Blog 24 July 2023

Pe viata și pe moarte în fața cancerului

Alătură-te și tu celor peste 36.000 de semnatari ai petiției prin care cerem un program național pentru salvarea bolnavilor de cancer. 153 de oameni mor zilnic în România de această boală cruntă. Mor pentru că nu au acces la tratament și la echipamente medicale performante. Semnează petiția și cere deblocarea Planului Național pentru Combaterea Cancerului. Asta ar permite accesarea de bani europeni, care investiți în echipamente și tratament modern, ar salva zeci de mii de vieți anual.

Mult timp am preferat să nu mă gândesc la cancer. Apoi am aflat că un membru al familiei e bolnav de această maladie de coșmar. Nu a mai fost posibil să privesc în altă parte.

Au urmat ani de zile de luptă cu boala, de ore nenumărate petrecute, împreună cu acest om drag mie, în holurile înghesuite ale spitalului de oncologie.

Încă mă înfior când îmi aduc aminte chipurile pierdute ale vârstnicilor care erau acolo singuri, fără o rudă apropiată care să le fie alături. Unii erau veniți de la sute de kilometri depărtare. Cereau parcă, din priviri, un ajutor care nu venea.

Sistemul medical din România nu e făcut să-i ajute pe bolnavii de cancer. E gândit parcă să-i lase să-și aștepte moartea. Ei mor, de fapt, din lipsa unui tratament eficient în clinicile de stat, din cauza depistării foarte târzii a bolii și a eternei lipse a medicamentelor.

Mulți, foarte mulți dintre acești oameni ar putea fi salvați prin implicarea ta.

România poate accesa bani de la Uniunea Europeană, printr-un program similar PNRR, dedicat luptei împotriva cancerului. UE pune la dispoziția tuturor statelor membre 4 miliarde de euro.

Este o sumă uriașă care poate schimba radical în bine sistemul medical dedicat bolnavilor de cancer. I-ar ajuta pe acești oameni să beneficieze de programe eficiente de prevenție, de tratament revoluționar, de medicamente care fac diferența dintre viață și moarte.

Acești bani le-ar schimba viața și bătrâneilor singuri pe care i-am văzut în sălile de așteptare ale spitalului. Asta pentru că fondurile pot fi folosite și pentru consiliere psihologică și îndrumare. Adică exact ajutorul de care au nevoie niște oameni singuri ajunși departe de casă în speranța că medicii îi pot scăpa de suferință.

Probabil te întrebi de ce nu luăm acești bani, de ce nu-i investim rapid în spitale. Simplu, pentru că autoritățile țin blocat Planul Național pentru Combaterea Cancerului. Iar acesta e o condiție pentru a se putea accesa finanțarea europeană de care vorbeam mai sus.

România ar fi trebuit să aibă, de la 1 iulie 2023, acest plan funcțional. Dar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a blocat programul salvator pentru bolnavii de cancer și nu a publicat, prin Hotărâre de Guvern, normele de aplicare ale planului.

Dacă lăsăm lucrurile să rămână așa, se vor pierde bani și se vor pierde 1000 de vieți în fiecare săptămână. Prin urmare am decis să lansăm o campanie prin care îi cerem ministrului Sănătății să nu fie părtaș la moartea prematură a acestor oameni!

În acest moment, cei de la putere sunt foarte sensibili la petițiile semnate de foarte mulți oameni. Vin alegerile și orice vot contează. Tocmai am încheiat cu succes o campanie prin care aproape 50.000 de oameni au cerut demisiile miniștrilor Budăi și Firea. Vom reuși și de data asta, dar numai dacă suntem la fel de mulți.

Semnezi și tu petiția prin care cerem deblocarea Planului Național pentru Combaterea Cancerului și accesarea de fonduri europene?

Îți mulțumim pentru că te implici,
Antoniu, Cătălina și echipa Declic


P.S. Probabil te întrebi ce-i face pe cei din guvern să țină blocat un program ce va aduce bani și va salva vieți. M-am întrebat și eu. O posibilă explicație ar fi că o astfel de finanțare, care ar veni la pachet cu verificări riguroase, ar încurca interesele marilor companii de medicamente. Știm bine, afacerile dubioase sunt mult mai profitabile când autoritățile închid ochii. Asta este pur și simplu inacceptabil. Semnează și tu petiția.