Blog 12 August 2021

Păduri – următorul pas

Lobiștii din industria lemnului se bucură. Multe dintre statele europene cedează la presiunile lor. Din păcate, și România se numără printre ele. Ministrul Mediului a semnat o scrisoare care contestă, printr-un ton grav și amenințător, planul Comisiei Europene de a proteja cele mai vechi păduri ale continentului.

Dorința noastră este să ne strângem cel puțin 20 000 de membri Declic și să-i cerem ministrului Mediului să susțină necondiționat strategia europeană pentru a proteja păduri. Distribui și tu petiția, ca să strângem cât mai repede semnăturile necesare?


Sincer spus, jocul politic al lui Tánczos Barna ne îngrijorează. Pe de o parte declară că susține strategia europeană, pe de altă parte spune că, înainte de putea proteja păduri, vrea să obțină niște compensații bănești pentru exploatatorii de lemn.

Ne-am făcut speranțe când am văzut că unii lideri din Coaliția de guvernare s-au arătat indignați de decizia lui Barna de a semna și el controversata scrisoare a Austriei. Am crezut că vor discuta cu el și-l vor constrânge să-și schimbe poziția publică. Nu s-a întâmplat nimic de acest gen, au fost doar niște declarații politice făcute la cald. Apoi, jocul politic al ministrului a intrat într-un con de umbră. Nici politicienii nu au mai vorbit despre el, nici presa nu i-a mai acordat atenție.

Este exact ceea ce vor lobiștii, să nu mai stea nimeni cu ochii pe ei. Timp în care fac presiuni tot mai puternice. Ne gândim la toți cei care au beneficii în euro din vânzarea pădurilor. Firmele austriece precum HS Timber (fosta Schweighofer) sau Egger ar avea cel mai mult de pierdut dacă Europa ar începe să-și protejeze pădurile pe bune.

Nu putem rămâne pasivi când ministrul Mediului angajează România împotriva intereselor cetățenilor săi. Dacă zeci de mii de membri Declic i-am cere lui Tánczos Barna să-și reconsidere poziția față de strategia europeană pe păduri, am reuși să contrabalansăm presiunea lobiștilor.

Puterea unei Comunități stă în mobilizarea membrilor la nevoie. Disperați că magistrații tot lasă liberi agresorii sexuali care abuzează copii, am lansat petiția „Nu mai lăsați prădătorii sexuali să scape!”. Petiția s-a viralizat online, a fost semnată de peste o sută de mii de cetățeni, iar ministrul Justiției a făcut special la cererea noastră un grup de lucru pentru protejarea copiilor. De o mobilizare la această amploare avem nevoie și acum.

Am discutat cu mai mulți funcționari din cadrul Comisiei Europeane. Urmează noi negocieri politice cu privire la strategia comunitară pe păduri. Dacă nu-l convingem acum pe ministrul Mediului să aibă o poziție diferită, ratăm șansa ca generațiile viitoare să mai vadă și în România păduri seculare.

Suntem aproape 20 000 de semnatari. Dacă distribuie cu toții petiția în cercul de prieteni, vom fi mult mai mulți. Demersul nostru pentru strategia europeană pe păduri va deveni vizibil și-i vom cere ministrului Mediului să ne asculte.

Suntem siguri că nu te lasă rece peisajele dezolante cu sute de mii de cioturi rămase în locul copacilor falnici culcați de drujbă la pământ. Sau camioanele cu bușteni care coboară din pădure cu sutele pe zi.

De aceea, te rugăm să distribui această petiție tuturor cunoscuților tăi. Să nu mai lăsăm aceste firme să facă profit uriaș de pe urma tăierilor de păduri din România. Îți faci timp un minut să distribui și tu petiția, ca să strângem cât mai repede semnăturile necesare?