Blog 12 April 2022

Nepotisme dureros de privit

Manevrele și acele nepotisme prin care sunt numiți apropiați ai politicienilor în poziții cheie din instituțiile statului mă înfurie cumplit. Probabil că și tu te-ai săturat să tot vezi cum persoane fără pic de competențe ajung peste noapte în posturi cu putere de decizie la nivel înalt. Și asta doar pentru că și-au dovedit obediența și loialitatea față de vreun politician influent sau vreun partid aflat la guvernare.

Ce se întâmplă la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) este ca în documentarele cu animale de pradă ce vânează în haită. Te uiți cu inima strânsă cum prada este identificată. Apoi, cum ea este înconjurată din toate părțile, astfel încât să nu existe vreo șansă de scăpare. După care urmează atacul nimicitor și parcă nici nu mai poți privi.

În cazul ANANP, prada este chiar natura României. Iar prădătorii sunt cei cărora le licăre ochii la profitul uriaș pe care-l pot scoate prin distrugerea mediului. Fie că-i vorba de lemn tăiat ilegal sau de hidrocentrale construite în arii protejate, unii politicieni și afaceriști acționează împreună pentru un scop comun: banii.

Distrugătorii de mediu pentru profit din România și-au creat o amplă rețea de influență, care ajunge până la politicieni de vârf. Doar cu o semnătură, ei ne pot arunca natura direct în mâinile prădătorilor.

Așa ne-am trezit, anul trecut, cu Andra Pleșa numită peste noapte vicepreședintă a ANANP de către premierul de atunci, Florin Cîțu. O persoană fără competențe în protecția mediului tocmai primise pe tavă putere de decizie asupra tuturor ariilor naturale protejate ale României. Mai grav, mama Andrei Pleșa, partenera de viață a fostului ministru de Interne, Marcel Vela, era implicată direct în construcții de microhidrocentrale în arii protejate.

Mii de membri și membre Declic i-am scris atunci premierului Cîțu email-uri și i-am cerut să o revoce de urgență pe Andra Pleșa din funcție. Am sperat că Florin Cîțu își va recunoaște greșeala și va reveni asupra deciziei. Mai ales că, doar cu câteva zile înainte, se bătuse cu pumnul în piept că va opri acele nepotisme și conflicte de interese în mandatul său. Dar Florin Cîțu a ales să-și încalce onoarea și promisiunea făcută cetățenilor și să servească altor interese.

Cu dovada faptului că însuși premierul răspunde la comenzile afaceriștilor, am rămas în alertă, monitorizând periodic ce se întâmplă la ANANP. Așa am aflat că Andra Pleșa a fost numită, tot peste noapte, președinte interimar al ANANP. De data aceasta, de către actualul prim-ministru.

Gândul că interimatul Andrei Pleșa s-ar putea continua cu o numire permanentă în funcție a fost imposibil de suportat. Așa că, zeci de membri Declic i-am scris imediat lui Nicolae Ciucă pe Facebook, solicitându-i să pună stop ascensiunii Andrei Pleșa în cadrul instituției. Și să organizeze un concurs cinstit pentru ocuparea postului.

Nicolae Ciucă nu doar că nu a organizat concurs, ci a făcut o nouă numire contestabilă. Asta după ce s-a asigurat că toate mesajele noastre postate pe pagina sa oficială de Facebook sunt cenzurate și ascunse de către echipa sa.

Când am văzut cine este noul președinte al ANANP, am simțit cum mi se face rău, instantaneu. Nu mi-a venit să cred că premierul a dat ariile naturale protejate pe mâna lui Vasile Carnariu, un personaj plimbat prin diverse poziții de conducere ale statului de către baronul de Vrancea, Marian Oprișan.

Este strigător la cer ce ce petrece la vârful ANANP. Pe de o parte, vicepreședintă este omul celor care vor să construiască hidrocentrale în arii naturale protejate. Pe de altă parte, președinte este o marionetă a unuia dintre cei mai influenți și toxici politicieni din PSD.

Iar ce se întâmplă la ANANP este doar un exemplu de nepotisme, de cum înțeleg politicienii ajunși la putere să controleze instituțiile statului. Nu se vor opri dacă noi, cetățenii, nu ne împotrivim. Dar ne este greu să facem strategii eficiente sau să reacționăm prompt atunci când pușculița Declic este aproape goală.

Doar prin donațiile membrilor și membrelor Declic putem să diminuăm grija banilor. Cu fiecare donație primită, ne putem concentra mai mult pe strategii și mai puțin pe a face rost de banii care să ne ajute să le punem în practică. Cel mai mult ne ajută donațiile recurente. Așa știm pe ce bani ne putem baza lună de lună pentru planificarea tacticilor de campanii.

De exemplu, din donațiile strânse pentru campania „Fără nepotisme și conflicte de interese în instituțiile statului!” am lansat și am promovat în social media petiția de revocare a Andrei Pleșa din conducerea ANANP. De asemenea, am putut folosi platforma IT prin care i-am asaltat pe Florin Cîțu cu emailuri și pe Nicolae Ciucă cu mesaje pe Facebook.

Politicienii profită din plin de atenția tuturor asupra războiului din Ucraina și deciziile toxice se intensifică pe bandă rulantă. Cu atât mai mult va fi nevoie de campanii care să-i oprească.

Cu ochii pe autorități,
Anduța și echipa Declic