Parlamentarii îngroapă un proiect
Parlamentarii urmează să intre în vacanță într-o lună și lasă blocat un proiect esențial pentru sănătatea femeilor: reglementarea avortului în condiții de siguranță. [1]
În prezent, peste 80% dintre spitalele de stat refuză, pur și simplu, să efectueze întreruperi de sarcină. [2] O legislație mai clară ar putea elimina această practică abuzivă. Totuși, politicienii nu par interesați de drepturile femeilor, aducând în discuție aceste subiecte doar pentru a câștiga capital de imagine înainte de alegeri. În martie, toate partidele promiteau că vor pune femei pe locurile eligibile pentru alegerile europarlamentare. Dar ne uităm acum pe liste și tot bărbații vin să ocupe primele poziții, lăsându-și colegele fără șanse reale.
Iar în această arenă politică, parlamentarii, preponderent bărbați, restricționează un drept care poate face diferența dintre viață și moarte pentru o femeie. În cei 23 de ani în care avortul a fost interzis în România, peste 10.000 de femei au murit degeaba. Este de neconceput să revenim la acele vremuri cumplite. Și totuși, chiar în zilele noastre, peste 300 de femei și-au provocat deja singure întrerupere de sarcină și au ajuns la un pas de moarte.
Acestea sunt femeile ignorate de parlamentarii actuali, care țin blocat de un an un proiect ce garantează accesul la avort în condiții de siguranță.
M-am gândit la un plan, dar e nevoie să te implici și tu. Iată despre ce este vorba.
Sunt 3 comisii care trebuie să dea undă favorabilă proiectului: Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Comisia pentru sănătate şi familie și Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.
Hai să le scriem cu toții președinților acestor comisii, să le cerem să pună de îndată proiectul de lege pe ordinea de zi. Îi facem să înțeleagă că ei sunt în Parlament ca să ne apere drepturile, nu să ni le îngrădească. Și că nu permitem nimănui din Parlament, pe niciun considerent personal, să calce în picioare un drept fundamental cum este dreptul de a alege.
Aici contează enorm implicarea ta. Ca să simtă forța Comunității Declic și să-i facem pe parlamentari să ne ia în seamă, trebuie să scriem cât mai mulți dintre noi.
Știu că pare dificil să comunicăm cu niște politicieni care doar mimează grija pentru femei și pentru cetățeni, în general. Dar, dacă există o reacție puternică din partea societății, nu este imposibil să-i facem să ne asculte. Așa a devenit Franța prima țară din lume care a înscris dreptul la avort în Constituție, cu cetățeni care nu au încetat să se implice.
Îți ziceam că parlamentarii noștri pleacă peste o lună în vacanță. Ca să ne asigurăm că avem șanse să-i convingem să pună proiectul în dezbatere și să-l trimită la vot în timp util, scrie-le acum președinților celor trei comisii.
Uite câteva argumente pe care să le incluzi în mesajul tău:
- Vă solicităm să puneți în dezbatere și să dați raport favorabil propunerii legislative Pl-x nr. 394/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii drepturilor pacientului nr.46 din 21 ianuarie 2003.
- Peste 80% din spitalele publice nu oferă servicii de avort, iar 90% dintre spitale și clinici nici măcar nu trimit în altă parte femeile care solicită întreruperea sarcinii. Această situație îngrijorătoare se înregistrează în condițiile în care întreruperea de sarcină este legală în România, până în săptămâna 14 de sarcină.
- Nu vrem să revenim la perioada de dinainte de 1989, când femeile își provocau singure avort. Chiar în zilele noastre, 300 de femei au ajuns la spital după ce au încercat să-și provoace singure întrerupere de sarcină și și-au pus viața în pericol.
- Dreptul de a alege să facă avort ar trebui să le aparțină doar femeilor. Cultele religioase, medicii și politicienii nu au niciun drept de a decide în locul lor.
- Îngrădirea dreptului la avort în siguranță este un atac la libertate într-un stat democratic.
Trimite apoi email-ul tău la adresele:
[email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]
Am adăugat și adresa Declic ca să avem o evidență a numărului de mailuri care sunt trimise. Este important să scrii politicos și argumentat, ca să avem cât mai multe șanse să facem acest proiect prioritar pentru deputați.
Pentru respectarea drepturilor,
Denisa și echipa Declic
P.S. Îți spuneam că parlamentarii se folosesc de femei ca să câștige capital de imagine la alegeri. Este și cazul lui Marcel Ciolacu. În timp ce toată presa sponsorizată de PSD l-a dat drept un susținător al femeilor, premierul și-a pus semnătura pe un document aberant care îngroapă accesul la avort. Guvernul condus de Ciolacu a trimis Parlamentului un punct de vedere negativ și susține că decontarea procedurii de avort în siguranță ar destabiliza grav bugetul țării. Cât să mai răbdăm o așa bătaie de joc? Cere-le chiar azi președinților celor trei comisii să pună proiectul pe ordinea de zi și să-l aprobe favorabil.
Note:
[1] cdep.ro, Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii drepturilor pacientului nr.46 din 21 ianuarie 2003
[2] Moasele.ro, 6 martie 2024: Harta accesului la avort în România: Peste 80% dintre unitățile medicale publice nu oferă servicii de avort sau nu pot fi contactate