Actiune 18 March 2021

Parcuri sau blocuri?

Legea spațiilor verzi s-a blocat în Comisia pentru administrație publică a Senatului. Dacă îți pasă de parcuri și vrei o lege care să salveze, nu să distrugă spațiile verzi, scrie-le acum parlamentarilor. Spune-le să dezbată și să voteze legea. Ce zici, te implici? Durează maximum 5 minute.


A venit primăvara, așa că urmează un nou val de „toaletări” ca cele din imaginea de mai sus, făcute parcă pentru a omorî cât mai mulți arbori.

Dar legea care reglementează cum trebuie făcute aceste lucrări periodice, și care poate salva mii de copaci, e ținută la sertar. Este blocată pentru că aceeași lege ar opri proiectele distructive din parcuri. Și unii politicieni nu vor asta. Iată de ce.

Miza financiară este uriașă. Parcurile și alte spații verzi sunt terenuri extrem de valoroase. Rechinii imobiliari ar prefera să vadă blocuri care să le umple buzunarele de bani.

Așa că lobby-ul din Parlament al industriei imobiliare încearcă să îngroape această lege, dacă nu pot să o modifice în interesul lor. Tactica lor e să amâne dezbaterea până se uită de ea.

Am mai văzut această tactică în Parlamentul României. De exemplu, când au ținut noul Cod silvic în comisii parlamentare luni de zile. Sau legea adopțiilor, blocată timp de peste un an. În ambele cazuri implicarea Comunității Declic a deblocat procesul legislativ.

Mii de membri ai comunității noastre le-au scris parlamentarilor din comisiile de specialitate. Le-am cerut să nu mai amâne dezbaterea acelor proiecte și, în final, ne-au ascultat. O fac aproape de fiecare dată când presiunea e suficient de mare pentru a le afecta imaginea sau șansele de a mai fi aleși.

Așa că ne-am propus să aplicăm aceeași strategie și acum.

Mai întâi am adus în actualitate subiectul cu o campanie de ad-uri pe Facebook care a ajuns la peste 150.000 de oameni. Am împânzit online-ul cu reclame ca cea de mai jos și ne-am asigurat că o văd și parlamentarii.

Acum batem fierul cât e cald. Pasul doi e să le trimitem celor din Comisia pentru administrație publică mii de mailuri. Le cerem să pună în dezbatere Legea spațiilor verzi și să o voteze, în forma recomandată de profesioniștii de la Asociația peisagiștilor din România.

O să reușim doar dacă te implici și tu. Ai câteva momente pentru a le scrie și tu un mesaj parlamentarilor din Comisia pentru administrație publică? Durează maximum 5 minute.


Aici sunt câteva argumente la care m-am gândit eu. Te poți inspira din ele, înainte să apeși pe butonul „Da, trimit email”.

  • Suntem peste 30.000 de semnatari ai petiției prin care vă solicităm să țineți cont de obiecțiile Președintelui Klaus Iohannis și ale Asociației Peisagiștilor din România și să opriți mutilarea spațiilor verzi. Nu mai amânați dezbaterea acestei legi. Eliminați amendamentele toxice din Legea privind modificarea Legii nr. 24/2007 de reglementare și administrare a spațiilor verzi din intravilanul localităților. Textul legii conține prevederi grave, care pot duce la distrugerea ireversibilă a parcurilor și a altor zone verzi din orașe. Apoi dați aviz favorabil, parcurile au nevoie de o lege modernă, care să le protejeze.
  • Spațiile verzi au nevoie de o lege care să le protejeze, nu să le dea pe mâna mafiei imobiliare. Nu mai amânați dezbaterea legii spațiilor verzi, retrimisă în Parlament de Președintele României. Eliminați amendamentele toxice pentru parcuri, au fost menționate de peisagiști și de Președinte, apoi spuneți DA unui proiect de lege care poate salva sute de parcuri.
  • Legea spațiilor verzi este necesară, vă cerem să o votați fără alte amânări. A fost scrisă de profesioniști din domeniul peisagisticii și urbanismului. Dar, în legislatura anterioară, a fost modificată de politicieni care reprezentau interesele unor oameni cu bani ce doresc să ne distrugă parcurile pentru a-și dezvolta proiectele imobiliare. Eliminați amendamentele toxice, apoi dați aviz favorabil acestui proiect de lege.
  • Sunteți de partea spațiilor verzi, a unor orașe care respiră, sau a mafiei imobiliare care urmărește profitul cu orice preț? Vă cerem să puneți în dezbatere Legea spațiilor verzi și să-i dați aviz favorabil, în forma cerută de Președintele Klaus Iohannis și de Asociația Peisagiștilor din România.

Știm sigur că industria imobiliară pune presiuni pe parlamentari să îngroape legea. La fel s-a întâmplat anul trecut, textul legii propus de Asociația Peisagiștilor din România a fost modificat, în ultimul moment al dezbaterii Parlamentare. Au fost adăugate câteva alineate scrise cu dedicație pentru cei ce vor să construiască în zonele verzi. La presiunea comunității noastre, legea a fost respinsă de Președintele României, care a cerut să se scoată acele amendamente din text. Asta le cerem și noi parlamentarilor, dar mai întâi trebuie să-i convingem să scoată legea de la sertar. Scrie-le și tu și cere-le să fie de partea parcurilor.

Află ce s-a mai întâmplat în cadrul campaniei „Cerem parlamentarilor să oprească mutilarea spațiilor verzi” urmând acest link.