Actiune 13 January 2022

Balastiere: pericol pe râu

Balta de lângă casa bunicii, unde pescuiam când eram copil, a secat. Toți peștii au murit. Iar în ultimii trei ani nu am mai văzut lebedele care își făceau cuib pe malul apei. Dezastrul ecologic s-a produs din cauza zecilor de balastiere care au excavat albia Siretului.

Semnezi petiția împotriva balastierelor?

Spre deosebire de alte state europene, România nu are o lege clară care să pună râurile și viețuitoarele acvatice la adăpost de balastiere. Zeci de cariere de piatră care folosesc sedimentele din albiile minore ale râurilor pentru construcții lasă dezastru în urma lor.

Albiile minore sunt zonele de unde pornește viața unui râu. Acolo se reproduc peștii, unii protejați la nivel european. Păsările depun ouă pe malurile râurilor. Supraviețuirea unor specii protejate, ca vidra și castorul, depinde tot de cursurile de apă. Excavatoarele omoară puietul [1] și alungă viețuitoarele. Iar un râu măcelărit astfel este un râu mort.

Și localnicii care trăiesc lângă ape sunt afectați de excavațiile abuzive. Odată cu adâncirea albiilor, nivelul pânzei freatice coboară. Fără apă, rădăcinile pomilor se usucă. Grădinile sunt compromise. Malurile se surpă, iar casele ajung sub ape la prima viitură mai puternică.

Am vorbit cu expertul care ne ajută în campaniile pe mediu. Ne-a spus că doar prin lege pot fi interzise balastierele care distrug albiile minore ale râurilor. Afacerile cu materiale de construcții sunt atât de profitabile încât proprietarii carierelor preferă să plătească amenzile decât să-și strângă utilajele din râuri.

Așa că am făcut o petiție către liderii politici ai grupurilor parlamentare. Le cerem să inițieze un proiect legislativ împotriva balastierelor. Dar, ca să-i convingem să ne asculte, trebuie ca măcar 20 000 de iubitori ai naturii din Comunitatea Declic să semnăm petiția.

În curând, se împlinește un an de când o altă petiție Declic pentru salvarea râurilor a devenit proiect legislativ. Peste 10 000 de membri ne-am implicat atunci și am cerut modificarea legii, pentru ca procurorii să-i poată investiga pe cei care betonează râuri fără să aibă autorizație. Am atras atenția unui senator, care a depus petiția Declic în Parlament. Legea va primi vot final.

Putem să atragem din nou atenția parlamentarilor, dar trebuie să ne mișcăm cât mai repede. Autoritățile emit pe bandă rulantă avize pentru balastiere, chiar și în zone protejate. Acoperiți de hârtii, administratorii de cariere continuă să sape în albiile râurilor. Îmi fac griji că viețuitoarele care depind de cursurile de apă riscă să dispară, dacă nu ne implicăm acum.

Stă în puterea noastră să le cerem parlamentarilor să oprească aceste abuzuri împotriva naturii.

Semnezi petiția împotriva balastierelor?

Pentru că iubim râurile,
Denisa și echipa Declic

P.S. Excavatoarele vor ajunge curând și în râul copilăriei lui Constantin Brâncuși. Chiar autoritățile au permis exploatarea albiei minore a Bistriței Gorjene, chiar dacă este o zonă protejată. Implică-te acum! Semnează urgent petiția pentru o lege împotriva acestor balastiere ilegale.

Note:
[1] stirileprotv[.]ro, 29 aprilie 2020: Dezastru ecologic pe râurile din România. Nisipul și pietrișul, la mare căutare în construcții