Parcuri în pericol
Primăvara e aici, dar legea spațiilor verzi, care protejează parcuri și spații verzi, e din nou blocată în Camera Deputaților. De această dată, la Comisia pentru mediu.
Cum legea e blocată, cineva, într-un birou, își freacă mâinile a nerăbdare. Un investitor vrea să construiască un turn cu 15 etaje pe spațiul verde de la Casa Presei [1]. Deși proiectul a fost criticat de arhitecții comisiei de urbanism, pericolul nu a trecut. Reprezentanții investitorului nu vor renunța așa ușor.
Dacă noua lege a spațiilor verzi ar fi adoptată, aceasta ar fi ca o protecție suplimentară pentru zonele verzi din orașe. Concret, turnul cu 15 etaje de pe spațiul verde ar fi interzis cu desăvârșire.
În februarie îți scriam că legea așteaptă raportul comisiei de administrație publică. După mobilizarea Declic, în care le-am scris deputaților peste 1400 de mesaje, aceștia au reacționat. Au depus raport favorabil pentru lege.
De atunci au trecut 6 săptămâni. Și, ce să vezi, surpriză! Legea s-a blocat din nou. Acum așteaptă după pixurile deputaților din comisia de mediu. Această comisie e ultima bornă importantă de trecut, pentru ca proiectul să devină lege și spațiile verzi să fie protejate.
Dacă nu intervenim, probabil va trece mult și bine. Deputații vor fi ocupați cu alte „urgențe”, una mai arzătoare decât alta. Membrii comisiei de mediu au nevoie de un imbold. Miile de mailuri în care cerem ca legea să nu mai fie amânată reprezeintă exact imboldul de care au nevoie. De fapt, aceste mailuri trimise de membri fac parte din rețeta Declic care pune lucrurile în mișcare, când legile sunt uitate în sertar.
Scrie-le chiar acum să introducă legea pe ordinea de zi și să depună raport favorabil, pentru a fi adoptată. Durează puțin și e simplu să trimiți mesajul. Iar gestul nostru, al membrilor Declic, poate lovi exact la țintă. Odată adoptată, legea va proteja mai bine spațiile verzi și va împiedica construcțiile haotice din parcuri. Ai 5 minute să le scrii deputaților din comisia de mediu?
Argumentele sunt aceleași pe care le-am trimis și deputaților din Comisia de Administrație publică.
Vă solicit să dați raport favorabil pentru Pl-x 668/2018 privind modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităților datorită următoarelor avantaje:
- Intervențiile asupra copacilor nu se vor mai face prin „toaletări” neprofesioniste, ci doar cu aprobarea unui peisagist, în urma unui plan de conservare a spațiilor verzi;
- În orașe tot mai poluate și aglomerate, legea va crește suprafața totală de spațiu verde pentru cetățeni și calitatea vieții; primăriile vor putea să introducă în categoria spațiilor verzi terenurile abandonate sau cele care au altă destinație;
- Din etapa de proiectare, cartierele rezidențiale nou construite vor fi prevăzute obligatoriu cu spații verzi; proiectele imobiliare haotice din care spațiile verzi lipsesc vor fi blocate;
- Legea este un instrument util pentru administrația locală în utilizarea eficientă a spațiilor verzi, atât de necesară în lipsa unor Registre ale Spațiilor Verzi.
Pentru orașe cu mai multe parcuri și mai puține betoane,
Ana și echipa Declic
PS: Efortul Comunitățiii prin care am reușit eliminarea părților toxice din legea spațiilor verzi va fi în zadar dacă legea e îngropată. După ce l-am convins pe Președinte să întoarcă legea în Parlament, din proiect au fost scoase părțile toxice. Apoi i-am convins pe deputații din Comisia de Administrație Publică să depună raport favorabil. A mai rămas Comisia de mediu care trebuie să depună raport favorabil. Mai avem foarte puțin pentru ca proiectul să devină lege. Trimite și tu un mail deputaților și spune-le să dea raport favorabil pentru legea spațiilor verzi.
Note:
[1] hotnews[.]ro, Un investitor privat vrea construiască un turn cu 15 etaje pe spațiul verde de lângă Casa Presei