Participă la dezbaterea publică pe salariul minim
Este urgentă nevoie de implicarea ta. Zilele trecute au fost negocierile dintre Guvern și reprezentanții patronatelor și sindicatelor pentru creșterea salariului minim. Suntem în fața unui moment crucial pentru soarta angajaților cu salariul minim pe economie.
De curând le-am scris tuturor semnatarilor petiției Declic Cerem salariul minim european. Te-am rugat și pe tine să-ți exprimi opinia privind modul în care să continuăm campania pentru salarii minime decente.
Peste 94% dintre membrii Declic care ne-au răspuns vor să insistăm pe corelarea salariului minim cu coșul minim de consum pentru un trai decent. Dacă nu de la 1 ianuarie 2023, măcar în etape.
Guvernul a pus deja în dezbatere publică o hotărâre [1] , care spune că salariul minim pentru 2023 va fi 3.000 de lei brut, adică 1.774 de lei, în mână. Atât.
Nimic despre o strategie pe termen mediu și lung. Nimic despre faptul că, până la finalul anului 2024, România va trebui să implementeze directiva europeană pentru salarii minime decente. Nimic despre faptul că salariul minim stabilit pentru 2023 reprezintă doar 54% din valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent.
Situația este dezastruoasă: 2,1 milioane de oameni vor trebui să trăiască doar cu 1.774 de lei pe lună, în 2023. Asta în condițiile în care un trai minim decent s-ar putea asigura cu minimum 3.275 de lei, net.
Membrii Declic au decis că Guvernul trebuie să-și asume coșul minim de consum pentru un trai decent drept țintă pentru salariul minim. Acum, guvernanții trebuie să afle despre decizia Comunității noastre.
Este momentul ca mii de membri și membre Declic să ne implicăm în dezbaterea pentru salariul minim. Cei peste 63.000 de semnatari ai petiției avem acum șansa să transmitem argumentele noastre pentru creșterea salariului minim.
Cerem o creștere etapizată a salariului minim, până la valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. Adică să ajungă la minimun 3.275 de lei, în mână. Este o abordare de bun simț, umană și în acord cu principiile europene de diminuare a inegalităților între oameni.
Așa că, transmiți și tu chiar acum opinia ta despre salariul minim, alături de alți membri Declic? Hotărârea de guvern se află în dezbatere publică până pe 26 noiembrie, așa că trebuie să ne mobilizăm rapid, cât mai mulți dintre noi.
Pentru ca acțiunea noastră să aibă impact maxim, mesajul trebuie să fie unul politicos, civilizat, argumentat. Pentru a-ți fi de ajutor, iată mai jos câteva argumente pentru corelarea salariului minim cu valoarea coșului de consum pentru un trai decent:
- Guvernul României s-a angajat ca până la finalul anului 2024 să implementeze directiva europeană pentru salarii minime decente. Este nevoie, urgent, de un plan clar pentru ca salariul minim să ajungă la valoarea coșului minim pentru un trai decent.
- Salariul minim stabilit pentru 2023 este mult sub nivelul unui trai minim decent. Este inuman ca cineva să primească doar 1.774 de lei pe lună pentru munca prestată. Este inacceptabil ca Guvernul să nu aibă un plan coerent pentru creșterea salariului minim pe termen mediu și lung.
- În ultimii 10 ani, numărul angajaților pe salariul minim pe economie a crescut de 4 ori. Este nevoie urgentă ca Guvernul să vină cu o strategie pe termen mediu și lung pentru combaterea creșterii sărăciei în acest ritm accelerat.
- Salariul minim garantat de stat trebuie să asigure un minim necesar de trai: alimentație, îmbrăcăminte, locuință, transport/servicii, dotarea locuinței, utilități, educație, sănătate, igienă, cultură, recreere, fond de economii. Toate acestea fac parte din coșul minim de consum și însumează 3.275 de lei. Din 1.774 de lei nu se vor putea asigura decât alimentația și locuirea. Sau doar alimentația, îmbrăcămintea și transportul. Nimeni nu poate trăi decent, când este nevoit să renunțe la atât de multe necesități.
Trimiți și tu părerea ta despre salariul minim?
Pentru salarii minime decente,
Anduța și echipa Declic
Note:
[1] mmuncii[.]ro/j33/index[.]php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/6779-hg-stabilirea-salariului-baza-minim-brut-tara-20221117