Actiune 25 September 2020

Nu suntem suficienți pentru cultura

Cerem guvernului să acorde ajutoare de stat întregului sector cultural independent, nu doar marilor festivaluri muzicale. Dar nu suntem suficient de mulți pentru a ne putea face vocea auzită.

În anii cu alegeri, politicienii ascultă mai ușor vocea celor MULȚI. Am scris cu majuscule mulți, pentru că depinde de noi și de tine dacă vom fi așa.

Din experiența pe care o avem la Declic, e nevoie de cel puțin 20 000 de semnături pentru ca autoritățile să considere petiția suficient de importantă pentru a-i acorda atenție. Putem chiar depăși acest număr de semnături, dacă fiecare dintre noi mai găsește 4 prieteni care să semneze pentru cultura.

Te rugăm să te gândești care dintre prietenii tăi au afinități pentru cultură și să le trimiți direct petiția. Ca să-ți fie mai ușor, am pregătit un scurt text explicativ, tu trebuie doar să dai click pe butonul de mai jos și să distribui mesajul cu ajutorul megafonului Declic. Ce zici, dai o mână de ajutor?

Suntem contratimp, au trecut deja aproape 2 săptămâni de când guvernul a anunțat că dorește să ajute cu bani doar marile festivaluri muzicale. Pot anunța o decizie care să îngroape cultura independentă în orice zi. Așa că ne-am propus să trimitem luni petiția guvernului ca să ajungă la ei înainte de a fi luată orice decizie.

Suntem convinși că există, în România, milioane de oameni care apreciază munca artiștilor din sectorul independent. Atâta doar că este mai greu să ajungem la ei.

Iată cum am procedat noi. Ne-am luat la puricat lista de prieteni de pe Facebook, Whatsapp și agenda e-mailului. Am găsit nu doar iubitori de cultura, dar chiar oameni care ar putea beneficia de acest ajutor de stat. Artiști plastici, pictori și sculptori. Am mai găsit și câțiva muzicieni sau dansatori. Ne-am adus aminte și de actorii de la Epic Show cu care Declic a colaborat în mai multe rânduri. Și am găsit și foarte mulți prieteni pe care i-am văzut la festivaluri, la expoziții sau alte evenimente culturale. Vom trimite fiecăruia un mesaj personalizat și le vom spune că acum este momentul să ne mobilizăm pentru cultura. Altfel, de la anul, sute de evenimente culturale de calitate nu vor mai exista.

Te implici și tu pentru a crește numărul de semnături?

Nu e prima petiție pe care o lansăm și care nu devine virală peste noapte. Exact la fel am pățit acum un an, când am lansat petiția cu legea pentru lemn, nu pentru hoți. În primele zile nu am reușit să trecem de 10 000 de semnături. Am făcut apel la semnatari să se implice și să ajute petiția să crească. Înainte de a declara victoria, în august, petiția avea aproape 50 000 de semnături. Suntem convinși că vom reuși și de data aceasta, dar numai dacă te implici și tu. Invită cel puțin 4 prieteni să semneze petiția.