Actiune 23 February 2021

Nu-i lăsăm la greu, post-Covid

Pacienții care se luptă cu sechele în urma virusului Sars-Cov-2 sunt ignorați de sistemul medical. Cerem Ministerului Sănătății să asigure un program de monitorizare a pacienților post-Covid. Te implici și tu în creșterea numărului de semnături, distribuind petiția?


Ne-am înscris în câteva grupuri online, în care foști pacienți Covid-19 împărtășesc experiențe despre boală, oferă sau primesc sfaturi pentru recuperare și chiar rețete de medicamente. Cineva a scris că i-a picat mult păr și a primit recomandări de șampoane și vitamine. Și nu i-a zis nimeni să meargă la un doctor, unde i s-ar face niște analize de sânge sau chiar și alte investigații necesare.

Cu toate bunele intenții ale celor din grup, ne-am îngrijorat, pentru că știm că diagnosticele puse pe Facebook și tratamentele luate în lipsa unui control medical specializat pot fi foarte periculoase.

Pe de altă parte, sistemul medical românesc nu se mai preocupă de acești pacienți, după ce testul RT-PCR indică distrugerea virusului Sars-Cov-2. Ei sunt declarați vindecați și lăsați de izbeliște, la mâna internetului și a sfaturilor medicale neavizate.

Foștii pacienți Covid pot avea în continuare grave probleme medicale, în special la plămâni, creier, ficat sau inimă, chiar și la luni bune după vindecare.

Două spitale publice, din Cluj și Iași, au implementat programe de recuperare post-Covid, în special la nivelul plămânilor. Sunt exemple de bune practici, dar este nevoie de mult mai mult. Orice pacient din România, indiferent unde locuiește, trebuie să aibă acces la asistență medicală, investigații și tratamente necesare pentru o viață cât mai sănătoasă.

Fiecare nouă zi de ignorare medicală poate însemna, pentru foștii pacienți Covid, agravarea sechelelor dobândite. Neidentificate la timp sau tratate incorect, aceste sechele scad dramatic calitatea vieții celor afectați, iar unele pot duce chiar la deces.

Compasiunea este una dintre valorile Comunității Declic și un semn de sănătate a societății în care trăim. Membrii Declic s-au implicat pentru a obține dreptul copiilor orfani de a avea o familie, pentru a asigura hrană zilnică celor puternic afectați financiar de pandemie sau pentru dotarea spitalelor cu materiale necesare. Acum e momentul să ne implicăm pentru asigurarea dreptului la o viață sănătoasă post-Covid.

Dacă știi oameni care au trecut prin această boală, trimite-le și lor petiția, chiar acum, să o semneze. Este foarte posibil ca și ei să se lupte singuri cu urmările virusului și să nu beneficieze de asistență medicală corespunzătoare. Mai mult, e foarte posibil să nu știe că ne mobilizăm pentru a convinge autoritățile să implementeze un program de monitorizare a sănătății lor, pe termen mediu și lung.

Sau poți obține semnături de la prietenii și cunoscuții tăi care și-ar dori să beneficieze, în caz de boală, de un sistem medical mult mai bun decât cel actual. Zeci de mii de semnături, acum, pentru cauza pacienților post-Covid, vor fi un semnal puternic către autoritățile din domeniul medical că neglijarea pacienților trebuie să înceteze. Le vom transmite că suntem o societate solidară și că nu ne lăsăm unii pe alții la greu. Doar împreună vom fi mai puternici, mai rezistenți, mai sănătoși.


Anduța, campaignerul acestei petiții, nu a avut Covid-19 și speră să nu se infecteze nici în perioada următoare, până la vaccinare. Dar, dacă s-ar fi îmbolnăvit, ar fi vrut să aibe șanse cât mai mari să se vindece și să se recuperez complet. Dacă și tu gândești la fel, implică-te în strângerea de semnături și hai să cerem autorităților să asigure recuperarea pacienților post-Covid. Doar dacă vom fi cât mai mulți și uniți, nu ne vor putea ignora. Pentru a distribui petiția, apasă aici.


Vezi apăsând acest link toate acțiunile din cadrul campaniei „Cerem program național de monitorizare medicală post-Covid-19!”.