Blog 4 September 2023

Ordinul lui Rafila

Ministrul Sănătății vrea să facă rabat la îngrijirea marilor arși. După ce că nu avem nici măcar un centru pentru tratarea eficientă a victimelor, Rafila propune standarde scăzute pentru deschiderea unor astfel de spitale și în România. Dacă tu crezi că marii arși trebuie să beneficieze de standarde europene, semnează acum petiția!

România este țara europeană cu cei mai mulți mari arși. Supraviețuirea lor depinde de transferul către unități medicale din alte țări. Acolo există tehnică medicală adecvată și personal instruit special pentru îngrijirea pacienților cu arsuri grave.

Ministerul Sănătății promite de 8 ani centre medicale la standarde europene. Dar Rafila are alt plan. A propus modificarea condițiilor de funcționare pe care un astfel de centru ar trebui să le îndeplinească. [1]

Imaginează-ți că suprafața minimă a unei rezerve pentru un pacient grav ars ar putea fi redusă cu peste jumătate, de la 35 mp la 15 mp. Echipamentele necesare tratării cuiva ars pe tot corpul nu au cum să încapă într-un spațiu atât de mic. Mai vor să le facă și cu o singură intrare pentru personalul medical, pacient și vizitatori. Asta garantează că infecțiile nosocomiale vor prospera, grăbind considerabil sfârșitul pacientului internat într-o astfel de cameră. O realitate de care mulți suntem conștienți la fiecare incendiu cu victime, așa cum a fost tragedia de la Colectiv.

Nu putem să-i permitem lui Alexandru Rafila să-și bată joc de marii arși, așa cum o face cu bolnavii de cancer. Încă îmi răsună în urechi declarația lui, cum că degeaba depistăm de timpuriu cancerul mamar, dacă nu există centre speciale pentru tratament. De parcă unitățile medicale nu sunt tot treaba lui.

Dacă vrem să avem centre de îngrijire a marilor arși, acum e momentul să ne implicăm. Să fim cât mai mulți cei care îi batem obrazul cinicului ministru. O petiție cu zeci de mii de semnături este un semnal puternic chiar și pentru el. Doar așa ar înțelege că nu poate modifica din pix criteriile stricte pentru tratarea marilor arși. Doar ca să se laude apoi că în mandatul lui s-a deschis primul centru pentru îngrijirea unor astfel de pacienți.

Ca să-l facem pe ministru să simtă presiunea publică, e nevoie și de semnătura ta. Doar împreună prindem forță.

Va fi ca la infecțiile nosocomiale, când i-am convins pe cei din ministerul condus de Rafila să renunțe la raportarea pe caiet și să treacă la un sistem digitalizat, care arată situația din spitale în timp real. Dar pentru asta, ne-am strâns peste 25.000 de semnatari și semnatare.

Deja ministrul se laudă că au început lucrările la un centru pentru mari arși în Timișoara. Urmează Târgu Mureș și București. Dacă vrei ca standardele europene să fie aplicate, cere-i chiar acum respectarea lor. Altfel, centrele vor da bine pe hârtie și vor fi ineficiente în realitate.

Împreună pentru schimbări esențiale,
Denisa și echipa Declic

P.S. Ordinul lui Rafila m-a dus cu gândul la barocamera lui Ioan Lascăr, fostul șef al Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca. Lascăr a garantat din pix, după tragedia de la Colectiv, că această barocameră va fi perfectă pentru îngrijirea marilor arși. În fapt s-a dovedit a fi o achiziție inutilă, la un preț umflat de 7 ori.

Cere-i și tu lui Rafila să respecte cele mai înalte standarde pentru centrele dedicate marilor arși, exact ca în spitalele unde îi transferă acum statul român. Semnează petiția!


Note:

[1] g4media[.]ro, 28 august 2023: EXCLUSIV Șase paturi are România pentru toți pacienții cu arsuri de peste 20% din corp / Rafila spunea că sunt „circa 30” / România nu a construit niciun centru pentru tratarea marilor arși, la 8 ani de la Colectiv, din care 4 ani cu Ministerul Sănătății condus de PSD