Blog 3 November 2022

Pensiile speciale – părerea ta

Guvernul va lua, în sfârșit, o decizie privind pensiile speciale. Termenul limită este luna decembrie. Am aflat că au mai multe variante de lucru. Una dintre ele ar fi să meargă pe mâna specialiștilor Băncii Mondiale, care au făcut o analiză pentru sistemul de pensii. Alta, la polul opus, să susțină ce vor specialii: adică pensii imense, fără cotizații, încasate încă de la 40-45 de ani, cât ar fi vârsta lor de pensionare. Cea de-a doua variantă ne-ar duce, probabil, spre pierderea finanțării europene din PNRR.

Am pregătit un chestionar ușor de completat, prin care invităm toți membrii Declic să se pronunțe pe tema pensiilor speciale. Avem nevoie de contribuția ta, ca să stabilim prioritatea acestei campanii. Îți poți lua câteva clipe să ne răspunzi la întrebări?

Banca Mondială recomandă României să crească și pentru speciali vârsta de pensionare la 60-65 de ani. Asta înseamnă, de exemplu, că nu am mai vedea polițiști pensionați la 45.

De asemenea, o altă recomandare este ca specialii să primească pensii tot în baza contributivității și să fie redusă cu 20% suma pe care o primesc. Adică ar încasa undeva la 65% din media salariilor pe ultimii ani și nu ar avea voie să depășească salariul. Așa, nu și-ar mai putea da sporuri care să le permită să iasă cu pensie chiar de două ori mai mare decât salariul.

O altă propunere este ca vechimea să fie de minimum 25 de ani pe poziția care le permite să încaseze pensie specială.

Cu aceste propuneri în față și cu presiunea pe care au început deja specialii să o pună pe Guvern, trebuie ca noi să luăm o decizie. Avem o petiție cu peste 138.000 de semnatari. Una dintre cele mai mari de la Declic. Noi suntem cei mai vocali pe acest subiect. Tocmai pentru că suntem o forță și suntem independenți, trebuie să decidem împreună, rapid, ce facem mai departe.

Pentru asta, avem nevoie de părerea ta. Puterea și direcția urmate de Declic vin în întregime de la membri ca tine. În momente cruciale pentru societate, trebuie să decidem împreună cum continuăm campaniile de bine.

Noi nu primim directive de la partide și nici bani, așa că ne permitem să fim independenți și să luăm decizii doar împreună cu cei peste 1 milion de membri ai Comunității.

Cu noi nu le merge precum cu presa cumpărată din bugetele supradimensionate de propagandă. Însă, tocmai pentru că avem această oportunitate, ar fi păcat să o irosim și să nu le cerem părerea membrilor.

Pentru că folosim cele mai noi tehnologii, putem să consultăm instant sute de mii de cetățeni și să centralizăm de îndată răspunsurile. Și, cum mobilizarea noastră are loc în mare parte online, am pregătit un chestionar scurt, la care să răspunzi și care să ne dea direcția pe care să continuăm în această campanie.

Opinia ta ne va ajuta să știm care e următorul pas. Dar, dacă tu nu răspunzi, vocea ta nu va fi auzită și nu vei influența decizia în privința subiectului pensiilor speciale. Am pregătit un chestionar ușor de completat prin care invităm toți membrii Declic să se pronunțe pe tema pensiilor speciale.

În acest moment, avem nevoie de contribuția ta, ca să stabilim prioritatea acestei campanii. Îți poți lua un moment, ca să ne răspunzi la câteva întrebări?

Mulțumesc pentru tot ce faci,
Cătălina și echipa Declic