Blog 29 November 2022

Pensii speciale: coada la Guvern

Pe 7 decembrie, la ora 12:00, te așteptăm la Guvern, la protestul Tăiați pensiile speciale! Vom intra, pe rând, în audiență, să depunem petiția și să cerem eliminarea acestor inechități. Dacă sute dintre noi vom face coadă la Palatul Victoria, mesajul nostru va fi preluat de presă și vom pune presiune pe politicieni. E ultima noastră șansă să scăpăm de aceste inechități. Ne vedem miercuri, 7 decembrie, la Guvern?

Acum 8 zile, ministrul Muncii spunea în Parlament că în 3 zile va publica proiectul de lege privind tăierea pensiilor speciale. Suntem înaintea unei noi ședințe de Guvern, dar Marius Budăi nu și-a ținut promisiunea.

Legea nouă ar fi trebuit să treacă prin Parlament până la finalul anului. Doar că Guvernul o amână la infinit. Probabil miniștrii speră că ne luăm toți cu pregătirile de Crăciun și uităm de tăierea pensiilor speciale. Astfel, am rata momentul în care aceste privilegii puteau fi tăiate, așa cum România și-a asumat prin PNRR.

Acesta e planul lor, să tot amâne subiectul până se uită. Dar Declic dă mereu planurile politicienilor peste cap.

Ce am planificat pentru 7 decembrie, la ora 12.00, este un dublu-protest în fața biroului întâiului special al țării, premierul Nicolae Ciucă. Ca să ne iasă planul, trebuie să fim sute de cetățeni care să facem coadă la audiențe la Guvern. Vom depune, rând pe rând, petiția Tăiați pensiile speciale!, în timp ce vom afișa același mesaj, de 10 metri lungime, pe laterala Palatului Victoria.

Specialii vor ține cu dinții de privilegiile lor. Ca să reușim, trebuie să fim și noi la fel de hotărâți. Avem nevoie de cel puțin 44 de membri, care să țină, în grupuri de câte doi, câte o literă din mesajul Tăiați pensiile speciale. În același timp, alți membri vor intra, pe rând, în audiență la Guvern. Apoi, vom face schimb.

Va fi modul nostru de a le transmite guvernanților că au ajuns la conducerea țării după ce au promis eliminarea pensiilor speciale. Iar noi am ajuns la capătul răbdării. Le vom spune că mai au doar câteva zile la dispoziție să își respecte angajamentele luate față de cetățeni și față de Comisia Europeană.

Dacă sute dintre noi vom fi acolo, presa va relata despre protest. Iar vocile noastre se vor face auzite până la Bruxelles. Este imperios ca șefii Comisiei Europene să știe că Guvernul Ciucă își încalcă angajamentele și că cetățenii sunt nemulțumiți. Altfel, ei vor auzi doar ce le spune pensionarul special Nicolae Ciucă, în spatele ușilor închise. Și nu vor avea decât să-l creadă pe cuvânt.

Îmi și imaginez reacția Ursulei von der Leyen, când va vedea fotografia cu sute de cetățeni făcând coadă la Guvern, pentru tăierea pensiilor speciale. Cu o astfel de imagine în față nu va mai putea accepta gargara premierului, cel care încasează 43.000 de euro pe an pensie specială.

Cetățenii români au deja o reputație solidă în spațiul european. Suntem societatea care face opoziție puterii politice prin acțiuni civice cu mii de oameni. Dacă străzile sunt goale, dacă presa nu scrie despre noi, e ca și cum nemulțumirea noastră nu ar exista. Iar specialii vor persista în a-i convinge pe toți că își merită privilegiile dobândite pe furiș.

Așadar, ca să reușim, trebuie să fim cu adevărat mulți. Renunță și tu la pauza de prânz și alătură-te acțiunii Declic, dacă vrei eliminarea pensiilor speciale. Nu trebuie să îți iei liber o zi întreagă, ajunge și o oră. E mai important să fim acolo în timpul orelor de lucru, când e ședință de Guvern. Așa, ne vor vedea toți care intră și ies de la Palatul Victoria, inclusiv miniștrii. Te așteptăm să îți spui și tu punctul de vedere chiar reprezentanților Guvernului.

Apasă pe butonul de mai jos și completează formularul de înscriere. Ca să ne organizăm cât mai bine, ne ajută să știm pe cine ne bazăm. Astfel, luăm cele mai bune decizii pentru ca timpul tău alocat acestui protest să fie cât mai valoros.

Pentru echitate,
Cătălina, Miki și echipa Declic

PS: În ultima vreme, specialii fac lobby pentru menținerea pensiilor uriașe. Își depun în masă cererile de pensionare, amenință cu proteste. Dacă noi, cetățenii care ne plătim taxele la zi, nu ne unim să cerem public tăierea pensiilor speciale, atunci doar vocea lor va fi auzită. Și doar vocea specialilor va conta. Ca să nu fie așa, intră aici și înscrie-te la protestul Declic.