Actiune 5 November 2020

Nu au făcut nimic pentru păduri!

Ești unul dintre semnatarii petițiilor pentru păduri? Dacă răspunsul este da, aceste rânduri sunt pentru tine.

Din păcate, urmează vești proaste. Nici măcar una dintre promisiunile făcute de Guvern după Marșul pentru păduri de acum un an, nu a fost îndeplinită.

Imediat după preluarea puterii, liberalii se angajau că vor moderniza SUMAL. Proaspătul ministru al Mediului, Costel Alexe, critica atunci nenumăratele amânări ale lansării SUMAL 2.0. În anul ce a trecut de atunci a amânat și el modernizarea sistemului de 3 ori. Ultima amânare a fost anunțată săptămâna aceasta. Cel mai devreme, sistemul ar fi funcțional în ianuarie.

Tot ministrul mediului se angaja, într-un interviu publicat chiar pe pagina Declic, că pădurile vor fi urmărite prin satelit. Spunea că „fiecare membru Declic va putea vedea în Inspectorul Pădurii imagini satelitare și alerte cu locurile unde se taie ilegal”. Un an mai târziu nu avem nici imagini satelitare, nici alerte automate cu locurile în care mafia pădurilor taie ilegal.

Conform angajamentelor Guvernului luate față de miile de oameni ce au ieșit în stradă pentru păduri, ar fi trebuit să avem acum o supraveghere video a tuturor punctelor cheie prin care trece lemnul tăiat. Au reușit să instaleze O SINGURĂ CAMERĂ VIDEO.

Nici urmărirea prin GPS a camioanelor ce transportă lemn nu a fost realizată. Conform promisiunilor, de la 1 noiembrie ar fi trebuit să vedem în Inspectorul pădurii traseele tuturor camioanelor care transportă lemn. Transparența acestor trasee din pădure la depozite ne-ar fi asigurat că autospecialele nu fac și transporturi neautorizate.

Pe scurt, suntem tot fără SUMAL modernizat, fără hărți satelitare și alerte automate atunci când se fură, fără urmărire GPS și video a transporturilor. Adică, la fel ca acum un an, se fură tot ca în codru. Întreg șirul de măsuri ce ar fi trebuit luate pentru a vedea ce și cum se taie, a fost amânat. S-au prefăcut că muncesc, timp de un an. Acum ne dau întâlnire pentru 2021, cu speranța că nu observă nimeni cacealmaua lor.

Te înfurie aceste vești? Dacă da, nu e cazul să ții supărarea în tine. Intră acum pe pagina Guvernului și lasă-le în comentarii câteva gânduri. Spune-le că sunt fie mincinoși, fie incompetenți, pentru că altfel nu se explică de ce nu se vede niciun progres în ultimul an. Sper că vor face la fel sute de alți membri Declic care citesc acest email.

În câteva ore pot fi chiar mii de mesaje pe pagina Guvernului. Toate de la membri Declic, toate cerându-le să-și țină promisiunile făcute celor ce iubesc pădurea. Și fii convins că, înainte de alegeri, Ludovic Orban și ai lui sunt foarte sensibili la valurile de nemulțumire venite din partea alegătorilor.

Dar pentru ca mesajul nostru să nu le treacă pe lângă urechi, trebuie să fim mulți, foarte mulți. Deci neapărat trebuie să te implici și tu. Fă-o acum, dă click aici și spune-le că ești nemulțumit, că nu au făcut nimic pentru a salva pădurile și că nu ne mai pot minți. Fii politicos, nu vrem să fim considerați niște neciopliți, ci doar să-i convingem să facă ce au promis.
Antoniu, colegul nostru, a făcut deja asta.

Ce zici, te implici și tu?

Iată aici câteva idei, care să te inspire, dar e foarte important să scrii un mesaj cât mai personal.

Ați promis SUMAL modernizat, hărți satelitare și alerte automate atunci când se fură, urmărire GPS și video a transporturilor. Nu ați făcut nimic. Vă solicit să acționați, urgent, încă mai e timp. Fiecare zi care trece fără să luați măsurile promise e o favoare făcută de Guvern MAFIEI PĂDURILOR!

Ați uitat de păduri? Ați uitat promisiunile făcute acum un an? Nu avem SUMAL modernizat, nu protejăm pădurile cu ajutorul tehnologiei moderne. Faceți jocul hoților de lemne?

Vin alegerile și tot ce ați promis pentru salvarea pădurilor a rămas doar promisiune. Vă promitem că o să ținem minte. Și noi o să ne ținem de promisiune.

Acum un an ați promis un ECOLOGIST LA MEDIU. Costel ALexe a vorbit mult, a promis și mai mult, dar nu a făcut nimic. S-au promis SUMAL modernizat, hărți satelitare și alerte automate atunci când se fură, urmărire GPS și video a transporturilor de lemn. Încă nu avem nimic din toate acestea!


Mai e puțin până la alegeri și trebuie să acționăm acum. E cel mai bun moment pentru a le spune guvernanților că cerem să ia măsuri urgente pentru salvarea pădurilor. Încă mai au timp.

Nu e nevoie de mai mult de o lună pentru a se lansa licitația pentru hărți satelitare sau pentru a se amplasa camere video în cât mai multe puncte cheie de pe ruta transportatorilor de lemn. Nici sistemul de urmărire GPS nu are nevoie de mai mult timp pentru a fi implementat.

Dacă te numeri printre sutele de mii de oameni care am semnat petiții pentru păduri, care am scris autorităților sau am ieșit în stradă, află că suntem mulți și putem urni lucrurile în direcția bună. Dar trebuie să le spunem celor din Guvern că am urmărit cu atenție ce au făcut timp de un an și că suntem extrem de îngrijorați. Că revendicările noastre de la Marșul pentru păduri încă așteaptă să fie rezolvate!

Dar depinde și de tine dacă mesajul de mai sus o să fie transmis eficient. În următoarele zile pagina de Facebook a guvernului poate fi monopolizată de membrii Declic. Se va întâmpla asta, dacă dai și tu click pe butonul de mai jos și ceri Guvernului să își aducă aminte de promisiunile făcute acum un an.


Săptămâna aceasta am participat, alături de reprezentanții Greenpeace, Agent Green și WWF, la o întâlnire cu cei din ministerul Mediului. Ne-au chemat acolo pentru a ne da veștile proaste și pentru a ne convinge că, de fapt, direcția e bună. Am întrebat DE TREI ORI, într-o oră, de ce nu avem hărți satelitare, de ce nu e lansată măcar licitația. Directorii din Minister au ocolit de trei ori răspunsul și apoi ne-au promis că răspund într-un comunicat de presă. Încă nu au făcut-o. Să nu-i lăsăm să ne mai ducă cu vorba, au avut timp un an! Intră acum pe pagina de facebook a Guvernului și spune-le să își respecte promisiunile.


Citește aici comunicatul de presă oficial transmis de către Declic.