Blog 30 September 2021

Nu negociem

Denisa, campaigner Declic: Simt un nod în gât în timp ce-ți scriu acest mail. Tocmai ce am aflat că președinta Senatului, Anca Dragu, a inițiat alături de alți 3 parlamentari un proiect de lege absurd. Documentul prevede că actul sexual al unui adult cu un minor de peste 14 ani poate fi considerat de procurori act consimțit, nu neapărat viol. Asta le va permite magistraților să facă în continuare ce au făcut și până acum. Adică să-i scape de pușcărie pe adulții care abuzează de copii de 14 ani și o lună, de exemplu.

Mulți agresori sexuali de copii nu ajung niciodată după gratii. Unii nu sunt nici măcar trimiși în judecată. Și, asta din cauză că dau vina pe victime, susțin că minorii abuzați au fost de acord să întrețină acte sexuale. Iar judecătorii și procurorii îi cred pe prădători, indiferent de vârsta victimelor. Și închid anchetele sau dau pedepse fără pușcărie.

De luni de zile derulăm campania Declic, prin care cerem ca orice act sexual cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol. Am luat ca reper pragul de 16 ani după ce ne-am consultat cu specialiști. Aceștia ne-au spus că abia după această vârstă se poate lua în calcul consimțământul valabil al unui minor.

Reacția Comunității Declic a fost impresionantă, zeci de mii de membri au semnat petiția în doar câteva săptămâni.

Așa că, pe 22 iunie, i-am scris președintei Senatului despre demersul nostru. I-am trimis petiția și i-am cerut s-o transforme în proiect legislativ. I-am argumentat că, atât timp cât legislația este neclară, procurorii și judecătorii confundă violul cu act sexual cu un minor. Și că 70% dintre agresorii nepedepsiți recidivează. Iar Anca Dragu a promis că ne sprijină.

De atunci, am mai vorbit de câteva ori cu președinta Senatului la telefon pe acest subiect. Și de fiecare dată m-a asigurat că va susține petiția Declic. Doar că Anca Dragu una a zis și alta a făcut.

Am aflat întâmplător că, în timp ce mă asigura de sprijinul său, a lucrat la un alt proiect de lege, alături de alți trei parlamentari. Unul dintre ei este președinta Comisiei pentru Protecție Socială, Oana Țoiu. Din păcate, acest proiect prevede una dintre cele mai scăzute limite de vârstă din Uniunea Europeană: 14 ani. Pe când legislația din Irlanda și Cipru prevede 17 ani, iar în Malta, 18 ani.

Simt că parlamentarilor nu le pasă de protejarea copiilor în fața prădătorilor sexuali. Îi interesează doar să facă pe repede-înainte acțiuni care să dea bine la imagine. Altfel, ar lupta până în pânzele albe ca să scoată o lege de care agresorii de copii să se teamă.

Încă îi putem convinge pe inițiatori să modifice acel proiect legislativ, în folosul copiilor abuzați sexual. Suntem peste 61 000 de semnatari ai petiției. Recent, am făcut și un sondaj în Comunitate. Majoritatea ne dorim ca orice act sexual al unui adult cu un copil sub 16 sau 18 ani să fie considerat viol. Este exclus să acceptăm varianta cu 14 ani, susținută de Anca Dragu și Oana Țoiu.

Următorul pas este să scriem pe paginile de Facebook ale celor două și să le cerem să modifice proiectul legislativ. România este deja un rai al violatorilor și pedofililor. Iar o lege atât de permisivă nu poate opri acest fenomen.

Ca să fim convingători, trebuie să lăsăm sute de comentarii. Doar așa, mesajele noastre vor deveni vizibile și vor fi luate în seamă. Iar Anca Dragu și Oana Țoiu vor realiza că nu ne pot ignora și trebuie să ne asculte argumentele. Forța noastră de convingere stă în cât de mulți suntem cei care punem presiune pe factorii de decizie.

Așa am făcut cu premierul Florin Cîțu, când voia să retragă dosarul Roșia Montană din UNESCO. Una declara public, alta aranja prin culise. După ce i-am lăsat sute de comentarii pe pagina de Facebook și i-am demascat planul, premierul a abandonat orice manevră.

Proiectul legislativ inițiat de Anca Dragu și Oana Țoiu este la început. Este cel mai simplu să intervenim acum, ca să schimbăm lucrurile în bine. Mai târziu, legea intră în dezbateri la comisii și va trebui să folosim strategii mult mai complicate ca să fim convingători.

Mai jos ai butoanele care te vor redirecționa către paginile de Facebok ale celor două membre din Parlamentul României. Scrie-le pe un ton cuviincios și cere-le să modifice proiectul prin care propun ca doar agresiunile sexuale asupra minorilor sub 14 ani să fie încadrate de anchetatori drept violuri. Altfel, vom avea în continuare victime pe care această lege nu le va apăra.

Le scrii acum?