Stire 21 July 2020

Declic acuză: Nu le pasă de păduri, PNL și PSD au bătut palma cu Schweighofer

Apăsând acest link, de pe mobil, vei putea să trimiți prietenilor această alertă privind pădurile!

Accesul Declic și al altor organizații neguvernamentale a fost INTERZIS la ședința Comisiei agricole a Camerei Deputaților în care se dezbat modificările la Codul Silvic!

În schimb, a fost permis accesul reprezentanților industriei, prin Silviu Geană, de la federația Silva. Motivul? ESTE O PERSONALITATE.

Iată ce a declarat președintele comisiei, Alexandru Stănescu.

„Nu am permis intrarea ONG-urilor, am ascultat opinia lor și vom ține cont de ea, dar trebuie să fie clar că legea e făcută de parlamentari. Sunt și reprezentanți ai Ministerului și subsidiare ale acestuia. De asemenea…, e prezent și domnul Geană, care e o personalitate, de la Federația Silva”.

Timp de câteva săptămâni, parlamentarii au mimat că ne ascultă opiniile apoi s-au închis în ședință cu reprezentanții celor ce taie pădurea, pentru a lua deciziile finale. Ce să înțelegem de aici, legea e făcută de parlamentari, dar la comanda marilor companii ce ne distrug pădurile?

Comunitatea Declic și-a manifestat, la ultima ședință a acestei Comisii la care s-a permis accesul ecologiștilor, îngrijorarea față de o propunere de modificare a Codului Silvic care ar avantaja marile companii și le-ar permite să își asigure monopolul pe piața achiziției de material lemnos. Asta ar duce la dispariția a zeci de mii de locuri de muncă, prin falimentarea micilor firme autohtone de profil. În egală măsură, va permite marilor companii din industria forestieră, precum Schweighofer (HS Timber), Kronospan, Kastamonu sau Egger, să intre mult mai adânc, cu drujba, în păduri. 

În prezent, firmele mici sunt protejate de o lege anti-monopol care limitează la 30% volumul dintr-un sortiment de lemn care poate fi achiziționat și procesat, anual, de o firmă precum Schweighofer. Un amendament la Codul Silvic ce a fost dezbătut miercuri în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților aruncă în aer această lege care protejează pădurea de nevoia uriașă de materie primă a marilor actori de pe piața forestieră.

Mai grav, Silviu Geană, reprezentantul sindicatelor din Federația Silva, singurul invitat acceptat în comisie, a amenințat că scoate pădurarii în stradă. Asta dacă compania Schweighofer nu e lăsat să cumpere cât lemn vrea din România, după cum a postat pe pagina de Facebook Mihai Goțiu, unul parlamentarii prezenți la lucrările comisiei.

Reamintim că parlamentarii sunt pe punctul să aprobe exceptarea doborâturilor din păduri de la prevederile acestei legi. Asta va permite marilor companii să își umple depozitele cu 30%  din cantitatea de lemn ce există, anual, pe piață, și să achiziționeze orice cantitate de lemn căzut accidental. Parlamentarii fac asta după ce s-a încercat chiar să se înlăture cu totul legea anti-monopol. În urma reacției din societatea civilă amendamentul a fost eliminat. Iată însă că Silva amenință cu proteste dacă acest articol, absolut toxic pentru pădure, nu este înlăturat.

”S-ar încuraja astfel practica de a tăia arbori sănătoși sub pretext că sunt doborâturi. Asta pentru că marile companii vor putea cumpăra orice cantitate dintr-un tip de lemn, mult peste acele 30 de procente permise în prezent. E suficient ca vânzătorul să treacă în acte că acei copaci au fost doborâți accidental. Ar fi o adevărată crimă la adresa pădurilor, s-ar pierde tot ce am câștigat, prin activism, în ultimii ani”, spune Antoniu Bumb, campaigner Declic.

Activiștii de la Declic mai avertizează că, odată adoptat de Parlament, acest amendament ar duce la creșterea prețului lemnului de foc pentru populație. Firmele ce vând lemn vor prefera să îl dea, la un preț mai bun, companiilor mari, decât să-l vândă populației.

Comunitatea Declic acuză  PNL – PSD că vor să treacă prin Parlament acest amendament ce distruge pădurea și destabilizează industria.

”Săptămâna trecută, în dezbaterile Comisiilor mixte din Camera Deputaților, deputatul PNL Vasile Gudu i-a cerut președintelui Comisiei de Agricultură Alexandru Stănescu, să-i taie microfonul reprezentantei Declic, invitată la dezbatere. Asta pentru că a amintit de acest amendament și de firma Schweighofer. Iar Stănescu, membru PSD, a dus mai departe argumentația membrului PNL și i-a transmis reprezentantei Declic că „problema o depășește”. Asta ne face să credem că cele două partide se ocupă de interesele marilor companii, nu de binele pădurilor”, mai spune Antoniu Bumb.

Comunitatea Declic cere conducerii celor două partide să se poziționeze ferm și fără echivoc în privința acestei legi și să dea asigurări că parlamentarii PNL și PSD nu vor vota un amendament toxic pentru păduri, scris pentru a avantaja marile companii din industrie, Schweighofer, Kronospan, Kastamonu sau Egger.

Apăsând acest link, de pe mobil, vei putea să trimiți prietenilor această alertă privind pădurile!