Petiție online: cum i-am tras pe dreapta
Atunci când am discuții în contradictoriu cu unii dintre prietenii mei, primesc deseori același răspuns: nimic nu s-a rezolvat vreodată cu o petiție online.
Pe moment mă enervez. Dar apoi îmi aduc aminte că am avut și eu, la un moment dat, aceeași părere. Însă pe atunci nu prea știam exemple care să-mi arate că greșesc.
Dacă vrei să ai un impact real și să produci o schimbare oricât de mică, atunci trebuie să recunoști puterea petițiilor online. Chiar dacă unii spun că nu funcționează, sunt numeroase exemple care îi contrazic.
Un astfel de exemplu este o petiție online lansată chiar de mine. Printr-o petiție Declic, am reușit să convingem Parchetul European să înceapă o anchetă la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și să verifice achiziția dubioasă a celor 600 de BMW-uri. Se numește Anchetați licitația poliției pentru BMW-uri! și am lansat-o în septembrie anul trecut. Tu ești unul dintre cei peste 13.200 de semnatari.
Acum, atât procurorii europeni, cât și DNA au anchete în curs, după cum a declarat un purtător de cuvânt de la minister [1].
Să-ți dau puțin context despre cazul de anul trecut. Poliția Rutieră, prin MAI, a semnat un acord cadru cu Automobile Bavaria, dealerul auto BMW. Fondatorul companiei este Michael Schmidt, prieten foarte apropiat al președintelui Iohannis. La licitație s-a prezentat un singur ofertant, iar caietul de sarcini părea scris special pentru un singur tip de mașină, marca BMW.
Probabil că dacă nu am fi lansat atunci petiția Anchetați licitația poliției pentru BMW-uri!, subiectul ar fi fost trecut cu vederea. Dacă nu ne-am fi adresat Parchetului European, condus de Laura Kovesi, poate că nu s-ar mai fi mișcat să înceapă o anchetă.
Semnăturile membrilor Declic au contribuit la presiunea publică care a mișcat lucrurile în direcția bună.
Un motiv pentru care oamenii nu cred în eficiența petițiilor online este că nu văd un feedback imediat. Semnează o petiție online acum și apoi nimeni nu le mai spune nimic cu lunile. De asta, rămân cu impresia că petițiile nu funcționează.
Uneori durează câteva luni pentru ca o campanie să fie câștigată, alteori durează ani. Însă petițiile online sunt rapide și la îndemâna celor mai mulți când vrem să ne facem vocea auzită. Sunt un instrument democratic care influențează deciziile politice și guvernamentale. Chiar și pe cele ale instituțiilor europene, cum este Parchetul European.
Un alt motiv pentru care oamenii nu cred în petiții online este că uneori nu este clar cine le inițiază. În spatele unor intenții aparent bune, se pot ascunde partide politice, interese economice sau grupări obscure.
Dar nu așa stau lucrurile la Declic. Noi moderăm petițiile membrilor cu mare grijă, astfel încât să nu limităm dreptul la liberă exprimare, dar să nu permitem propagarea ideilor extremiste sau a dezinformării. Plus că lansăm și noi petițiile noastre, pe teme de interes major pentru societate, cum a fost această achiziție stranie de mașini scumpe.
Suntem una dintre cele mai transparente organizații din România. În fiecare an, la sfârșit de decembrie, publicăm primii raportul anual, în care detaliem ce am făcut cu toate donațiile primite. Și trimitem lunar rapoarte financiare tuturor membrilor și membrelor care ne susțin campaniile, indiferent de suma cu care au contribuit.
Suntem independenți și asta se vede în cât de tranșante sunt campaniile Declic. Suntem critici la adresa autorităților și avem o atitudine imparțială față de toți politicienii, indiferent de partid. Însă această independență vine cu un cost. Depindem de donațiile oamenilor din Comunitate, așa cum ești și tu.
Datorită donatorilor Declic, avem siguranța că, data viitoare când un minister se gândește să încheie un contract păgubos din bani publici, Declic va putea reacționa. Donațiiile sunt cele care ne oferă cea mai mare siguranță, pentru că știm că ne putem baza pe ele în fiecare lună. Așa, eu și colegii mei putem să planificăm și să ducem campanii pe termen lung. Dar și să răspundem imediat când apare o nedreptate.
Ana și echipa Declic
PS: Pentru că finanțarea campaniilor este susținută de oameni ca tine, suntem independenți. Dacă ne-am fi finanțat activitatea prin fonduri primite de la Guvern, nu am mai fi putut spune nimic. Nu ar fi fost nicio petiție online care să adreseze acordul dubios, încheiat de MAI și prietenul președintelui Iohannis. Sperăm să te avem alături cât mai mult timp.
Note:
[1] libertatea[.]ro: Parchetul European și DNA verifică achiziția celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de Interne