Blog 4 October 2023

Ciolacu, OUG și păcănele

Este din nou cazul să ne implicăm pentru a cere interzicerea reclamelor la păcănele. De data aceasta măsura ar putea fi definitivă. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat un nou OUG care reglementează industria jocurilor de noroc.

În actul său legislativ sunt mai multe măsuri, printre care: fără alcool în sălile de joc, taxe mai mari pentru operatori și obligația ca aceștia să aibă sediul fiscal în România.

Însă, proiectul este o frecție la picior de lemn în ce privește reclama. S-a propus ca reclama outdoor să aibă maximum 35 de mp. Adică așa cum sunt deja majoritatea bannerelor. Deci, în afară de panourile mamut, reclama agresivă va fi în continuare pompată în online, la tv, la orice oră, și pe panouri publicitare de dimensiuni mai mici.

Eu mă tem că reclama va fi chiar și mai agresivă decât acum. Operatorii vor dori să-și mărească baza de clienți, din cauză că li se măresc taxele către stat. Vor avea nevoie de și mai mulți dependenți să compenseze pierderile substanțiale pe care le vor suferi dacă sălile vor fi mutate din orașe.

Proiectul de OUG vine acum, când influența jocurilor de noroc tocmai a ieșit prin tavan. Cătălin Țepelin, redactorul șef de la Gazeta Sporturilor, a fost dat afară ieri, după 20 de ani de activitate.

Cu o zi înainte, Țepelin criticase o firmă de pariuri sportive pentru că a vrut să controleze ce se discută într-o emisiune sportivă [1]. Pentru că jurnalistul a deranjat industria jocurilor de noroc, a primit cartonaș roșu.

Este un moment de maximă tensiune în societate. Și ocazia perfectă să-l presăm pe Marcel Ciolacu să interzică și reclama prin acest OUG al său. Să-i dăm motive să meargă până la capăt cu proiectele privind păcănelele, așa cum se laudă.

Îl putem convinge să interzică reclama dacă îi scriem, cât mai mulți dintre noi, un mesaj scurt. Zilele acestea, premierul Ciolacu a fost foarte vorbăreț pe subiectul jocurilor de noroc.

A acuzat chiar că este șantajat de industrie și că nu se va lăsa intimidat [2]. Este foarte clar că subiectul este unul care contează destul de mult pentru el. De asta e important să-i scriem cu toții, chiar acum.

Implicarea noastră chiar a dat roade de curând. Emisiunea Chefi la Cuțite a fost amendată cu 10.000 de euro pentru reclamă mascată la Superbet. Împreună cu urmăritorii creatorului de conținut Silviu Faiăr, ne-am mobilizat în număr mare și am trimis 9.300 de sesizări la CNA.

În fel asemnănător ne-am mobilizat și pentru reclama mascată Superbet de la Vocea României. După ce am lăsat sute de mesaje pe conturile de social media, reprezentații emisiunii au răspuns că reclama a fost o greșeală.

Dacă ne unim forțele, am putea, și în cazul acesta, să-l convingem pe Marcel Ciolacu să interzică reclama prin proiectul său de OUG. Tot ce trebuie să faci este să-i lași un mesaj scurt. Mai jos ai un mesaj general, dar te încurajez să compui unul propriu și te rog mult să păstrezi un ton respectuos.

Domnule Ciolacu, reclama agresivă la jocuri de noroc și pariuri sportive va face în continuare victime printre tineri, dacă nu este interzisă. Având în vedere creșterile de taxe pentru jocurile de noroc din OUG-ul anunțat de dvs., reclama va deveni și mai agresivă pentru că firmele vor trebui să-și crească veniturile. Limitarea la 35 de mp a reclamei outdoor este insuficientă. Vă solicit să interziceți prin OUG-ul de joi toate formele de reclamă la jocuri de noroc.

Avem doar câteva ore la dispoziție să-l convingem pe premier. Mâine se va adopta proiectul de ordonanță în ședința de Guvern. Îi lași și tu un mesaj pentru a-l convinge să interzică reclama?

Fără reclame la jocuri de noroc,
Ana și echipa Declic

PS: Am și o veste de la Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților căruia mulți dintre semnatarii petiției i-am scris să deblocheze proiectul care interzice reclama. Simonis mi-a zis că cele două proiecte, cel inițiat de el care scoate păcănelele la marginea orașelor și cel care interzice reclama, ar putea fi discutate în ședință comună în Camera Deputaților. Însă, nu mi-a dat impresia că e foarte hotărât în privința reclamei. Acest OUG anunțat joi este șansa noastră pentru a vedea reclama interzisă. Scrie-i chiar acum lui Marcel Ciolacu un mesaj scurt și spune-i că reclama la jocuri de noroc va fi în continuare agresivă, chiar dacă operatorii au sediul fiscal în România.


Surse:
[1] libertatea[.]ro, Prim-ministrul Ciolacu a spus că este șantajat de unii șefi ai jocurilor de noroc. Ce a pățit un fotbalist al „Generației de Aur” din partea unei case de pariuri
[2] euronews[.]ro, UPDATE Ciolacu, în război cu „mafia jocurilor de noroc”: „În pandemie, păcănelele erau deschise, în timp ce bisericile și spitalele erau închise