Pământul arde, dacă nu oprim schimbarile climatice
Reprezentanții Comunității Declic și Bankwatch România merg joi, 27 februarie 2020, de la ora 12.00, la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, pentru a discuta cu ministrul Virgil Popescu despre Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030. Peste 3800 de membri Declic solicită măsuri eficiente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, ceea ce ar stopa din schimbarile climatice la nivel național.
Înainte de întâlnire vom organiza o acțiune în fața ministerului. Vom aduce un glob pământesc „în flăcări”, creat de un artist plastic, pentru a atrage atenția asupra consecințelor schimbărilor climatice. Experții ONU avertizează că, dacă temperatura globală va crește cu 1.5 grade Celsius, schimbările vor fi dramatice și ireversibile. De aceea, autoritățile trebuie să ia măsuri concrete.
După acțiunea din fața Ministerului Economiei, reprezentanții Declic și Bankwatch România vor merge în audiență la ministrul Virgil Popescu.
Îi vom transmite ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri propunerile pe care vrem să le includă în planul României pe energie și schimbări climatice. Peste 3800 de membri Declic au trimis e-mail către minister, pentru a cere realizarea unui plan viabil și eficient.
Printre măsurile solicitate de către Comunitatea Declic și Bankwatch România se numără:
- Mai multă energie regenerabilă: România trebuie să ajungă la 34%, ținta recomandată de UE;
- Renunțarea la cărbune până în 2030: energia din cărbune este extrem de poluantă și dependentă de subvenții de la stat;
- Tranziție justă pentru lucrătorii afectați și comunitățile lor: avem nevoie de măsuri clare care să permită diversificarea economiei și accesarea de fonduri europene de către regiunile miniere;
- Eficiență energetică mai mare, gaze naturale mai puține:
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră: decuplarea creșterii economice de emisiile de gaze cu efect de seră trebuie accelerată;
- Corelarea și publicarea datelor statistice pentru politici publice de combatere a sărăciei energetice.
Ministrul Economiei poartă responsabilitatea pentru finalizarea celui mai important document privind planificarea acțiunilor României pe energie și schimbări climatice. Planul, prescurtat PNIESC, se află în dezbatere publică până pe 28 februarie. Acest document ar trebui să cuprindă angajamentele autorităților privind reducerea emisiilor, decarbonificare și o tranziție accelerată către surse regenerabile de energie.
Reprezentanții mass-media interesați să participe la eveniment sunt așteptați de la ora 12.00, în fața Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, pe Calea Victoriei nr 152.
Află mai multe despre campania Declic pentru urgență climatică dând click aici. Semnează petiția aici!