Email 25 June 2020

Nedreptatea de la Certej

Direcția Națională Anticorupție refuză să facă dreptate la Certej. Prin clasări succesive ale dosarului de corupție, DNA îi scapă basma curată pe cei care au pus la cale acapararea pădurii ce urmează să fie tăiată și înlocuită cu două iazuri cu cianuri.

Din fericire, nu DNA-ul are ultimul cuvânt în această istorie. Deciziile lor pot fi contestate în instanță,  unde un judecător e numit să verifice legalitatea actelor întocmite de procurori. Așa că, în acest moment, vrem să ne adresăm justiției, dar pentru asta avem nevoie de bani să acoperim costurile de expertiză juridică și reprezentare legală. Contribui și tu acum pentru a îndrepta nedreptatea de la Certej?

În calea proiectului minier de la Certej stă o frumoasă pădure de foioase. Aceasta se întinde pe sute de hectare și este în situl Natura 2000 “Munții Metaliferi”.

În 2015 am început să verificăm cui aparține pădurea și ce acte sunt necesare pentru defrișarea ei. Așa am aflat de conflictul existent între Primăria Certeju de Sus și Obștea Agricolă Măcrișul,  care își disputau proprietatea pădurii.

Am săpat în arhive, am colaborat cu jurnaliști de investigație și am strâns un dosar întreg de acte care îi indica pe obșteni drept proprietari legitimi. Doar că,  în actele parafate în 2010, Primăria apărea ca proprietar, iar Deva Gold primise în același an drept de folosință în baza unui contract de concesiune.

Am apelat la juriști și avocați. Aceștia au pus într-un denunț penal toate actele care indicau fapte de corupție. Transferul ilegal de pădure fusese realizat de primarul localității, membrii comisiilor locale și județene de retrocedare și câțiva angajați ai Deva Gold.

De îndată ce denunțul a fost gata, l-am depus la DNA Alba. Se întâmpla în 2016. Au trecut trei ani fără nicio veste, căci DNA ne-a refuzat accesul la dosar. Apoi, în 2019, am primit vestea că dosarul a fost închis. Motivele procurorului de caz erau mai mult decât subțiri. Așa am ajuns să facem plângere la structura centrală a DNA care ne-a dat dreptate, a redeschis dosarul și l-a preluat la București.

Trebuie să recunosc că am pus în acest demers foarte multă speranță. Doar că în noiembrie 2019 am primit o nouă clasare pe motive de procedură. Ne-am mobilizat din nou, am făcut o nouă plângere la DNA. Ba chiar am fost în audiență la procurorul șef de atunci.

Dosarul a fost redeschis pentru a doua oară. Însă, în loc să se cerceteze faptele din dosar, procurorul l-a închis din nou. Motivul: au trecut zece ani de la transferul pădurii, iar faptele s-au prescris. Doar că procurorul DNA a calculat greșit termenul de prescripție.

Am fost de-a dreptul șocați la aflarea acestei vești. În toți acești ani, DNA nu a depus niciun efort să cerceteze ilegalitățile comise. S-a rezumat doar să claseze la nesfârșit dosarul.

De data aceasta vom merge din nou în sala de judecată și vom cere judecătorului să redeschidă dosarul. În toate aceste acțiuni suntem contratimp, căci suntem la limită cu timpul de prescripție. Prin urmare, îți cerem din nou ajutorul pentru a acoperi costurile de expertiză juridică și a plăti onorariul avocaților care ne vor reprezenta în instanță.

România fără cianuri,

Roxana și echipele Declic și Mining Watch

PS: Declic a fost lansat în mai 2015 de activiști ai campaniei Salvați Roșia Montană. De-a lungul anilor, ni s-a spus că suntem idealiști, că interesele sunt prea mari, că nu avem nicio șansă să oprim cea mai mare mină de aur din Europa. Timpul a arătat că scepticii s-au înșelat și noi, idealiștii, am avut dreptate. În toți acești ani, un lucru am învățat sigur: se poate, trebuie doar să perseverezi 🙂 Așa că, dacă ai posibilitatea și efortul nu e prea mare, te invit să susții acțiunea în instanță a Declic pentru a îndrepta nedreptatea de la Certej.