Blog 10 November 2021

Nosocomiale: o imagine cât o mie de cuvinte

Este vineri, ora 16:30 și în București începe forfota de dinainte de weekend. În 2015, pe vremea asta, mă pregăteam fără griji de o petrecere cu dovleci sculptați și costume vesele. Acum sunt în Piața Victoriei, cu mesajul „Neam ucis de nosocomiale”.

Am sufletul greu când îmi aduc aminte de Colectiv. Simt aceeași furie ca acum 6 ani, când zeci de tineri au fost salvați din flăcări doar pentru a muri în spitale, victime ale bacteriilor ascunse. Mă întreb, însă, câți mai simțim la fel. Mă gândesc la cei 10 miniștri perindați la Sănătate și cum au continuat să ignore infecțiile din spitale.

Chiar acum un an am lansat petiția „Raportați infecțiile intraspitalicești!“, care a strâns peste 22.000 de semnături. I-am dus-o mai întâi lui Nelu Tătaru. Am protestat la Ministerul Sănătății cu un pat de spital ocupat de un „pacient” decedat din cauza nosocomialelor. Apoi am mers la Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă cu mesajul „Cât o mai lungiți cu nosocomialele?“, însoțiți de acrobați pe picioroange.

Niciunul dintre ei nu a luat măsurile cerute. Iar Ioana Mihăilă mi-a spus în față că, pentru ea, raportarea nu este o prioritate. Mii de membri Declic au scris celor trei miniștri și le-am cerut cu toții transparență totală privind situația infecțiilor.

În prag de comemorare a victimelor de la Colectiv, am vrut să transmitem clasei politice un mesaj tranșant. Este strigător la cer faptul că, în continuare, se moare cu zile în spitale din cauza infecțiilor. Așa că ne-am gândit să scriem un mesaj uriaș, din lumânări, vizavi de Guvern. Textul ales a fost „Neam ucis de nosocomiale”.

Așa am ajuns în Piața Victoriei. Răsuflu ușurată că nu plouă și nici nu bate prea tare vântul, pentru că urmează să aprindem sute de lumânări. Voluntarii Declic își suflecă mânecile și încep să aranjeze pe asfalt literele imense, pe o suprafață de 210 metri pătrați. Între timp, ajunge și operatorul cu nacela. Astfel, reporterii vor putea face fotografii impresionante, de la peste 6 metri înălțime.

Până la finalul discuțiilor cu jurnaliștii prezenți, mesajul „Neam ucis de nosocomiale” este gata construit și cele peste 500 de candele aprinse în totalitate. Bannerul cu mesajul „Murim cu zile de la infecțiile intraspitalicești. Nu le mai ascundeți!” este și el vizibil, ținut de 4 participanți.


Sunt recunoscătoare voluntarilor Declic, care ne-au ajutat să organizăm offline-ul. La fel de mult au contat și contribuțiile membrilor. Ei au donat ca să putem acoperi costurile cu materiale, închirierea nacelei și angajarea fotografului profesionist. Fără ajutorul tuturor celor implicați, nu am fi reușit să ducem la bun sfârșit această acțiune.

Mă simt înduioșată să văd că atâția membri Declic nu ne-au lăsat singuri și au venit să ne ajute cu organizarea sau să susțină campania. Am și uitat cât de îngrijorată eram la începutul acțiunii, când nu știam dacă oamenilor încă le mai pasă de subiectul nosocomiale.

Privesc peste drum la clădirea Guvernului, unde un alt ministru al Sănătății își va lua în primire mandatul. Știu că, cel mai probabil, va fi tot nepăsător la problema subraportării infecțiilor. Dar noi, membrii Comunității Declic, am devenit mult mai uniți și pregătiți să luptăm pentru cauzele în care credem.

Sunt convinsă că putem câștiga această campanie. Dar este necesar să ne implicăm în continuare și să menținem vie atenția publică pe subiectul nosocomiale. Ne bazăm pe donația ta recurentă ca să putem pune constant reflectorul pe politicieni. Doar împreună cu oameni ca tine reușim!

Îți mulțumim pentru că te implici,
Anduța și echipa Declic