Stire 22 April 2020

Peste 81 000 de euro strânși de comunitatea Declic pentru ajutorarea persoanelor afectate de pandemie

Comunitatea Declic donează 81.261 de euro (391.000 de lei) pentru ca sute de persoane cu dificultăți financiare să poată beneficia de alimente și produse de igienă de bază în perioada pandemiei. Poți dona și tu aici.

Întreaga sumă a fost adunată în mai puțin de 2 săptămâni strict din donațiile personale ale 3.539 de membri ai comunității Declic. Banii vor ajunge la asociația SNK (Seneca). 

Membrii comunității Declic au intervenit imediat ce au aflat că proiectul asociației Seneca, prin care peste 300 de vârstnici primeau alimente și produse de bază, risca să fie suspendat din lipsa fondurilor. Din păcate, în mijlocul pandemiei de coronavirus, resursele financiare ale asociației erau pe terminate, așa că membrii comunității Declic au decis să ajute. Și nu doar acum, ci pe toată perioada de criză, timp în care apelul la donații va rămâne deschis.

Membrii Declic, prin cei 81 de mii de euro donați, vor reuși să ajute la extinderea programului. Astfel, pentru că noua criză nu ține cont de vârstă, proiectul SNK va fi extins la cel puțin 700 de persoane printre care și numeroase familii tinere rămase fără sprijin financiar din cauza pandemiei.

Pachetele din imagini ajung, în primul rând, la vârstnici. Unii dintre ei au pensii absolut ridicole. Mulți dintre acești bunici se bazau până acum pe ajutorul copiilor, dar trebuie să ne gândim că acum și cei tineri sunt în situația de a nu avea un loc de muncă. Deci nici bani. Și sunt deja peste un milion de oameni în această situație. Solidaritatea este una din valorile care stau la baza comunității Declic, așa că nu am putut sta deoparte știind că sute de mii de oameni au nevoie de sprijin”, spune Antoniu Bumb, campaigner Declic.

Banii strânși până acum de cei 4.377 de donatori Declic ajung pentru achiziționarea a 1.500 de pachete cu mâncare. Alimentele sunt cumpărate de la un supermarket și preluate de 4 voluntari echipați cu viziere, măști și mănuși, astfel încât riscul ca pachetele să fie contaminate cu Coronavirus să fie minime. Pachetele sunt distribuite de flota de mașini a unei firme de instalații și transportate gratuit în 27 de localități din toată țara, unde peste 300 de voluntari le împart celor care au nevoie de ele.

Vicepreședintele asociației SNK, Anastasia Staicu, spune că acest proiect este despre responsabilitate personală, în momentul prezent:

”Despre scurtimea vieții” este cea mai citită carte a lui Seneca. Știm asta pentru că am reeditat-o de 5 ori la editura asociației. Ideea principală a cărții este că alt timp nu am, în afară de cel pe care îl trăiesc acum. Perioada de criză cauzată de COVID-19 face parte din viața noastră. Cum o trăim? Cu recunoștință că avem o casă în care să stăm și o masă pe care,  eventual, s-o împărțim cu cei care nu au. Împărțitul acesta aduce sens. Am rămas copleșiți de răspunsul Comunității Declic, de cât de mulți oameni sunt dispuși să împartă, de câți oameni sunt în asentimentul nostru.”

Prezentul efort de fundraising face parte din campania ”Nu ne panicăm, ne îngrijim”, campanie de responsabilizare civică lansată de Comunitatea Declic. Alți 56 de mii de euro au fost strânși de membrii Declic și donați asociației Dăruiește Viață. Banii au fost folosiți pentru achiziționarea de echipamente medicale, în special ventilatoare mecanice pentru cei aflați în insuficiență respiratorie

Campania derulată de Seneca și Declic continuă. Pagina de donații o puteți găsi aici.


Aflați mai multe despre Asociația Declic urmând acest link.