Blog 22 October 2020

Numirea lui Iordache

Acest text e diferit față de altele de la Declic. Nu o să-ți cerem să reacționezi rapid. În schimb, ne-ar plăcea să iei o pauză și să citești fără să te grăbești ceea ce am scris mai jos.

Suntem foarte dezamăgiți. Florin Iordache „altă întrebare” este președintele ales al Consiliului Legislativ, după ce l-au votat 77% dintre parlamentarii prezenți. Mai deprimant este că n-o să plece prea curând. Funcția este pe viață și nimeni nu îl poate revoca, potrivit legii actuale.

Nu faptul că omul Florin Iordache a fost votat în funcție ne supără. Ceea ce reprezintă el ne deranjează. Este același lucru care ne-a scos din sărite pe 31 ianuarie 2017. Ne-a făcut să mă urcăm în primul taxi și să tremurăm de nervi pe bancheta din spate, până am coborât direct în intersecția de la Piața Victoriei, la culoarea roșie a semaforului.

Ce ne-a enervat atunci a fost senzația că noi, tu și restul cetățenilor nu contăm. Că regulile sunt făcute de oficiali aroganți, pentru care singura lege e că doar ei fac legile. Într-o lume a corupției normalizate, a condamnaților grațiați și a abuzului în serviciu care are prag valoric.

Votul parlamentarilor din 20 octombrie, în urma căruia Florin Iordache a devenit președinte al Consiliului Legislativ, ne arată că politicienii aleg de prea puține ori în interesul cetățenilor.

Însă uneori ai nevoie să te lovești frontal de zid, ca să-ți dai seama cum poți trece prin el. Iar lupta pierdută de zilele trecute trebuie citită în cheia câștigului pentru democrație.

Este extraordinar cât de repede s-a mobilizat Comunitatea Declic. În doar câteva ore după lansare, petiția prin care am cerut Parlamentului să nu-l voteze pe Florin Iordache la Consiliul Legislativ a strâns 7.000 de semnături. Chiar și după rezultatului votului, mii de membri Declic au continuat să semneze și să distribuie petiția până a ajuns la 34.000 de semnături. Au făcut-o pentru că sunt nemulțumiți de votul unui Parlament care nu îi reprezintă.

O să-ți spunem ceva neplăcut. Eroul pe care îl tot așteptăm să vină să ne salveze de tot ce nu ne place în România nu va veni niciodată. Pentru că nu există.

Noi, cetățenii implicați civic, suntem propriii noștri salvatori. Iar valorile Comunității Declic sunt materia care ne sudează împreună. Membrii Declic cred în apărarea drepturilor cetățenilor obișnuiți. Vor ca oamenii să trăiască și să evolueze într-o societate echitabilă, motivați în primul rând de încredere și compasiune. Vor să fie respectați și să respecte. Însă aceste lucruri se pot întâmpla doar într-o democrație puternică, cu instituții publice performante și oficiali responsabili față de cei care i-au votat. Încă mai avem multe bătălii de purtat.

O înfrângere nu e cu adevărat înfrângere dacă înveți ceva din ea. Iar lecția pe care a învățat-o Comunitatea Declic este că trebuie să fim mereu atenți la ce fac politicienii în Parlament.

În următoarele săptămâni ne pregătim să facem lucruri îndrăznețe în campania pentru alegerile parlamentare din decembrie. Vei mai primi mailuri de la colegii din echipa Declic. Ne-ar plăcea să le deschizi și să le citești. Dar cel mai tare am vrea să te implici în continuare în campaniile Declic. Pentru că, dacă vrem să schimbăm ceea ce nu ne place, e nevoie să trecem cu toții la treabă.


Declic se finanțează în proporție de 78% din donațiile membrilor săi și în felul acesta își păstrează independența. Nu acceptăm bani de la companii poluatoare sau ajutoare de la stat. Dacă vrei să ne ajuți să rămânem independenți și să continuăm să avem un impact prin campaniile Declic la alegerile parlamentare, te rugăm să contribui și tu cu o donație.