Blog 1 July 2020

Păduri: S-au ținut de cuvânt

De câteva zile, primul lucru pe care îl facem dimineața este să deschidem rapid laptopul și Monitorul Oficial. Așteptăm publicarea hotărârii de guvern care stabilește noile reguli de transparență privind transportul și comercializarea lemnului. De data aceasta, era publicat. Din câteva clickuri am ajuns la articolele despre SUMAL și Inspectorul Pădurii. Un zâmbet mare ne-a luminat fața. Toate prevederile pe care le-am cerut Ministerului, inclusiv la Marșul Pădurii sau prin petițiile din ultimii ani, sunt acum literă de lege.


Azi e o zi bună pentru păduri. Tocmai de aceea am vrea să sărbătorim împreună acest moment. În cele ce urmează vă vom spune ce s-a schimbat în bine. Te rugăm să îți iei câteva minute, să savurezi o băutură rece și să citești despre aceste noutăți deosebit de importante pentru pădurile din țara noastră.

Tot rece va fi și în dimineața de octombrie când aceste prevederi legale vor intra în vigoare. Imaginează-ți un camion încărcat cu lemn, proaspăt tăiat, la marginea unei păduri cu frunza ruginie. Înainte de a porni la drum, va trebui completat online un formular complex cu date. Informațiile nu vor mai rămâne însă ascunse ochilor vigilenți. Dimpotrivă, ele vor deveni instant publice și vizibile pe site-ul Inspectorul Pădurii.

Așa vom ști, de exemplu, data și ora emiterii avizului de transport, de unde provine lemnul, locul de unde a fost încărcat, dacă buștenii sunt de brad sau de fag și numele firmei care efectuează transportul.

Dacă în octombrie ne-am întâlni cu acest camion pe drum, am putea verifica în premieră ruta parcursă, inclusiv fotografii cu fața, spatele și lateralul mijlocului transport. Cu alte cuvinte, am putea afla dacă și-a schimbat traseul, dacă a mai fost încărcat pe parcurs sau chiar dacă și-a schimbat încărcătura cu totul. Astfel, lemnul tăiat ilegal nu va mai putea fi acoperit.

În plus, vom cunoaște numele firmei care exploatează lemnul și vom putea vedea autorizația de exploatare forestieră. Și, cel mai important, revin alertele satelitare care identifică unde s-a tăiat pădure, iar noi vom putea verifica dacă tăierea la ras s-a făcut cu acte.

Azi, într-adevăr, răsuflăm ușurați. Am mai trecut un mare hop. Industria forestierilor a susținut vehement că nu avem nevoie ca aceste date să ajungă la cetățeni, că e suficient ca ele să fie vizibile funcționarilor. Cu timpul, am văzut cum argumentele lor prind teren, în condițiile în care a durat doi ani ca Inspectorul Pădurii să fie actualizat.

Dacă astăzi hotărârea de guvern arată în acest fel, e pentru că echipa Declic și alte organizații au participat la numeroase întâlniri cu reprezentanții ministerului, ba chiar și cu ministrul Costel Alexe. În tot acest timp, a contat fiecare semnătură de petiție, fiecare nouă documentare și investigație, fiecare protest. Încet-încet, lobby-ul forestierilor a fost contrabalansat, iar ministrul Alexe și-a respectat promisiunea asumată la începutul mandatului: acela de face mai transparente comercializarea și transportul lemnului.

Chiar și așa, Inspectorul Pădurii va fi complet funcțional abia din octombrie, adică după alegerile locale. Tocmai pentru că știm foarte bine cât ne-am luptat pentru fiecare prevedere din HG-ul de azi, trebuie să rămânem vigilenți. Nu ne stă în fire să fim pesimiști, dar am mai văzut și în trecut cum s-au luat hotărâri bune pentru păduri, dar care mai apoi au fost amânate la nesfârșit de la intrarea în vigoare.

Nu vom putea să ne bucurăm pe îndelete de această reușită, căci mâine vom merge din nou la Minister să vorbim despre păduri. Noi modificări ale Codului Silvic sunt puse pe masă. Riscăm ca mafia lemnului să se folosească de alte tertipuri pentru a putea totuși comercializa lemn tăiat ilegal.

Discuția vine în continuarea unei dezbateri avute ieri în Parlament, unde am susținut importanța completării definiției materialului lemnos. Poate părea lipsită de importanță o definiție. Dar nu-i. Cea mai bună confirmare am avut-o chiar de la reprezentantul Federației Proprietarilor de Păduri. Acesta, în lipsa unor argumente valide, și văzându-și afacerile amenințate, a trecut la jigniri în speranța că nu vom mai merge și altă dată să cerem definirea corectă a materialului lemnos în legislație.

Și trebuie să fim sinceri, după astfel de întâlniri, unde unii forestierii fac front comun și ne întrerup pe rând, la fiecare moment, ne încărcăm cu multă energie negativă. Trecem și prin momente de slăbiciune, în care aproape că ne vine să spunem pas. Dar apoi ne amintim de toți cei de acasă, de membrii Declic care iubesc pădurile și care își pun încrederea în noi. Și astfel, prindem putere și mergem mai departe.

Pentru întâlnirea de mâine suntem pregătiți. Am discutat îndelung cu avocați și cu specialiști. Am întors Codul Silvic pe toate părțile și avem convingerea că acum e momentul pentru o nouă definiție a lemnului, care să nu mai permită ca tocătura, rumegușul și alte resturi să nu fie considerate lemn. În fond, ele generează o industrie de milioane de euro, care se traduce în produse precum peleții, PAL-ul sau OSB-urile.


Semnează și tu petiția „Lege pentru pădure, nu pentru hoți”.