Donatii 7 April 2020

Optimiști în martie

Mulțumită membrilor Declic, în luna martie am făcut multe lucruri bune și aș vrea să ți le povestesc și ție. Poate te vor inspira să fii mai optimist în această perioadă în care veștile proaste vin de peste tot.

În martie s-a întâmplat ceva cu totul extraordinar. Am reușit cea mai mare strângere de fonduri pentru ajutorarea unei cauze. E vorba de 46 000 de euro pe care i-au donat peste 3 300 de membri Declic, pentru ca spitalele să fie dotate cu echipamente medicale în cazurile de Coronavirus.

Întreaga sumă a fost redirecționată către Asociația Dăruiește Viață, care construiește primul spital din România, exclusiv din donații private.

Cu ajutorul Comunității Declic, o echipă de la Dăruiește Viață, specializată în achiziții de materiale sanitare omologate, cumpără ce este necesar și apoi donează totul spitalelor din țară. Faptul că, în această perioadă, echipamente precum combinezoane, mănuși, măști, ochelari de protecție, viziere, botoși, dezinfectanți, aparate de ventilație mecanică, sonde de intubație sau măști de oxigen vor ajunge la personalul medical se datorează și membrilor Declic.

Declic este o organizație se susține în proporție de peste 73% din contribuțiile membrilor săi, fie că este vorba de donații unice sau făcute în mod recurent. După acest model de finanțare se ghidează foarte multe organizații peste tot în lume, fie că sunt civice, umanitare sau proiecte de jurnalism independent.

Pentru a putea exista ca organizație, echipa Declic se străduiește în fiecare lună să-i facă pe membrii Comunității mulțumiți, prin câștigarea cauzelor în care se implică alături de ei.

Însă, în aceste vremuri tulburi, ne facem griji pentru existența organizației și ne temem că nu vom mai putea continua. De aceea, mă întrebam dacă n-ai putea și tu contribui pentru a ne putea asigura funcționarea în lunile care urmează.

Orice ajutor este binevenit, oricât de mic. Însă cel mai tare ne ajută să știm că ne putem baza pe membrii Declic în mod recurent. Nu valoarea contribuției este importantă, ci faptul că ne putem baza pe ea în fiecare lună. Crezi că ai putea contribui lunar pentru continuarea campaniilor Declic?


Mai jos sunt alte acțiuni din martie cu care ne mândrim. Niciuna dintre acestea n-ar fi fost posibilă fără sprijinul membrilor Declic.


3 martie: 2 imagini de ținut minte

Fotografiile de mai jos sunt de la două acțiuni offline pe care le-am avut în aceeași zi, pe 3 martie. În loc de mărțișoare, la Ministerul Mediului zeci de membri Declic au fost cu măști de gaz. Am protestat față de aerul toxic pe care îl respirăm peste tot în țară. Toată presa a fost acolo iar televiziunile au transmis live acțiunea noastră. Ministrul Mediului ne-a promis că până în septembrie vom avea stații noi de monitorizare a calității aerului în toată țara.

În săptămâna femeii, am expus public violența la care sunt supuse acestea. Le-am atras atenția parlamentarilor că pentru victimele violenței în familie, așteptarea moarte are. Monitorizarea prin dispozitive electronice a infractorilor este o măsură care ar putea salva vieți, dar legea este tărăgănată în Parlament.

La câteva zile după acțiunea noastră, inițiativa legislativă pentru monitorizarea electronică a infractorilor a primit raport favorabil din partea Comisiilor Juridică și de Apărare Națională din Senat, sesizate pe fondul proiectului de lege. Pe 31 martie, proiectul a fost adoptat, prin vot online, de plenul Senatului. Urmează dezbaterea din Camera Deputaților. Ceea ce înseamnă că victimele violenței domestice sunt mai aproape de a fi protejate eficient.

Fără membri Declic, care să susțină cele două campanii, acestea nu s-ar mai fi întâmplat. Nu am fi putut să comandăm pancarte sub formă de nori în valoare de 536 lei cu care să mergem la Ministerul Mediului. Nici să achităm factura unui fotograf profesionist de 900 lei sau să investim în servicii de comunicare cu mass-media de 600 de lei. Nu am fi putut nici să investim alți 600 de lei în promovare plătită pe Facebook pentru cele două campanii.

Fără sprijinul membrilor, mesajele noastre nu ar fi putut sensibiliza atât de mulți oameni. Nici cererile Comunității Declic n-ar mai fi primit un răspuns din partea autorităților. Crezi că ai putea să ne ajuți și tu cu o donație lunară, pentru a face astfel de acțiuni și pe viitor?


Vremurile disperate cer campanii despre Coronavirus

Odată cu pandemia de Coronavirus, am lansat mai multe campanii. Pe lângă strângerea de fonduri pentru echipamente medicale direcționată către Dăruiește Viață, am mai făcut și altele.

Una dintre aceste campanii este „Coronavirus: testați, testați, testați!” Petiția prin care am lansat campania a strâns peste 65 000 de semnături. Așa am devenit vizibili în presă. În fotografia de mai jos e colega mea Cătălina, cea care se ocupă de această campanie, în emisiune la Dragoș Pătraru. Acolo am povestit ce ne-a spus prim-ministrul Orban când i-am transmis că avem nevoie de testare masivă în cazurile de Coronavirus.

Dacă membrii Declic nu ne-ar fi susținut, cererea noastră nu ar fi ajuns în ziare, la TV și la radio. Nici prim-ministrul n-ar fi stat la discuții cu noi. De asemenea, nici n-am fi putut să investim 550 de lei în promovare plătită pe Facebook, astfel încât mesajul nostru să ajungă la și mai mulți oameni.


Sfaturi live de la psihologul Daniel David

O altă acțiune Declic pe tema Coronavirus a fost cea în care l-am invitat pe Daniel David, Președintele Asociației Psihologilor din România, într-o emisiune online. El ne-a povestit într-o sesiune LIVE cum putem face față stresului la care ne supune Coronavirus. S-au înscris să ne urmărească peste 4 000 de persoane și Daniel David a răspuns la zeci de întrebări. Poți vedea și tu înregistrarea emisiunii, cu un click pe fotografia de mai jos.

Pentru această acțiune am plătit 857 lei, valoarea abonamentului pentru serviciul prin care am transmis seminarul online. Și am investit 300 de lei în promovarea evenimentului în social media. Fără contribuțiile membrilor Declic acest lucru ar fi fost imposibil. Dacă vrei și tu să contribui lunar, o poți face aici.


E viral, dar nu e virus

Luna trecută am mai produs și două clipuri video prin care am transmis același mesaj: #stauacasă. În total, acestea au strâns peste 7 milioane de vizualizări.

Clipul „Stau acasă”, produs alături de comedianții de la Epic Show, este al doilea cel mai vizionat material video Declic de până acum, după cel cu „Așa a zis bunica”.

În doar câteva zile, acesta a devenit un succes. A ajuns la peste 4,5 milioane de vizualizări pe Facebook. Apoi, a depășit barierele internetului și a ajuns la Pro TV. Iar melodia din clip a ajuns și la radio.

Cel de-al doilea video produs, despre cum putem încetini răspândirea Coronavirusului, a ajuns de asemenea viral. Peste 2,5 milioane de vizualizări în câteva zile.

În acest caz, 670 membri Declic au contribuit, în total, cu 14 717 lei (3 050 euro). Am folosit contribuțiile lor pentru producerea celor două materiale video și pentru campanii de promovare pe Facebook.


Să faci bine e contagios

Declic este o organizație de implicare comunitară, ceea ce înseamnă că lucrăm cu oameni care vor să ajute alți oameni. Rolul colegei mele, Olga, este să coordoneze voluntarii Declic, pentru ca toți cei care sunt bine-intenționați să fie și eficienți.

În martie, voluntarii harnici Declic s-au mobilizat și pe vreme de Coronavirus. Cinci dintre aceștia au pus cap la cap toate inițiativele civice din țară, care oferă ajutor persoanelor vulnerabile la coronavirus. Informații de acest tip pentru Cluj, București, Brașov, Constanța, Timișoara și Sibiu au fost publicate deja pe site-ul Declic.

Alți 39 de voluntari s-au oferit să meargă pe teren și să se implice în grupurile civice din Cluj, Constanța și București, care oferă servicii de livrare alimente la domiciliu persoanelor vulnerabile.

Fără donațiile membrilor Declic, nu am fi putut investi 900 de lei în campanii plătite pe Facebook prin care să promovăm inițiativele civice din aceste orașe.

De asemenea, fără donațiile recurente ale membrilor Declic, postul Olgăi n-ar fi existat și nici voluntarii n-ar fi avut de cine să fie organizați. Deci, nici oamenii din grupurile de risc expuse la Coronavirus n-ar mai fi putut să fie ajutați.

După cum poți vedea, foarte multe lucruri bune care se întâmplă în Declic se întâmplă datorită susținerii membrilor Comunității. Din păcate, ce e sigur azi, s-ar putea să nu mai fie sigur luna viitoare. E de ajuns să ne uităm la pandemia de Coronavirus care ne-a schimbat tuturor viața, de câteva săptămâni.

De aceea, acum mai mult ca oricând, avem nevoie să știm că ne putem baza pe tine. Crezi că poți contribui lunar cu o donație, oricât de mică, că să ne asigurăm funcționarea ca organizație în perioada care urmează?În fiecare lună, toți membrii Declic care contribuie primesc un raport financiar ca cel pe care tocmai l-ai citit. E pentru că ne dorim să știe ce s-a întâmplat cu donația lor. Donațiile către Declic sunt securizate și e la fel de simplu să donezi ca atunci când îți faci cumpărăturile online sau îți plătești facturile. Dacă te-am convins, poți contribui și tu lunar aici. Sau află mai multe despre Comunitatea Declic aici.