Blog 27 September 2021

Pericol pe râul Bâsca

În loc de păstrăvi și lipani, pe râul Bâsca am putea avea un baraj de captare. Autoritățile au construit deja fose septice și stații de betoane. Avem o singură șansă să oprim lucrările la barajul care va distruge râul Bâsca: prin decizie judecătorească. Dar este important să ne asigurăm că putem acoperi cheltuielile judiciare până la finalul procesului.

Proiectul hidroenergetic de pe Bâsca a fost demarat în 1981, printr-un decret al fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Dacă s-ar finaliza construcția, urmările sale ar fi catastrofale. La doar 3 kilometri aval de baraj se află situl Natura 2000 Penteleu. Specialiștii de mediu avertizează că impactul asupra zonei protejate va fi devastator, 10 specii de pești vor dispărea, 4 dintre ele fiind protejate. Va fi afectat habitatul vidrei și al speciei Carabus variolosus, insectă datorită căreia a fost desemnat situl natura 2000 Penteleu.

Anul trecut am atacat în instanță autorizația de construire pentru baraj, emisă de Consiliul Județean Covasna. Inițial, Tribunalul Cluj ne-a respins acțiunea, pe motiv că ar fi tardivă. Avocații noștri au făcut însă recurs, iar instanța superioară, Curtea de Apel Cluj, ne-a dat nouă câștig de cauză. Procesul se va rejudeca pe fond. Practic, ne-am întors de unde am pornit.

Ne facem griji că procesul va fi unul de durată și costisitor. Doar cheltuielile de început se ridică la câteva mii de lei. Putem susține costurile, dacă noi, iubitorii de râuri din Comunitatea Declic, ne unim eforturile. Dacă fiecare dintre noi contribuie cu o sumă oricât de mică, reușim imediat să acoperim cheltuielile judiciare în primă instanță.

Așa, ne vom face mai puține griji pentru aspectele financiare și ne vom concentra mai mult pe apărarea râului. Din păcate, fără avocați buni și fără strategii eficiente, nu avem șanse în fața judecătorilor.

Așa s-a întâmplat cu procesul prin care am reușit să punem cruce unui aviz esențial pentru mina cu cianuri de la Certej. Prin susținerea continuă a membrilor Declic am apelat la avocați buni, care ne-au ajutat să câștigăm procesul.
Bâsca Mare are acum o nouă șansă și nu vrem s-o ratăm. Judecătorii pot da un termen foarte scurt pentru reluarea procesului, ar fi păcat să ne prindă nepregătiți. Trebuie să achităm cât mai repede onorariile avocaților, ca să lucrăm la strategia de apărare pentru salvarea râului Bâsca.

Autoritățile au prelungit deja, ilegal, autorizația de construire pentru baraj. Nu le pasă că Uniunea Europeană a inițiat un infringement din cauza amenajărilor hidroenergetice în ariile naturale protejate. Nu le pasă nici de faptul că, din cauza lor, România este arătată cu degetul în Ghidul publicat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Proiectul de secare a Bâscei Mari este dat drept exemplu negativ la nivel mondial. [1]

Ne bazăm doar pe sprijinul Comunității și avem nevoie și de tine, să susții acest demers în instanță. Fiecare contribuție este importantă, indiferent de valoare. Contează să fim uniți atunci când vine vorba de salvarea unui râu unic în România, pe care autoritățile vor să-l distrugă.


Note:
[1] romania.curată.ro, 15 septembrie 2021: Bâsca Mare are o nouă șansă

Semnează petiția „Salvați râul Bâsca Mare!” aici.