Stire 18 March 2019

Majoritatea partidelor de opoziție își asumă public depolitizarea CCR

Comunitatea Declic a obținut de la principalele partide de opoziție promisiunea publică a faptului că, atunci când vor avea majoritate în Parlament, vor reforma Curtea Constituțională, prin schimbarea criteriilor de numire a judecătorilor. Partidele care și-au asumat public această reformă sunt USR, PNL, PMP, UDMR și PLUS.

Comunitatea Declic a obținut de la principalele partide de opoziție promisiunea publică a faptului că, atunci când vor avea majoritate în Parlament, vor reforma Curtea Constituțională, prin schimbarea criteriilor de numire a judecătorilor. Partidele care și-au asumat public această reformă sunt USR, PNL, PMP, UDMR și PLUS.

 

În urma unei campanii a Comunității Declic și a unei petiții semnate de peste 18.500 de cetățeni, reprezentanți PLUS, PMP, PNL, UDMR și USR și-au asumat că modificarea criteriilor de numire a judecătorilor la CCR va fi o temă pe agenda lor, în momentul formării unei noi majorități în Parlament. Comunitatea Declic a cerut ca unul dintre principalele criterii de luat în calcul la nominalizarea unui judecător constituțional este ca acesta să nu fi fost într-o funcție de conducere sau să fi reprezentat în ultimele două mandate un partid politic la nivel local, național sau european.

 

„Un prim pas pentru reforma Curții Constituționale a fost făcut, prin angajamentul luat de majoritatea partidelor de opoziție. Însă, este esențial ca, atunci când vor ajunge în Parlament și în eventualitatea formării unei majorități parlamentare, să respecte ce au promis. Îi asigurăm pe politicieni că vom urmări îndeplinirea acestui angajament”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.


În ultimii doi ani, deciziile CCR au ridicat suspiciuni privind independența judecătorilor constituționali. Singura instituție garant al Constituției din Româniaa hotărât că un prag valoric minim pentru abuzul în serviciu este constituțional și a cerut Parlamentului să stabilească o valoare pentru acesta. Mai apoi, a revenit asupra deciziei, motivând o eroare de interpretare a recomandărilor Comisiei de la Veneția și a declarat neconstituționaleunele prevederi care dezincriminau abuzul în serviciu.

 

Iată care sunt angajamentelepartidelor, în ordine alfabetică:

 

Avem nevoie de judecători profesioniști și independenți și ne alăturăm oricărui demers care își asumă acest obiectiv. (…) Mai mult, ne dorim o dezbatere publică largă, care să privească o reformă constituțională vastă, în jurul căreia să putem construi o viitoare majoritate parlamentară”,ne-a spus Andrei Lupu, membru al Biroului Național PLUS.

 

Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că Curtea Constituțională trebuie scoasă de sub influența politică și că, în principiu, susține orice demers care are legătură cu depolitizarea CCR.

 

„Într-adevăr, reforma Curții Constituționale constituie o temă asupra căreia, în condițiile unei configurații politice care să ne permită să avansăm soluții iar acestea să se materializeze, merită deschisă o dezbatere la care să participe toate părțile implicate, dar și specialiști independenți (…) Rămâne să fructificăm împreună această oportunitate la momentul formării unei majorități politice aferente.”,a declarat vicepreședintele PNL Sector 1, Violeta Alexandru.

 

Korodi Attila, liderul grupului parlamentar UDMR, ne-a transmis următoarele: „Analizând conţinutul petiţiei reiese că demersul solicitat de semnatarii petiţiei impune modificarea Constituţiei României. Din acest punct de vedere UDMR consideră că într-adevăr avem nevoie o Constituţie care corespunde provocărilor din prezent. (…) Avem nevoie de o abordare mai amplă a rolului fiecărei instituţii fundamentale ale sistemului democratic românesc.”

 

Silviu Dehelean, deputat USR, ne-a informat că propunerea de reformă a Curții Constituționale agreată de USR este cea în care puterea judecătorească participă alături de președinte și parlament la nominalizarea candidaților.

 

„Vrem să aducem un echilibru în procedura de numire și să excludem pe cât posibil componenta politică a celui numit, nu neapărat a celui care numește. Trei judecători să fie numiți de către președinte, și asta rămâne așa cum este acum, trei să fie numiți de către legislativ în ședință comună, deci să fie numiți de Camerele reunite, iar trei să fie numiți de către magistrați”, a spus Silviu Dehelean.

 

Pe lângă acestea, USR mai vrea să introducă două schimbări. Judecătorii nominalizați să nu fi făcut parte dintr-un politic în ultimii nouă ani și experiența profesională a candidatului să crească la 25 de ani vechime.

 

Răspunsurile complete ale partidelor de opoziție: https://stiri.declic.ro/raspunsuri

Video: https://www.facebook.com/de.clic.ro/videos/778959532503381/

Inițiativa Comunității Declic: https://facem.declic.ro/campaigns/reforma-CCR