Blog 1 July 2020

Operatiunea „Castor în Parlament”

Îți vom povesti despre ziua în care am mers cu un castor uriaș în Parlament. Intenția noastră a fost de a înmâna reprezentanților Camerei Deputaților petiția semnată de peste 17.000 de membri Declic. Dar acțiunea noastră civică, de salvare a râurilor de la distrugere, s-a transformat într-un scandal cu angajații Parlamentului.

Hai să vă povestim cum s-a întâmplat totul.

În ziua evenimentului, la 6 dimineața, Denisa era deja în picioare și cu un nod mare în gât. Se mai simțise așa la prima ei transmisiune în direct, pe vremea când era reporter de știri.

Ca să se liniștească puțin, s-a retras în fața dulapului cu haine. Nu știa ce ar fi potrivit să îmbrace, având în vedere că urma să meargă la Parlament, însoțită de o mascotă cu două capete mai înaltă decât ea. Privirea i s-a oprit la ia primită cu drag de la o bătrânică din satul bunicilor. Asta i-a fost dorința, înainte să moară, să mai fie purtată ia pe care și ea o purtase în tinerețe. Denisa a luat-o pe ea și, brusc, s-a simțit mai încrezătoare. A aflat mai târziu că era Ziua Internațională a iei.

Denisa s-a întâlnit în parcarea Parlamentului cu Olga, colega de la Declic, cu Radu, care urma să poarte costumul de castor și cu Marian, fotograful chemat special pentru eveniment. “Gata pentru operațiunea Castorul în Parlament?” ”Gata!”. Au râs, castorul și-a pus masca și au mers la filtrul de securitate.

Doar că cei care asigură securitatea în Parlament s-au agitat când au văzut că vrem să aducem mascota-castor în fața camerelor de filmat. Deși țineau de uși și erau de două ori cât toți din grup, Olga și castorul au reușit să treacă. Denisa a încercat să negociez, dar parcă vorbea cu pereții. Cei de la pază nu voiau să înțeleagă că împiedică o acțiune civică, de înmânare a unei petiții adresată Camerei Deputaților. Și nici nu ne dădeau un motiv întemeiat pentru care nu aveam voie să trecem.

Luați cu asalt de oamenii de la pază

Așa că Denisa a căutat o altă cale de a ne întâlni cu jurnaliștii. Mulți i-au fost colegi, așa că le-a scris pe chat sau i-a sunat și le-a propus alt punct de întâlnire în Parlament. Un jurnalist i-a mărturisit că unul dintre cei care au vrut să ne saboteze acțiunea este cunoscut drept „omul lui Dragnea”, o persoană agresivă până și cu cei din presă. Pe vremea când Liviu Dragnea încă mai umbla liber prin Parlament, el îi făcea culoar cu coatele printre jurnaliști.

În timp ce grupul Declic se certa cu paza, în plenul Camerei Deputaților a început dezbaterea pe legea anti-râuri. Le era foarte teamă că vor eșua să înmâneze petiția. Documentul era încă la Denisa în brațe, ratase ocazia să-l predea din cauza oamenilor de la pază. Pe ultima sută de metri, senatorul Mihai Goțiu s-a oferit să ducă petiția în plen.

Pe ecranele din holul unde se refugiaseră, se vedea Florin Iordache cum a început să gesticuleze nervos, nu voia să primească documentul. Denisa nu era acolo să îl pună la punct, așa că și-a zis să se concentreze pe declarațiile pe care urma să le dea presei.

Experiența transmisiunilor în direct de pe teren i-a fost de mare ajutor, ea a mascat emoțiile care au copleșit-o atunci când a răspuns întrebărilor puse de foștii colegi. Era obișnuită să caute ea știrile, nu să devin subiectul lor. Au fost primele interviuri în calitate de reprezentant Declic, iar responsabilitatea pe care o ai atunci când vorbești în numele a peste 17.000 de oameni este uriașă.

Din păcate, deși au reușit să atragă atenția presei cu mascota Declic, parlamentarii tot au votat legea. Cu toții am sperat până în ultimul moment că îi vom face să se răzgândească, că vom învinge lobby-ul făcut de industria hidroenergetică. După ce a primit vestea, Denisa a stat zeci de secunde și a privit în gol, cu pumnii strânși.

Castor Declic, în centrul atenției în Parlament

Apoi Denisa s-am gândit la câte am realizat împreună de când am pornit campania. Peste 17.000 de membri Declic au semnat petiția pentru salvarea râurilor, peste 3.000 de oameni le-au scris parlamentarilor să nu voteze legea iar 400 de iubitori ai naturii au donat pentru ca acțiunea noastră din Parlament să devină realitate.

A simțit că nu este singură și că trebuie să continuăm acțiunile. Trebuie să ne batem pentru râuri, pentru castori, pentru vidre, pești și alte specii protejate de lege, care depind de cursurile de apă.

Știm că mulți dintre parlamentari ne consideră deosebit de incomozi. Unii s-au plâns public, chiar în timpul dezbaterilor din Parlament, că i-am „asasinat online” cu miile de e-mailuri trimise în care le-am cerut să nu voteze legea anti-râuri. Părerea cetățenilor este pentru unii aleși „asasinat”. Sperăm că în următoarea legislatură, „bieții” de ei să nu mai câștige un mandat și să stea în siguranță acasă.

Totul a pornit de la niște parlamentari care credeau că pot trece neobservată legea ce permite construcții hidroenergetice chiar și în arii protejate. Dar s-au înșelat. Știrea despre acest castor din Parlament a făcut valuri: am apărut în buletinele de știri ale aproape tuturor televiziunilor, pe site-urile importante de știri și în ziare.

Văzând nepăsarea deputaților, ne-am tot gândit ce să mai facem pentru a opri această lege dezastruoasă. Am hotărât să-i cerem președintelui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională. Câteva zile mai târziu, grupul a mers la Cotroceni, s-a întâlnit cu unul dintre consilierii prezidențiali și au vorbit despre legea anti-râuri. În drum, au trecut și pe la Avocatul Poporului, unde au făcut o sesizare.

Înainte de întâlnirea cu consilierul prezidențial

Castorul Declic a devenit celebru! Când am mers la Cotroceni să ne întâlnim cu un consilier prezidențial, un angajat SPP l-a recunoscut. Pe stradă, oamenii l-au oprit să se fotografieze cu el. Îl văzuseră la televizor, au spus că sunt indignați de votul dat de parlamentari. Dar că nu-i nimic, îi vor avea în vedere la alegerile din toamnă. Este incredibil ce val de emoție a stârnit acțiunea Declic. Nimic nu ar fi fost posibil fără sprijinul membrilor din comunitate.

Denisa. Olga și un castor Declic, în Parlament

Dacă nu ai apucat să te implici, fă-o acum, avem nevoie de ajutor ca să continuăm campania pentru salvarea râurilor și să-l convingem pe Klaus Iohannis să sesizeze legea la CCR. Semnează petiția aici!