Blog 5 October 2021

Nu mai e timp

Autoritățile întârzie să ceară activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, pentru a primi ajutor în lupta împotriva COVID. Pare că le pasă mai mult de orgoliu decât de salvarea de vieți. De aceea, am lansat o petiție nouă, pe care te invităm să o citești și apoi să o semnezi. România are nevoie de ajutor european pentru a depăși valul 4 al pandemiei. Semnezi și tu, chiar acum, petiția?


Să zicem că n-ai dormit decât 3 ore noaptea trecută. Te-a consumat gândul că bunica ta, internată cu Covid, ar putea fi mai rău.

Tocmai primești apelul pe care îi așteptai. Vocea din telefon îți spune dintr-o singură suflare: „În cât timp puteți să veniți la spital?

Bunica este într-o stare stabilă. Dar, pentru că nu mai erau paturi, a fost mutată pe holul spitalului, alături de alte 20 de persoane. Alți pacienți COVID grav bolnavi așteaptă să se elibereze locuri la terapie intensivă. Dar nu mai au timp și nici oxigen.

Situația ipotetică de mai sus este pe cale să devină realitate.

În curând, spitalele vor fi depășite de situație din cauza numărului foarte mare de infectări. Pe 5 octombrie, România a doborât 2 recorduri negative de la începutul pandemiei. A înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi Covid: 15.037; și cel mai mare număr de decese în interval de 24 de ore: 252 [1].

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, internările şi intervenţiile chirurgicale vor fi suspendate timp de o lună, din cauza crizei Covid [2].

În momentul în care publicăm acest articol, nu e clar ce componență va avea Guvernul, din cauza moțiunii de cenzură. Ceea ce face din criza sanitară un balaur cu și mai multe capete.

Însă, în loc ca premierul Florin Cîțu să ceară activarea Mecanismului European pentru Protecție Civilă pentru a primi ajutor, îi amenință pe managerii de spital cu demiterea [3]. De parcă asta va face să crească numărul cadrelor medicale și paturile la ATI pentru bolnavii Covid.

Raed Arafat, seful departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat pe 5 octombrie că va activa Mecanismul European pentru Protecție Civilă. Dar doar pentru a cere statelor membre medicamentul Tocilizumab, folosit în tratarea pacienților COVID. De asemenea, a mai spus că se analizează solicitarea de echipamente medicale, în special oxigenatoare [4].

Ceea ce e insuficient.

În 5 octombrie nu mai era niciun pat pentru bolnavi grav Covid, în toată țara. Totuși, autoritățile dau asigurări că există o rezervă de 120 de paturi ATI, care vor fi folosite în funcție de evoluția cazurilor [5]. Însă, pentru toate aceste echipamente e nevoie de personal medical instruit pentru a le folosi. Ceea ce România nu mai are.

Și, așa cum a spus și Ioana Mihăilă, fosta ministră a Sănătății, „spitalele nu au soluții la acest moment, la această incidență, nu avem de unde să scoatem personalul medical competent” [3].

La izbucnirea pandemiei, atunci când Italia a fost depășită de situație, autoritățile italiene au cerut activarea Mecanismul European pentru Protecție Civilă. Așa au primit din partea statelor membre, inclusiv a României, personal medical și echipamente.

Aceleași resurse le-ar putea folosi acum și România. Asta doar dacă autoritățile care ne conduc ar recunoaște că au nevoie de ajutor european.

O petiție cu zeci de mii de semnături, prin care solicităm Guvernului să ceară activarea Mecanismului European, poate preveni situația gravă spre care ne îndreptăm. De aceea, am început o campanie nouă. Te invităm să te alături și tu, după ce citești. Semnezi și tu petiția? România are nevoie de sprijin european pentru a supraviețui valului 4 al pandemiei.


În Suceava sunt pacienți COVID care mor în unitatea de primiri urgențe, în timp ce așteaptă un pat la terapie intensivă [6]. Avem nevoie de ajutor european. Nu îl vom primi, dacă autoritățile nu cer activarea Mecanismului de Protecție Civilă. Semnează și tu petiția.


Note:
[1] g4media[.]ro/breaking-record-absolut-de-decese-si-de-infectari-de-la-inceputul-pandemiei-pragul-de-15-000-de-cazuri-zilnice
[2] g4media[.]ro/romania-a-ajuns-in-cea-mai-grava-faza-a-crizei-covid
[3] spotmedia[.]ro/stiri/sanatate/avem-de-toate-poate-repeta-drama-de-la-constanta
[4] digi24[.]ro/stiri/actualitate/romania-cere-ajutorul-ue-in-criza-covid-raed-arafat
[5] g4media[.]ro/ultima-ora-niciun-pat-de-ati-pentru-pacientii-cu-covid-nu-este-liber-in-toata-tara
[6] obiectivdesuceava[.]ro/stiri-din-suceava/un-pacient-covid-a-murit-luni-dimineata-in-upu