Actiune 2 February 2022

O singură șansă pentru copii

Senatorii dezbat în câteva ore modificarea Codului Penal. Angajați din sistemul judiciar susțin că doar actul sexual al unui adult cu un minor sub 14 ani ar trebui considerat, prin lege, viol. Dacă se votează o așa propunere, orice copii de peste 14 ani riscă să rămână vulnerabili în fața prădătorilor sexuali. Noi, cei din Comunitatea Declic, cerem ridicarea pragului de vârstă. Le scrii urgent parlamentarilor din Comisia Juridică?

România este pe primul loc în Europa la numărul de copii abuzați sexual. Cei mai vulnerabili în fața agresorilor sexuali sunt minorii sub 16 ani. De vină este, spun psihologii, lipsa unei legi a consimțământului.

O astfel de reglementare există în toate țările din Europa. De exemplu, în Olanda, Finlanda, Lituania, Letonia, Marea Britanie, Belgia sau Luxemburg, vârsta consimțământului este 16 ani. După revolta societății civile, și Spania și-a modificat legislația mult prea blândă cu agresorii sexualii.

În România, însă, angajați din sistemul judiciar susțin că o astfel de reglementare ar fi prea dură. Și că minorii de peste 14 ani își pot da consimțământul pentru relații sexuale cu adulți care au chiar și de 2-3 ori vârsta lor.

Mi-e clar că acești funcționari nu au ca prioritate protejarea copiilor. Îmi fac griji că doar pe ei îi vor asculta senatorii. Și ne vom trezi cu o lege mult prea slabă, care nu-i va proteja pe copii.

Avem o singură șansă să combatem vocile critice ale angajaților din sistemul judiciar. Le scriem senatorilor și le cerem să susțină pragul de vârstă de 16 ani. Cu cât trimitem mai multe mailuri, cu atât cresc șansele să fim ascultați. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să facem vocea Comunității mai puternică decât vocile care susțin pragul de 14 ani.

Uite un exemplu recent despre cum funcționează puterea societății civile. Ministrul Justiției tocmai a organizat dezbateri riguroase despre desființarea Secției Speciale. Dar a făcut asta după ce peste 3 000 de membri din Comunitatea Declic i-au scris și i-au criticat proiectul. Colega noastră, Cătălina, a participat la dezbateri și le-a transmis autorităților mesajul Comunității Declic.

Dacă vrei ca senatorii să ne asculte când iau o decizie despre legea anti-viol, scrie-le și tu cât mai repede. Chiar astăzi se ține dezbaterea despre modificarea Codului Penal și suntem în contratimp.

Ne putem baza pe tine să transmiți mesajul Comunității din care faci parte? Le scrii acum senatorilor?

Iată câteva dintre argumentele pe care le poți folosi atunci când le vei scrie senatorilor:

  • Practica judiciară arată că, în caz de agresiune sexuală, minorii sunt rareori crezuți. Agresorii dau vina pe victime și sunt judecați pentru act sexual cu un minor. Pedeapsa este foarte mică în acest caz.
  • Studiile UNICEF susțin vârsta consimțământului de 16 ani. Un minor de 14 ani nu este apt să discearnă și să consimtă pentru întreținerea de relații sexuale cu un adult.
  • România trebuie să urmeze modelul celorlalte state europene care califică orice act sexual fără consimțământ drept viol, în cazul victimelor sub 16 ani.

Cu speranță că vom avea o lege care să protejeze orice copii,
Denisa și echipa Declic


Dacă nu ai apucat, semnează și tu petiția „Vrem o lege anti-viol care să protejeze copiii”.