare.
Semnează și tu petiția și cere-le parlamentarilor să respingă propunerea aberantă prin care Ciucă și Bode își bat joc de sacrificiul celor căzuți la Revoluție.

M-am trezit, zilele trecute, cu un fior rece pe șira spinării. Parcă-mi suflase Liviu Dragnea în ceafă. Ca și când ar fi venit din nou la putere, trăgând sfori arogant și sigur pe sine.

M-am uitat la ceas, încă nu era ora șase. Fetița mea dormea liniștită în patul ei. Încă nu are 3 ani, nu face parte din generația copiilor care și-au însoțit părinții la protestele #REZIST, Toți pentru Justiție, Colectiv sau 10 august.

Personal, am ieșit la toate aceste proteste cu convingerea că merită să luptăm pentru o țară mai bună. O țară din care copiii noștri să nu mai aibă motive întemeiate să plece. Și am avut, de mai multe ori, convingerea că am reușit, că am ținut România pe un drum bun.

Dar, în dimineața de care-ți scriu, am avut, din nou, îndoieli serioase că suntem pe o cale bună. Am citit știrile și am aflat că Nicolae Ciucă și colegul său, Bode de la Interne, au scris un proiect de modificare a Codului Penal. Un proiect care pune eticheta de infractori pe toți cei ce protestează.

Pe scurt, dacă 2 oameni ies în stradă și scandează la portavoce împotriva cuiva din Guvern, atunci sunt pasibili de închisoare. Până la șapte ani de închisoare! Asta pentru că sunt vinovați de „tulburarea liniștii publice” și au adus „grave prejudicii demnității unor persoane” [1].

Mai mult, autoritățile vor avea dreptul să le intercepteze protestatarilor convorbirile și corespondența privată. Practic, ne întoarcem în decembrie 1989.

Dar, într-o democrație, libertatea de a critica puterea este esențială pentru a stopa derapajele tiranice. Iar atunci când politicienii cu idei dictatoriale apar pe scena publică, protestul în stradă este mecanismul nostru de autoapărare.

Ei bine, pe Ciucă și Bode atât i-a dus capul și atât au înțeles din ideea de democrație. Au decis ei, așa, că cine iese în stradă împotriva lor este numai bun de băgat la închisoare. Cu o asemenea lege, când mergem alături de membrii Comunității Declic să depunem o petiție, devine ilegal.

Riscul ca în curând să fiu vizitat la închisoare de familia mea este cât se poate de real. Nu exagerez. Cum să-i explic eu copilului meu, când mă va vizita la închisoare, că hoții sunt liberi și eu în spatele gratiilor? Și în situația mea se vor afla, poate, mii de alți români care au protestat pentru justiție, pentru natură, pentru o țară mai bună.

Ciucă și Bode sunt la un pas să reușească, fără efort, acolo unde Dragnea și ai lui au eșuat: paralizarea protestelor de stradă. Calculele lor se bazează pe faptul că nu vom avea nicio reacție, că vom tăcea. Încearcă marea cu degetul în speranța că nimeni nu le va observa parcursul către dictatură.

Și-au făcut mutarea și acum așteaptă reacția noastră pentru a vedea dacă pot merge mai departe. Or fi ei dictatori în devenire, dar deocamdată trăim în democrație și avem alegeri la anul.

Răspunsul nostru trebuie să vină rapid și să transmită un mesaj clar. Suntem tot aici și nu avem de gând să cedăm nimic din ce s-a câștigat cu vărsare de sânge la Revoluția din ‘89. Așa că am scris o petiție prin care le cerem senatorilor să respingă acest proiect care ne apropie de Rusia lui Putin.

În anii protestelor #REZIST și Toți pentru Justiție am reușit să oprim guvernul PSD să distrugă democrația pentru că am fost sute de mii. Vom reuși și de data aceasta, doar dacă ne strângem consistent rândurile. Dacă cei din PNL vor vedea că am rămas mulți, uniți și hotărâți, atunci vor da înapoi.

Nu avem mult timp, trebuie să ne mobilizăm în număr foarte mare înainte ca proiectul lui Ciucă și Bode să avanseze în Senat, unde a fost deja depus. Astfel, parlamentarii vor vota în comisii și în plen știind că zeci, poate sute de mii de oameni le cer să respingă proiectul.

Poți face primul pas chiar acum. Semnează petiția, spune-le parlamentarilor că un proiect care anulează dreptul de a protesta, câștigat la Revoluție, nu are cum să treacă prin Parlamentul României.

Cu motive serioase de îngrijorare,
Antoniu și echipa Declic

PS: Nu o să crezi, dar Ciucă și Bode au plagiat, practic, un proiect de lege inițiat de Carmen Dan, apropiata lui Liviu Dragnea. Nu, nu au pus ghilimele deși proiectele sunt incredibil de similare. Ambele propuneri urmăresc introducerea unor sancțiuni mai aspre, majorând limita pedepsei cu închisoarea. Mai mult, elimină posibilitatea de a sancționa doar cu amendă protestatarii. PNL merge mai departe și propune și anumite circumstanțe agravante, care cresc și mai mult pedepsele. În loc de 5 ani, cum a propus Carmen Dan, 7 ani.

Liviu Dragnea și ai lui nu au reușit modificarea Codului Penal. Aliații din PNL au preluat ștafeta. Hai să-i oprim și de această dată, semnează petiția.

Note:
[1] Activewatch[.]ro, 8 februarie 2023: PNL dorește restricționarea adunărilor publice, într-un nou plagiat după PSD