Până când violența domestică ne va despărți
Am nevoie de ajutorul tău. În 2020 violența domestică a ucis 72 de victime, iar noi le vom reprezenta simbolic în cadrul unui flashmob. Vrem să le atragem atenția deputaților care blochează proiectul legislativ de monitorizare electronică a infractorilor. Te înscrii și tu să participi la flashmob, miercuri, 10 martie, de la 11:30, la intrarea pe aleea centrală din Parcul Izvor, de pe bld. Națiunilor Unite (vizavi de Camera Deputaților)?
În 2020, 72 de persoane au fost ucise în cazuri de violență domestică [1]. În tot acest timp, deputații din Comisia Juridică au amânat proiectul de lege.
Acești deputați sunt și ei vinovați pentru că au contribuit prin nepăsare la omorurile din cazurile de violență domestică. Nu credem că își dau seama ce înseamnă lipsa lor de acțiune.
Ne-am blocat când am văzut statisticile Poliției și am adunat omorurile din fiecare lună. Ne-am gândit la toate acele 43 de femei și 29 de bărbați care au sfârșit într-un mod oribil, abandonate și abandonați de cei care ar fi trebuit să-i salveze.
Anul trecut am făcut poza de mai jos pentru campania „Brățări electronice pentru infractori!” Fotografia în care apărem alături de 6 membre Declic a fost preluată de o agenție internațională de știri. A trecut un an și tot o găsesc când citesc articole despre violența domestică, de peste tot din lume.
Anul acesta ne-am gândit să facem ceva cu un impact și mai mare. De asta, organizăm pe 10 martie, de la ora 11:30, flashmobul „Până când violența domestică și moartea ne vor despărți.” Vom purta haine negre și vom avea capul înfășurat într-o pânză roșie, ca în fotografia de sub titlu. Așa vom arăta, în mod simbolic, că 72 de persoane au fost omorâte în cazurile de violență domestică, în 2020. Ideea ne-a venit după ce ne-am uitat la munca fotografului Zoltan Tombor.
De asta pentru flashmob, avem nevoie de 43 de membre și 29 de membri Declic, care să apară în fotografie. Participanții trebuie doar să respecte ținuta: îmbrăcăminte neagră. Pânza roșie și tehnica foto, le aducem noi. Astfel îmbrăcați, vom face o poză cu Parlamentul în spate. Iar în imagine se va vedea bannerul cu solicitarea noastră: „Vrem brățări electronice pentru agresori!”
Dacă nu vrei să apari în poză, hai oricum. După momentul foto, trecem strada și mergem la poarta de la Camera Deputaților. Vom lega brățări de gardul instituției, în semn de protest față de lipsa de acțiune a majorității parlamentarilor. Promisiunile lor despre brățările electronice pentru agresori au rămas doar vorbe în vânt.
Cu siguranță că la ora la care ne vom întâlni pentru flashmob, deputații vor intra în clădirea Parlamentului. E greu ca 72 de persoane, îmbrăcate în negru și cu capul înfășurat în material roșu, să treacă neobservate, într-o zi de miercuri.
Apoi, vor mai fi și brățările legate de gard. Imaginează-ți mirarea aleșilor care se vor trezi cu poarta pe care intră zi de zi, asaltată de brățări. Va fi imposibil ca parlamentarii să nu le vadă, dacă vor fi cu sutele.
Avem în minte kilogramele de lacăte și lăcățele pe care le-am văzut legate de poduri, în vacanțe. Hai să facem și noi același lucru cu brățările!
Dacă nu se vorbește îndeajuns despre violența domestică, atunci vom crea contextul astfel încât să se vorbească. Asta este ideea flashmobului. Parlamentarii vor simți dezaprobarea cetățenilor și vor scoate proiectul de lege privind monitorizarea electronică de la sertar. Dacă vrei să fii parte din rezolvarea problemei violenței domestice, hai la flashmob. Înscrie-te aici ca să participi la flashmob. Grăbește-te, pentru că lista se va închide curând.
În luna martie, acordăm mai multă atenție femeilor. Dar pe lângă bomboane și mărțișoare, avem nevoie de o protecție mai mare împotriva agresorilor. De asta, acum este cel mai bun moment pentru a vorbi despre violența domestică. Înscrie-te aici ca să participi la flashmob.
Note:
[1] Potrivit statisticilor IGPR, 2020.
Află mai multe despre campania „Brățări electronice pentru infractori!” accesând acest link.