Blog 3 February 2021

PCR în România

Spitalele ar trebui să fie medii sigure, organizate în jurul interesului pacientului și conduse de profesioniști. Dar, la acest moment, cele mai multe spitale sunt conduse de manageri interimari numiți pe criterii politice, nicidecum angajați prin concurs. Semnezi petiția prin care cerem autorităților să scoată, o dată pentru totdeauna, politicul din spitale?


O țară întreagă este revoltată de starea deplorabilă în care se află spitalele publice românești. Și este de-a dreptul strigător la cer că ele sunt conduse de oameni majoritar incompetenți, fără abilități de management medical.

Sistemul PCR (Pile-Cunoștințe-Relații) se aplică pe scară largă în multe instituții, în defavoarea unui sistem de recrutare bazat pe competențe. Același lucru se întâmplă și în spitale, mai ales când vine vorba de funcțiile de conducere.

Am identificat o lacună în legea spitalelor, care permite manageri interimari de câte 6 luni, ce poate fi prelungit la nesfârșit. Oricine poate fi numit politic manager interimar de spital public românesc, mai ales dacă se află în grațiile politicienilor din administrațiile locale sau centrale.

Partidele politice se folosesc abuziv de portița legală a interimatului pentru a-i recompensa pe cei care demonstrează loialitate față de partid. Și nu pe cei care ar avea studiile, pregătirea și competențele necesare unei poziții de management medical.

Managerii de spitale trebuie angajați prin concurs și pe bază de competențe profesionale, nu pe criterii politice. Interimatul ar trebui să fie o excepție, nu regula de bază. Altfel, în lipsa unui management eficient, spitalele vor continua să se degradeze și viețile pacienților vor fi puse într-un continuu pericol.

Datorită implicării membrilor Comunității Declic, am reușit de curând schimbarea Codului Silvic. Tot o lacună legislativă, care a fost exploatată cu succes de mafia lemnului pentru a vinde buștenii tăiați ilegal. Dar mii de membri Declic au insistat neobosit ca definiția lemnului să fie corectă și autoritățile au cedat.

La fel putem reuși să schimbăm legea spitalelor, pentru a prioritiza angajările prin concurs, nu interimatele succesive. Doar așa vom avea parte pe viitor de manageri de spital profesioniști, care să pună pe primul loc interesul pacienților.

Am redactat o petiție prin care cerem modificarea de urgență a legii spitalelor. Cu zeci de mii de semnături punem eficient presiune pe autorități că să oprească o dată pentru totdeauna interimatele politice! Ce zici, semnezi și tu?


Chiar în acest moment, viețile a zeci de mii de pacienți se află în pericol, în spitale fără minime condiții de siguranță, conduse de manageri interimari numiți politic. Accidente cumplite precum cel de la Piatra Neamț de acum două luni și cel de săptămâna trecută, de la Matei Balș, se pot repeta oricând, în aproape orice spital public. Semnează și tu chiar acum petiția prin care cerem depolitizarea de urgență a spitalelor.


Află ce s-a mai întâmplat în cadrul campaniei „Corupția încă ucide. Depolitizați spitalele!” urmând acest link.